Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Lise Øvreås is de nieuwe president van de Noorse Academie van Wetenschappen

Optie

De erfgenaam werd gekozen na Hans-Peter Graver. De derde keer was het een vrouw.

Lise Øvreås is gekozen als de nieuwe president van de Noorse Academie van Wetenschappen (DNVA). Verkozen voor de termijn 2022-2024. Ze is de derde vrouw die sinds de oprichting in 1857 wordt verkozen tot Opperste Leider van de Academie.

Lees meer na de aankondiging

Ontvang het nieuws op uw mobiele telefoon
Download de Khrono-app!

Op de ledenvergadering van de academie vandaag werd duidelijk dat Øvreås het voortouw zal nemen na Hans Petter Graver, aldus een persbericht van de Academie van Wetenschappen. Hij is in functie sinds 1 januari 2019. De verkiezingstermijn is drie jaar en hij kan niet worden herkozen voordat een termijn is verstreken. De voorzitter van de Academie is tevens voorzitter van de Raad van Bestuur.

derde vrouw

Liz Overius is hoogleraar Microbiologie aan de Universiteit van Bergen en directeur van het UiB Centre for Sustainable Oceans, Ocean Sustainability Bergen. Daarvoor bekleedde ze de functie van vicedecaan Onderzoek en Onderwijs aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in Bergen.

Aud Valborg Tønnessen is voorzitter van de nominatiecommissie van de Academie.

De Noorse Academie van Wetenschappen is een onafhankelijke ledenorganisatie die wetenschap promoot en de rol van wetenschap in de samenleving versterkt. De KNAW organiseert academische bijeenkomsten, kent wetenschappelijke prijzen toe en levert een bijdrage aan het verstrekken van wetenschappelijk advies aan besluitvormers.

Twee andere vrouwen die als voorzitter hebben gediend, zijn professor emeritus van de Universiteit van Oslo, Kirsti Ström Pohl (2012-2015), en professor Inger Moen (1998-2003), aldus de Academie van Wetenschappen in het persbericht.

Wetenschap onder druk

Lise Øvreås is een Noors lid van de European Academies Scientific Advisory Council (EASAC).

Voor de verkiezingen heeft ze onder meer chrono:

Wetenschap onder druk. We hebben staatshoofden die er niets om geven en wetenschap niet bij politiek passen, dus bestellen ze gewoon nieuwe rapporten en wijzen ze onder meer op wat voor soort relatie voormalig president Donald Trump heeft met wetenschap, zegt Ovreus.

Maar ook wat er de laatste tijd in Noorwegen in het nieuws is geweest, namelijk: Het veelbesproken Rystad-rapport in opdracht van de olielobby.

Het is belangrijk dat we in een land als Noorwegen, waar in vergelijking met andere landen weinig academici zijn, samen staan ​​om onze stem te laten horen. Zeker in deze tijd waarin we het erg belangrijk vinden dat echte wetenschap opkomt en bijdraagt ​​aan beleidsvorming. We hebben vaak niet een paar regels onder het antwoord, maar dan is het belangrijk om te benadrukken wat we weten, en ook de onzekerheid, zegt Overos.

READ  Religie en wetenschap zijn geen tegenpolen