Aker Carbon Capture richt zich op het afvangen en opslaan van koolstof, dat deel uitmaakt van de focus van Kjell Inge Røkke en Aker op hernieuwbare energiebronnen.
Maandag werden de cijfers voor het tweede kwartaal gepresenteerd:
Het bedrijf heeft een omzet van 69 miljoen NOK en een bedrijfswinst van 47 miljoen NOK in het rood.
Ook Clean Hydrogen, een andere investering in duurzame energiegroep Aker Horizon, presenteerde maandag haar cijfers.
Carbon Capture is genoteerd aan de Oslo Stock Exchange, terwijl Clean Hydrogen genoteerd is aan Euronext Growth.
Zal een nieuwe dienst lanceren
Samen met de presentatie van de kwartaalcijfers op maandag, maakte het bedrijf het nieuws bekend dat het carbon capture as a service lanceert.
Als onderdeel hiervan zal Aker Carbon Capture faciliteiten voor CO2-afvang leveren en leveren, evenals transport en opslag.
Veel bedrijven die hun uitstoot willen verminderen door het afvangen van koolstof, worden gehinderd door de complexiteit en toewijding die nodig zijn om te werken. Dit is koolstofafvang op een eenvoudige manier, zegt CEO Lundegard in een brief van het bedrijf.
Een van de hoogtepunten van het tweede kwartaal was het project met Brevik CCS. Volgens het plan wordt het de eerste cementfabriek ter wereld waarin op grote schaal CO2 wordt afgevangen, waarbij 400.000 ton kooldioxide wordt afgevangen en opgeslagen.
Inclusief waterstofsamenwerking met Shell
Relatief hernieuwbare Aker Clean Hydrogen had een omzet van NOK 1 miljoen en een bedrijfsverlies van NOK 60 miljoen voor de eerste helft van 2021.
Knut Nyborg is voorzitter van Aker Clean Hydrogen.
Aker Clean Hydrogen en CapeOmega zijn een samenwerking aangegaan met energiebedrijf Shell om de mogelijkheden te onderzoeken om de Aukra Hydrogen Hub te ontwikkelen tot een grote fabriek voor de productie van zuivere waterstof, waarbij gebruik wordt gemaakt van aardgas uit een lokale gasverwerkingsfabriek in Nyhamna. Dat blijkt uit de beursaankondiging van maandagochtend.
Shell is de technische dienstverlener voor het Ormen Lange-gasveld op het Noorse plat en de bijbehorende gasterminal bij Nyhamna in Aukra.
Shell is ook mede-eigenaar van Northern Lights, een transport- en opslagproject voor koolstofdioxide. De zuivere waterstof die bij Aukra wordt geproduceerd, kan worden gebruikt om koolstof uit lokale industriële processen te verwijderen, emissievrije brandstoffen voor zee- en wegtransport te leveren en te exporteren naar Europese waterstofconsumenten.
In de eerste versie van deze zaak stond dat Shell eigenaar is van Northern Lights. Het juiste is dat ze samen met Equinor en Total mede-eigenaar zijn. De fout is nu hersteld. (Voorwaarden)Copyright Dagens Næringsliv AS en/of onze leveranciers. We willen graag dat u onze cases deelt via een link die rechtstreeks naar onze pagina’s leidt. Het geheel of een deel van de Inhoud mag niet worden gekopieerd of anderszins worden gebruikt met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan door de wet. Voor aanvullende voorwaarden kijk hier.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
– Haar beste internationale wedstrijd met het Noorse nationale team – NRK Sport – Sportnieuws, resultaten en uitzendschema
Het ‘horrorscenario’ van Krone zou tot verdere renteverhogingen kunnen leiden – E24
De Chinese zakenconferenties zijn verdwenen – E24