Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

John Frederiksen en manager Vegard Soronni komen na een bittere strijd tot een schikking

John Frederiksen en manager Vegard Soronni komen na een bittere strijd tot een schikking

Er is een complete strijd ontstaan ​​tussen miljardair John Frederiksen en manager Vegard Søraunet nadat de samenwerking bij het Aeternum Capital-fonds volledig verslechterde. Maar nu zijn de partijen klaar om de strijdbijl te begraven.

Volgens de gezamenlijke brief aan DN hebben ze een oplossing bereikt in de vorm van een schikking waarvan zij denken dat deze ook andere beleggers in het fonds ten goede zal komen. Alle investeerders hebben de overeenkomst goedgekeurd.

“De twee partijen zijn het nu eens geworden over een oplossing voor de situatie”, aldus de brief.

Zoals DN begrijpt, betekent de overeenkomst in wezen dat Frederiksen en zijn investeringsmaatschappij WQZ Investments Group hun geld veel sneller uit het fonds kunnen opnemen dan in de fondsovereenkomst feitelijk is bepaald, en afstand kunnen doen van een deel van de aflossingsvergoeding, die anders 25 NOK zou bedragen. miljoen. Tegelijkertijd zullen Soronette en zijn team – die Frederiksen vorige week graag als trustees wilde benoemen – de trust en de resterende fondsen kunnen blijven beheren.

De partijen komen tevens overeen afstand te doen van alle claims tegen elkaar en alle gerechtelijke procedures te beëindigen.

“Zowel de Beheerder als WQZ zijn van mening dat het in het beste belang van elkaar, het Fonds en andere investeerders is, dat de partijen zich losmaken van het Bedrijf”, aldus de brief.

Noch Soronni, noch het kamp van Frederiksen wilden zaterdag commentaar geven op de overeenkomst.

De lange strijd

Het conflict tussen Soroni en het kamp van Frederiksen duurt al een hele tijd, maar werd pas algemeen bekend toen Frederiksen een maand geleden zijn gedwongen terugtrekking uit het fonds aankondigde, waarbij hij het grootste deel van het kapitaal terugtrok. Het culmineerde vervolgens vorige week toen Frederiksen een algemene vergadering bijeenriep van het fonds, dat als een afzonderlijk bedrijf is georganiseerd, en dankzij een overweldigende meerderheid van ongeveer 75 procent werden Soroni en zijn team weggestemd.

Bovendien bleek Frederiksen aan Okukrim te hebben gerapporteerd over Søraunet, Aeternum Management en het voormalige hoofd van de beheermaatschappij. Die recensie werd echter geschrapt, schreef DN woensdag. De partijen hebben ook verschillende juridische stappen ondernomen en de onderhandelingen zullen later deze maand plaatsvinden bij de rechtbank van Oslo.

READ  Oslo Stock Exchange eindigde groen - Cryptocurrency gedaald

Søraunet zei na de algemene vergadering van vorige week dat de partijen niettemin bleven onderhandelen over een schikking, en DN begrijpt dat er sindsdien verschillende voorstellen voor overeenkomsten zijn geweest door Aeternum Management. Maar in een brief aan minderheidsinvesteerders eerder deze week, gezien door DN, maakte Søraunet er geen geheim van dat er moeilijke gesprekken waren:

“WQZ reageerde op het ontwerp van de beheerder door nieuwe en onredelijke eisen te stellen, en de beheerder besefte dat het niet gepast was om door te gaan”, schreef Søraunet dinsdag nog.

Uiteindelijk kwam het goed, want er werd een akkoord bereikt van een kroon per week, wat voor Frederiksen misschien wel een teken van verzoening was. Donderdag werd bekend dat zijn tankerbedrijf Frontline op het punt staat een overeenkomst te sluiten om een ​​groot deel van de vloot van het concurrerende bedrijf Euronav over te nemen, wat het einde zal betekenen van het conflict tussen de twee bedrijven na het mislukken van een fusieplan tussen hen.

Brave of niet

Het conflict heeft betrekking op de vraag of het fonds gebruik maakte van hefboomwerking of schuldfinanciering. Het kamp van Frederiksen beschuldigt Søraunet ervan het fonds te hebben gebruikt op een manier die in strijd was met de fondsovereenkomst toen Aeternum in de herfst van 2021 20 procent van het Zweedse bedrijf Skistar kocht. Frederiksen is van mening dat de managers garanties aan het fonds hebben opgelegd die een aanzienlijk risico op verlies met zich meebrachten. er sprake is van een ‘ernstige vertrouwensbreuk’.

Søraunet bevestigde op zijn beurt dat er geen sprake was van schending van de overeenkomst en dat de relatie in ieder geval tijdig was hersteld. Bovendien is hij van mening dat het hele conflict door Frederiksen is georkestreerd omdat de miljardair niet tevreden was met het rendement en de vergoedingen, en zo snel mogelijk uit de investering wilde stappen. Hij vertelde DN dat Frederiksen zijn “hoofd en reputatie als manager op een presenteerblaadje wil hebben”.

Aeternum begon heel goed met een rendement van 58 procent in 2021, maar viel vorig jaar terug naar -38 procent. In de eerste helft van dit jaar steeg het fonds met tien procent. In totaal investeerde Frederiksen NOK 5,6 miljard in het fonds, met het uitgesproken doel van de familie om de aanzienlijke rijkdom te verdelen over andere zaken dan de kernactiviteiten van de scheepvaart, de maritieme sector en de landbouw.

READ  Stijging van de beurs van Oslo vóór inflatiecijfers in de VS - E24

Frederiksen was lange tijd de eerste en enige investeerder in het fonds, maar sinds het najaar van 2021 zijn er verschillende Noorse en Zweedse investeerders bijgekomen, veelal uit familiefortuinen. Vóór de stemming, iets meer dan een week geleden, hadden velen van hen kritiek op het gedrag van Frederiksen en drongen er bij de partijen op aan tot een oplossing te komen.

Volgens DN-informatie hebben echter twee kleine investeerders op Frederiksen gestemd, namelijk het familiebedrijf Sanden en Kjell Christian Ulrichsen en de familieinvesteringsmaatschappij Vicama. Volgens de aankondiging krijgen alle beleggers terugbetalingen aangeboden tegen dezelfde voorwaarden als WQZ.

De overeenkomst met Søraunet betekent dat WQZ het recht heeft om zijn aandeel in het fonds terug te betalen in de vorm van belegde aandelen en contanten. De terugtrekkingsdatum gaat in op 30 september, al zal dit in de praktijk iets langer duren. Maar ter vergelijking: het plan ging oorspronkelijk uit van een herstelproces van minimaal anderhalf jaar.

“Na de verdeling zullen het Fonds en WQZ mede-eigenaar zijn van verschillende bedrijven. De twee partijen komen overeen om hun gezamenlijke eigendom in deze bedrijven voor zover nodig te coördineren”, aldus het rapport.(voorwaarden)Copyright Dagens Næringsliv AS en/of onze leveranciers. Wij willen graag dat u onze cases deelt via links die rechtstreeks naar onze pagina’s leiden. Het kopiëren of ander gebruik van de gehele of een deel van de Inhoud is niet toegestaan, behalve met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan ​​door de wet. Voor meer voorwaarden zie hier.

John Frederiksen, 75 jaar: Wat geef je de man die alles heeft? (2019)

De meeste cadeaus voor de 75e verjaardag van John Frederiksen waren geheim, maar de scheepsmagnaat onthulde uiteindelijk een cadeau.

02:36

Gepubliceerd: