Iedereen kan de ziekte van Alzheimer krijgen. Je wordt elke dag wakker en denkt: wat ben ik vandaag vergeten? Voormalig bewoner en politicus Joron Beckby zei in zijn openingswoord dat de behoefte aan plekken als deze groot is.
Beckby diende twee ambtstermijnen in de Ap City Council, vocht voor de Opera to the Eastern Rim, was kapper en pruikenmaker, ontving de St. Hallvard-medaille voor zijn inspanningen in de Noorse Husflidslag en zette zich in voor goede zorg voor ouderen.
Nu heeft ze een plek in het eerste dementiedorp van Oslo, Queen Ingrid Park. Oslo bouwt nog een dementiedorp in Furuset in Groruddalen. Er moeten in de eerste plaats jongeren met dementie zijn.
Voormalig gemeenteraadspoliticus Joron Valor Beckby woont nu in Queen Ingrid Park. Ze hield een van de inleidende toespraken.
Foto: Ton Holmquist
Nederlands idee
Het idee voor een dementiedorp komt uit Nederland en tien jaar geleden maakten Noorse politici daar een pelgrimstocht om te zien hoe het werkt. Veel mensen zijn geïnspireerd:
Byrom kwam als eerste naar buiten met een dementiedorp in Carpe Diem. Kristiansand heeft een hybride model in Strømmehaven.
Het idee van Dementia Village is dat het leven zoveel mogelijk op het normale leven moet lijken. Bewoners moeten zich vrij kunnen bewegen binnen een gesloten gebouw. Het moet voor de buurt mogelijk zijn om gebruik te kunnen maken van de diensten van een kapper, winkel, koffiebar, restaurant, hobbyruimte, huurpanden en microbrouwerij. Als je een gebouw huurt, wordt dat betaald met vrijwilligerswerk.
Critici van Dementia Villages vinden het verkeerd om zoveel mensen met dezelfde diagnose in dezelfde setting bij elkaar te brengen, en ze vinden de show te bekrompen en te kleine groepen voor een te korte tijd omarmen.
Koningin Ingrid Park Het heeft 130 plaatsen, bewoners wonen in beschutte kleine woongemeenschappen van 6-8 bewoners, het is geschikt voor Sami-bewoners met bewegwijzering in het Sami en de mogelijkheid om met andere Sami-sprekers te leven. Demenslandsbyen is gelegen in Lille Tøyen in het district Grünerløkka, ten oosten van Oslo, en is eigendom van en wordt beheerd door de gemeente.
De brouwerij is een kleine brouwerij die zich in Dimensionslandsby heeft gevestigd. Ouderenverpleegkundige Marthe Lund proeft Eric Lindbergh.
Holmquist-toon
10.000 krankzinnigen in Oslo
Oslo staat voor grote uitdagingen in de zorg voor ouderen.
Oslo was een jonge stad. Maar nu worden we snel oud. In 2040 zullen er twee keer zoveel mensen ouder zijn dan 80 jaar. Dan zouden we meer van dit soort plekken moeten hebben, zegt gemeenteraadslid Raymond Johansen (AP).
Oslo heeft nu ongeveer 10.000 mensen met dementie. Dat zal oplopen tot 20.000 in 2050.
In het Hurdal-platform kondigt de regering een huisvestingsprogramma voor ouderen aan. Zal Oslo ook meer woningen voor ouderen ontwikkelen?
– We werken eraan. We passen ons aan bestaande bejaardentehuizen aan om onder andere valblessures te voorkomen, wat een van de dingen is die de gezondheidszorg het meest onder druk zetten, zegt Johansen. Het is het huisconditioneringsbureau van Oslobygg.
Oslo heeft in zijn herziene begroting 175 miljoen euro uitgetrokken om vaardigheden in de ouderenzorg te ontwikkelen.
– Het is nog maar het begin. We kunnen niet zomaar meer mensen aannemen. We moeten ook de efficiëntie verhogen, zegt Johansen.
Beter dagelijks leven
Marthe Scharning-Lund (AP), een lid van de gemeenteraad voor gezondheid, senioren en diensten, gelooft dat het Dementiedorp veel mensen met dementie een beter dagelijks leven zal geven.
Het feit dat ze vrij kunnen rondlopen geeft vrijheid en rust. Voor een gesloten deur staan maakt mensen ongemakkelijk. Hier kunnen we ook het drugsgebruik terugdringen en voor goede maaltijden zorgen, zegt Lund (Ap). Ook gelooft ze dat de Garden City een fijne plek wordt om te werken en dat het ziekteverzuim zal afnemen.
Financieel gezien kost een plek in een dementiedorp meer dan een gewone plek in een verpleeghuis.
– Bewoners moeten helpen met koken, wassen en dagelijkse dingen doen. Voor medewerkers wordt het een heel andere manier van werken. Lund zegt dat het niet moet worden beschouwd als een instelling voor ouderen. Het moet ook leuk zijn om familie te bezoeken.
Grootouders op bezoek
Veel medewerkers zijn enthousiast over het dorpsproject. Gezondheidsexpert Olga Samlko beschreef een gloednieuwe werkdag toen de politici van Oslo de knoop doorsneden.
In de tuin van koningin Ingrid gaan werken, zei ze, was als een bezoek aan mijn grootouders.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
DAF heeft productiefaciliteiten voor elektrische vrachtwagens geopend
Het kan enkele maanden duren voordat de chaos op de luchthaven van Amsterdam is opgelost
KLP stuurt een brief naar het bestuur van Tesla – E24