meningen Dit is een discussiepost. De publicatie geeft de mening van de auteur weer.
Komt Christopher Kanstrom Nordlys krant met de zekerheid dat het personeel Salaris en pensioen blijven bij concurrentie gelijk of beter. Anne-Berit Figenschou uit Høyre sluit zich aan bij de garantie.
Dit is een garantie die H en Frp niet kunnen bieden
Ten eerste zijn er twee totaal verschillende pensioenstelsels voor de publieke en de private sector. Tegenwoordig wordt de ‘verpleeghuismarkt’ gedomineerd door twee bedrijven: Norlandia, onderdeel van Spekter, en Stendi, onderdeel van NHO. NHO- of Spekter-bedrijven hebben totaal andere cao’s dan gemeenten en kunnen hun werknemers niet aanmelden bij het KLP of het gemeentelijk pensioenfonds van Tromsø.
Voor een werknemer die zijn hele werkzame leven heeft gewerkt voor een particulier bedrijf dat gezondheidszorgdiensten levert aan de gemeente, zou het pensioenverlies ruim 1 miljoen NOK bedragen. En als rekening wordt gehouden met de nieuwe bijzondere leeftijdsgrenzen, zal het verlies nog groter zijn. Veel oudere werknemers zullen de mogelijkheid verliezen om zich terug te trekken uit AFP wanneer zij naar een andere werkgever verhuizen, wat voor velen een groter verlies betekent, afhankelijk van het moment waarop zij zich uit AFP willen terugtrekken.
Hoe kunnen FRP en H garanderen dat werknemers hun pensioen niet verliezen? Moet de gemeente levenslang pensioenen uitbetalen aan werknemers uit de particuliere sector? Het zou honderden miljoenen zijn als ze een of twee verpleeghuizen zouden privatiseren, een paar thuiszorggebieden.
Lees ook
Reclame maakt bang voor de keuzevrijheid van de gebruiker
Diverse cao’s
Als het om de lonen gaat, zorgt de Arbeidsomstandighedenwet ervoor dat werknemers zich bij een bedrijfsoverdracht voor de duur van de overeenkomst aan de gemeentelijke cao (KS-overeenkomst) moeten houden, dus in ieder geval twee jaar als de overdracht direct daarna plaatsvindt. Hoofdtariefafrekening. Bij een nieuwe overeenkomsttermijn moet het NHO- of het Spectre-akkoord worden gevolgd, maar werknemers die voorheen bij de gemeente werkten, krijgen alsnog gegarandeerd geen verlaging van hun salaris. Nieuwe medewerkers volgen een NHO- of Spectrumovereenkomst. Moeten Frp en H ook gemeentelonen betalen voor nieuwe medewerkers? Geluidsbijtellingen (avond, nacht, weekend, feestdagen en overuren) volgen na oplevering de nieuwe CAO. Privéconventies ca. NOK 15 per uur onder de KS-overeenkomst. Voor mensen die op rotatiebasis werken, vormen de ongemakkenvergoedingen een groot deel van het loon. Moet de gemeente dit ook vergoeden?
Na het einde van de cao-onderhandelingsperiode behouden werknemers hun salaris van de gemeente, terwijl ze de ontwikkeling van de salarissen in de private sector volgen. En dit is waar de grote loonverschillen na een paar jaar een rol gaan spelen. Een klusjesman met 16 jaar anciënniteit verdient NOK 41.740 minder in een spectrumovereenkomst dan in een gemeente, en als het bedrijf onder de NHO-regulering valt, bedraagt het verschil ongeveer 100 euro. 20.000 NOK per jaar.
Als Frp en H de garantie willen honoreren, zal de gemeente bij elke tariefafrekening met de particuliere bedrijven moeten onderhandelen om de kloof tussen het gemeentetarief en de NHO/Spectre-tarieven te overbruggen. Waar zullen ze het geld vandaan halen? Het zit niet in de pot van lokale onderhandelingen met gemeentelijke vakbonden, want dat is voorbehouden aan organisaties die onderhandelen met Kansas. Met andere woorden, Frp en H moeten geld uit de gemeentelijke kas halen om hogere lonen te geven aan werknemers in particuliere bedrijven. Dergelijke zorg voor andermans werknemers is werkelijk ontroerend.
Moeten we grote bedrijven met een waarde van miljarden dollars steunen?
In Oslo zijn verpleeghuizen die lange tijd door individuen werden gerund, gerestaureerd. Werknemers ontvingen tot NOK 100.000 aan salarisverhogingen bij de overstap naar een gemeentelijke cao. Het lijkt erop dat particuliere bedrijven geen prioriteit hebben gegeven aan het verhogen van de salarissen van hun werknemers. Uit recente onderzoeken blijkt dat het loonniveau in de particuliere zorg ca. 10% minder dan in de publieke sector. En het zal voor de private sector een grotere prikkel zijn om de lonen van haar werknemers laag te houden, als de gemeente garandeert haar werknemers een salarisaanvulling uit de gemeentebegroting te verlenen!
Het recht moet sparen ten koste van de werknemers
En in Oslo is Corporation H van plan 95 miljoen dollar te besparen door verpleeghuizen na de verkiezingen met elkaar te laten concurreren. In Stavanger levert het een besparing op van H 100 en in Trondheim 80 miljoen. Zij garanderen niets anders dan het volgende uit de Arbeidsomstandighedenwet, namelijk dat werknemers hun loon moeten behouden gedurende de looptijd van de cao en dat hun loon na de looptijd van de cao niet daalt. Het garandeert niet dat de particuliere sector de loonontwikkelingen in de gemeentelijke sector zal volgen, zoals de FRP- en H-programma’s in Tromsø doen. Hierin ligt een groot deel van hun winst. Hoeveel moeten Tromsø Frp en H besparen door te bieden op een verpleeghuis of misschien twee? Dat zullen wij niet weten. Waarschijnlijk omdat het veel meer kost dan alleen werken.
Het is duidelijk dat de interesse in particuliere bedrijven veel groter is dan de interesse in gemeentelijke werknemers. Er zou minder geld zijn voor professionele ontwikkeling, wervingsprocedures en stabiliteitsmaatregelen voor haar werknemers als de gemeente het geld zou besteden aan het ondersteunen van bijvoorbeeld Adolfsenberødren in Nordlandia, die geen salarissen betalen die noch Frp noch H hoog genoeg vinden?
De garantie van FRP en H kan op niets anders gebaseerd zijn dan op ideologie. Het is een aanfluiting van gemeentelijke medewerkers en het is triest. Zij zijn namelijk van mening dat mensen die in de private sector werken betere zorg leveren dan mensen die in de gemeente werken. Het moet kosten wat het ook kost, en de door werkgevers bij aanbestedingen berekende winst mag niet worden geschaad.
Lees ook
Tromsø Aps-voorzieningen over gezondheid
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Arme landen zullen naar verwachting de helft van de Britse bilaterale hulp ontvangen
Gezondheid, gezondheidsplatform | Verwijzingen voor patiënten in Mure en Romsdal werden niet naar het gezondheidsplatform gestuurd
Commentaar: Astrid Milland commentaar: De Labour Party en de Centrumpartij lijken de belangrijkste kanshebbers te zijn