De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is begonnen. De afwikkeling gaat misschien soepeler dan verwacht, maar de winnaar wordt pas in de tweede ronde gekozen.
De stembureaus gingen zondag om 8:00 uur open en blijven tot twaalf uur open. In sommige grote steden sluiten ze om 20.00 uur, terwijl op de meeste plaatsen de kiezers vóór 19.00 uur moeten stemmen.
Gisteren begon de stemming in onder meer het Franse Pacific-gebied als gevolg van het tijdsverschil.
Franse kiezers kunnen stemmen op maximaal twaalf kandidaten die strijden om de president van het land. Opiniepeilingen tonen de zittende president Emmanuel Macron en de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen in de beste positie.
Maar geen van hen zal naar verwachting meer dan 50 procent van de stemmen halen, dus het is duidelijk dat het over twee weken een nieuwe en beslissende verkiezing zal zijn.
Nauwelijks de afstand
Er is echter grote spanning over hoeveel steun de twee partijen zullen hebben en of de afstand zo smal zal zijn als de laatste peilingen hebben aangetoond.
Laat op vrijdag een meting zien van IFOP Macron steunt bijna 26 procent, vergeleken met 24 procent voor Le Pen.
Bovendien zit de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon in de wind. 17 procent van de respondenten zei dat ze op hem zouden stemmen, maar experts denken niet dat hij doorgaat naar de tweede ronde.
Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat links is verdeeld in een aantal partijen, waaronder de Groene Partij, de Socialistische Partij en de Communistische Partij, evenals de onbedwingbare Melenchon-beweging in Frankrijk.
Niet zeker tot het einde
Er werd echter niets gegeven: drie op de tien kiezers zeiden kort voor de verkiezingen nog niet te hebben besloten op welke kandidaat ze zouden stemmen.
Er zijn ook aanzienlijke spanningen in verband met de opkomst, die mogelijk minder dan 70 procent is, wat erg laag is in de Franse context.
Hoewel Le Pen door haar tegenstanders ervan wordt beschuldigd extreemrechts te zijn, kwam ze tijdens de verkiezingscampagne gematigder over dan voorheen. Ze voerde ook uitgebreid campagne in verschillende Franse provincies, ontmoette kiezers aan de basis en sprak hartelijk over haar wens om de koopkracht van mensen te vergroten en hun levensomstandigheden te verbeteren.
Ze heeft een beetje gesproken over haar wens om iedereen zonder Frans staatsburgerschap het recht op sociale uitkeringen te ontzeggen en om Franse burgers altijd het voortouw te laten nemen in de wachtrij voor banen.
Lees ook
Ze wil Europa rocken
Marine Le Pen kan de Franse presidentsverkiezingen winnen. De overwinning van Le Pen zal de fundamenten van de Europese Unie doen schudden en interne onrust veroorzaken…
Macron is afwezig
Macron van zijn kant was tot voor kort vrijwel afwezig op het campagnepad, iets wat volgens analisten is bestraft. Opiniepeilingen tonen aan dat het de afgelopen twee weken het grootste deel van de sterke opmars heeft verloren die het ooit had.
De afgelopen dagen heeft Macron de kiezers krachtig gewaarschuwd om niet op Le Pen te stemmen, die volgens hem een gevaarlijke rechts-populist is, ook al is de verpakking zachter geworden.
Voor Macron persoonlijk staat er ook veel op het spel. Vijf jaar geleden werd hij bij de eerste poging tot president van Frankrijk gekozen, op slechts 39-jarige leeftijd. Hij begon zijn eigen centrumrechtse beweging en koos zowel politici als kiezers uit de traditioneel twee grootste partijen van Frankrijk, de socialistische en de republikeinse.
Voormalig kandidaat Anne Hidalgo krijgt nu waarschijnlijk 2 procent steun, tien jaar nadat partijgenoot François Hollande de verkiezingen won.
Of de Socialistische Partij in staat zal zijn om terug te keren naar het oude niveau is niet helemaal zeker.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Levensstijl, NTB-onderwerp | Voor een leven op wielen werd gekozen voor dure woningen
De dokter werd in de rug gestoken
Plastic containers – kunnen eetbaar worden