Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Jens Rugseth kreeg in één dag 162 miljoen mensen rijker na de aankoop van een bedrijf uit de staat – E24

Sikri steeg 23 procent op de beurs van Oslo na de aankoop van Ambita van de Noorse staat. Sikri’s belangrijkste eigenaar Jens Rogseth vindt echter dat hij te ver is gegaan.

Heatplank: Secre en CEO Jens Rogseth gaan van de beurs nadat ze Ambita van de staat hebben gekocht.

Link navigatie / klik op afbeelding

Gepubliceerd:

Sikri Holding is vandaag een van de grote winnaars op de beurs van Oslo, na de aankondiging van de overname van Ambita van de staat bij het ministerie van Handel en Industrie voor 950 miljoen NOK.

Sikri steeg 23 procent, wat overeenkomt met een waardestijging van 330 miljoen Noorse kronen. Zo ontving voorzitter en hoofdeigenaar Jens Rugseth overdag een papieren winst van 162 miljoen NOK.

We onderhandelden en kwamen een redelijke en correcte prijs overeen voor een niet-beursgenoteerd bedrijf. Ik denk dat we veel hebben betaald, maar we hebben een bedrijf gekocht met een zeer hoog potentieel, zegt Rogseth voor E24.

Ambita heeft digitale diensten ontwikkeld die worden gebruikt in verband met woningverkoop of bouwprojecten, waaronder Infoland, Virdi en Boligmappa, met een omzet van 507 miljoen NOK in 2020.

Lees ook

Informatietechnologiebedrijf Sikri heeft Ambita gekocht voor bijna 1 miljard NOK

De overheid heeft DNB Markets ingeschakeld als financieel adviseur bij de verkoop.

– Denk je dat de mensen die Ambita verkopen tevreden zijn toen je vandaag de aandelenkoers van Sikri controleerde?

Voor de staat was het misschien belangrijk geweest om een ​​fatsoenlijke prijs te krijgen, en ik denk persoonlijk dat het belangrijk is om de Noorse eigendom te behouden van een bedrijf dat, wat ik beschouw, een IT-infrastructuur van maatschappelijk belang biedt, zegt Rogeth.

– abnormaal

Het is ongebruikelijk dat de aandelenkoers van een koper zo sterk stijgt in relatie tot een overname, maar als dat zo is, zou dit moeten betekenen dat de markt gelooft dat de deal er uitzonderlijk goed uitziet. Het is mogelijk dat het bedrijf erg goedkoop verkoopt, zegt Uvind Nurley, hoogleraar financiën aan de BI Norwegian Business School.

Hij benadrukte echter dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom de prijs sterk zou stijgen.

Het kan onder meer worden gedreven door de positie die de koper krijgt door deze aankoop te doen, en de kansen die nu naar voren komen en die anders niet hadden bestaan.

– Ongebruikelijk: Meestal zijn sterke koersstijgingen voorbehouden aan het overgenomen bedrijf, zegt BI-professor Uvind Norley.

Met

Ambita in de transactie wordt geëvalueerd in wat de EV / EBITDA-vermenigvuldiger wordt genoemd (bedrijfswaarde gedeeld door bedrijfswinst vóór afschrijving), die 16 is, op basis van de resultaten van 2020.

Evenzo werd Sikri geprijsd op veel hogere veelvouden van 26 keer vóór de aankondiging van de overname op maandag. Nadat het tarief was verhoogd, liep de vermenigvuldiger op tot 31.

Wat zou zo’n grote kloof in de waardering van de twee bedrijven kunnen verklaren?

Wat het meest duidelijk is, is dat Ambita geacht wordt een andere verwachte toekomstige winst te hebben dan Sikri, zegt Nurley.

De omzet van Ambita was meer dan het dubbele van die van Sikris vorig jaar, maar de winstgevendheid was veel lager, met een EBITDA-marge van 12 procent ten opzichte van het niveau van Sikris van 30 procent.

Sinds enkele jaren heeft de regering het mandaat van het parlement gekregen om het staatseigendom van Ambita geheel of gedeeltelijk te verminderen.

De overheid onderzoekt voortdurend kansen, tijden en processen om staatseigendom in bedrijven te kunnen verminderen, aangezien er geen rechtvaardiging meer is om ze te bezitten. In de loop van de tijd hebben we verschillende alternatieven voor Ambita bestudeerd, waaronder beursnotering, en in de loop van een aantal jaren zijn er door verschillende afdelingen onderzoeken naar de staat geweest, zegt staatssecretaris Lucie Katrine Lunde-Eidem tegen E24.

Ze beschrijft een “alomvattend proces met grote belangstelling voor Ambita en verschillende bieders”.

– Na een grondig proces is Sikri over het algemeen naar voren gekomen als de beste aanbieder met het hoogste bod. Het ministerie is tevreden met de verkoop en vindt de behaalde prijs goed. Lunde-Eidem zegt dat prijzen worden ondersteund door het proces en vergeleken met vergelijkbare bedrijven.

Lees ook

Røkke’s investering in cryptocurrency heeft in iets meer dan een maand misschien 125 miljoen verdiend

Geen conservenfabrieken

Jens Rugseth bezit 49 procent van Sikri via zijn investeringsmaatschappij, Karbon Invest.

In de afgelopen jaren heeft hij zich onderscheiden als een van de meest actieve IT-investeerders op de Oslo Stock Exchange, met bedrijven als Crayon en Link Mobility.

Volgens Rogseth concurreerde Sikri met minstens één andere speler in de cruciale biedronde voor Ambita.

Ik weet dat er veel belangstelling is, maar de staat en DNB hebben de kaarten dicht bij hun dozen gehouden, dus ik weet niet hoeveel belanghebbenden er in totaal zijn, zegt Rogseth.

Sikri biedt digitale oplossingen voor de publieke sector, die onder meer worden gebruikt voor casusverwerking, documentbeheer, databases en bouwdossiers.

Lees ook

Noorse beursvennootschappen verdienden vorig jaar elk meer dan 17 miljoen Noorse kronen

Rogseth kreeg de controle over het bedrijf toen de toenmalige eigenaar Avery het bedrijf moest ontslaan om begin 2020 een fusie met Tieto te voltooien.

Sikri heeft door de fusie met Ambita jaarlijkse mogelijkheden voor synergetische effecten geïdentificeerd van 20 tot 40 miljoen NOK.

We kunnen onder andere de cloudkosten verlagen en tegelijkertijd meer omzet halen bij bestaande klanten door middel van cross-selling, zegt Rogseth.

– Zullen er veel overtollige banen komen?

– We zullen de producenten van conserven niet samenvoegen. IT-ers zijn een zeer waardevolle hulpbron en we hebben geen plannen om kosten te besparen door medewerkers te ontslaan. Het gaat er eerder om dat de kaarten tot op zekere hoogte worden geschud, en daarbij kunnen mensen andere taken toegewezen krijgen dan ze nu hebben.

Gepubliceerd:

READ  De daling voor zowel de aandelenmarkt als de olieprijzen neemt gedurende de dag toe. Het is tijd voor de slechtste beursdag van het jaar tot nu toe