Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Kooldioxide werd voor het eerst gevonden op een exoplaneet

Kooldioxide werd voor het eerst gevonden op een exoplaneet

NASA kan zijn nieuwe James Webb-ruimtetelescoop bedanken voor deze ontdekking.

Donderdag maakten ze bekend dat er koolmonoxide was gedetecteerd2 In de atmosfeer van exoplaneet WASP-39, een gasreus die op 700 lichtjaar van de aarde om een ​​ster draait.

Deze observatie geeft ons belangrijk inzicht in hoe de planeet is ontstaan ​​en hoe deze is geëvolueerd, schreef NASA in een persbericht.

Het was een speciaal moment, dat een mijlpaal markeerde in het onderzoek naar exoplaneten, zegt Zafar Rustamkulov, een afgestudeerde Johns Hopkins-student die betrokken was bij het observatiewerk, in het persbericht.

Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden.

James Webb levert

Het instrument op een ruimtetelescoop dat voor ontdekking wordt gebruikt, wordt een spectrometer genoemd. Het onderzoekt het spectrum van licht dat door planeten wordt uitgestraald en helpt wetenschappers de samenstelling van materialen te bepalen.

– Het is leuk en het laat zien wat een telescoop kan doen. Astrofysicus en Romkabsel-podcasthost Eirik Newth zegt dat James Webb de ontdekking waarmaakt.

NASA: De James Webb Infrarood Ruimtetelescoop heeft bijzondere eigenschappen. De telescoop is op zaterdag 25 december verzonden. Video: NASA
Laat meer zien

Tegelijkertijd benadrukt hij dat de ontdekking te verwachten was en dat kooldioxide in de atmosfeer van de planeet niet per se een teken van leven is.

We halen koolstofdioxide eruit, maar het kan ook uit veel andere processen komen. Hoe dan ook, het laat zien dat het systeem in staat is te doen waarvoor het is gestuurd; Om een ​​beter overzicht te krijgen van de chemische samenstellingen in de atmosferen van exoplaneten, zegt Neuth.

Karinanevel: In juli bracht NASA deze afbeelding uit, gemaakt met de James Webb-telescoop en waarop een wolk van gas en stof te zien is waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Foto: Reuters/NASA
Laat meer zien

De astrofysicus denkt dat de meest voor de hand liggende vraag die wetenschappers zich nu moeten stellen, is welke processen ten grondslag liggen aan het optreden van kooldioxide in WASP-39.

fantastische foto’s

De hele wereld was uitgehold toen NASA deze zomer zijn ‘diepste en meest nauwkeurige infraroodbeeld van het vroege heelal – meer dan 13 miljard jaar in de tijd’ uitbracht.

Historisch moment: Delen van de afbeelding tonen het licht dat ontstond niet lang na de oerknal, die 13,8 miljard jaar geleden plaatsvond.  Foto: Reuters/NASA

Historisch moment: Delen van de afbeelding tonen het licht dat ontstond niet lang na de oerknal, die 13,8 miljard jaar geleden plaatsvond. Foto: Reuters/NASA
Laat meer zien

De afbeelding is gevuld met duizenden sterrenstelsels en bevat de meest verre objecten die ooit zijn waargenomen. Met deze foto is de kijk van onderzoekers op de geschiedenis van het heelal aanzienlijk verruimd.

De James Webb-telescoop heeft ons ook laten zien Gloednieuwe pagina Onze grootste planeet, Jupiter.

UNIEKE FOTO'S: - Het is ongelooflijk, zegt Imke De Pater van de Universiteit van Californië, na de nieuwe beelden van Jupiter.  Foto: NASA/AP

UNIEKE FOTO’S: – Het is ongelooflijk, zegt Imke De Pater van de Universiteit van Californië, na de nieuwe beelden van Jupiter. Foto: NASA/AP
Laat meer zien

De beelden werden in juli gemaakt en tonen onder meer de noordelijke en zuidelijke delen van Jupiter, evenals de Grote Rode Vlek, een stormsysteem in de atmosfeer van de planeet dat, qua grootte, de aarde zou hebben opgeslokt. .

We hebben Jupiter nog nooit zo gezien. Het hele ding is ongelooflijk, zei Emke de Pater van de Universiteit van Californië, die het werk aan de waarnemingen leidde.

READ  Diablo IV, de releasedag van The Last of Us voor pc onthuld — bekijk alle trailers