Een van de grootste groene infrastructuurprojecten van Groot-Brittannië omvat een ondergronds park, het gebruik van drones om ‘dikke rotsen’ te verwijderen en een eigen positie op het Monopoly Board.
De “Great Stink” was een periode in de 19e eeuw waarin Londen werd geplaagd door een sterke stank. De oorzaak was rioolwater en industrieel afval, naast de hete zomermaanden.
Nu, ruim 160 jaar later, krijgt de stad een nieuw ‘superrioleringsnetwerk’.
Gemiddeld is het Londense rioleringssysteem, dat zijn oorsprong vindt in… Victoriaanse tijdperkVictoriaanse tijdperkEen periode in de Britse geschiedenis vernoemd naar koningin Victoria, die van 1837 tot 1901 op de troon zatJaarlijks werd 39.000 ton ongefilterd rioolwater rechtstreeks in de Theems geloosd. Dit komt overeen met ongeveer 15.000 Olympische zwembaden Bloomberg.
Lees op E24+
Zo kreeg Joachim (32 jaar) meer leningen en een betere rente
Nu zal de 25 kilometer lange tunnel 95 procent van die uitstoot voorkomen, aldus Tideway, het bedrijf achter de constructie.
59 miljard
De tunnel is een van de grootste groene infrastructuurprojecten in Groot-Brittannië. Volgens Tideway waren eind augustus bijna al het ondergrondse werk voltooid.
De geschatte kosten bedragen 4,5 miljard pond sterling. Dit komt neer op ongeveer 59 miljard NOK tegen de huidige wisselkoers.
– Het is eigenlijk een enorm toilet, vertelde projectmanager Ryan Moore aan Bloomberg toen het persbureau de tunnel bezocht.
De reuzenhinde heeft verschillende interessante aspecten.
Bekijk meer foto’s van de tunnel in de fotogalerij hieronder.
1 van 5Foto: Daniel Lyall/AFP/NTP
Hulp met drones
Passend bij de groene uitstraling van het project werd een deel van de tunnel omgebouwd tot ondergronds park.
Hij is genoemd “Lu-tuin”“Lu-tuin”Het kan in het Noors worden vertaald als “do-hagen”. Het is gemaakt van gerecycled afval van de oevers van de rivier de Theems. De bloemen zijn eigenlijk kunstmatig door het gebrek aan licht, maar het idee is dat de tuin een groenere toekomst moet symboliseren.
Ander nieuws is dat de zogenaamde ‘vetbergen’, dat zijn rotsachtige afzettingen van onder meer vetten, oliën en vochtige doekjes die zich ophopen in riolen, nu met behulp van drones zullen worden verwijderd.
Ze zijn niet alleen walgelijk en stinken, maar ze verstoppen ook de afvoer. Deze zijn eerder verwijderd Handmatig.
Het nieuwe spel “Super Sewer” krijgt ook een eigen plaats in een Monopoly-spel in beperkte oplage.
Het project was echter niet zonder controverse, ondanks het vele goede nieuws.
Bonussen, schulden en aflossingen
Er werd onder meer vermeld dat CEO Andy Mitchell aanzienlijke bonussen ontving, Ondanks de vertraging.
Vorig jaar ontving hij naast zijn basissalaris een totale beloning van £2,2 miljoen (ongeveer 29 miljoen NOK). Volgens het rapport bedroeg het bedrag 468.000 pond sterling, oftewel ongeveer 6,1 miljoen Noorse kronen. Het jaarverslag van het bedrijf.
Thames Water, dat Tideway financiert (dat de tunnel bouwt), zit zwaar in de schulden. Eerder dit jaar overwoog de Britse regering om het bedrijf dat voor het afvalwater van ongeveer 15 miljoen inwoners van Groot-Londen zorgt, te nationaliseren. Als investeerders is het plan tot nader order uitgesteld Er werd 750 miljoen pond in het bedrijf geïnjecteerd.
Bovendien moet Thames Water klanten nu £101 miljoen terugbetalen. De reden, zo schrijft hij, zijn problemen met lekkages, voorraden en vervuiling BBC.
– De rivier de Theems voor iedereen
Nu zal er een einde komen aan een groot deel van de vervuiling.
Bovendien kan Tideway er prat op gaan dat het zeven verschillende parken langs de tunnelroute ontwikkelt, tot grote vreugde van de Londenaren. Er wordt gezegd dat de nieuwe buitenruimtes de inwoners en bezoekers van de hoofdstad dichter bij de rivier de Theems zullen brengen dan nu het geval is.
Stadsbestuurders willen graag dat bewoners meer tijd doorbrengen langs wat binnenkort een schonere rivier zal zijn.
“Mensen zullen het project omarmen als het klaar is”, vertelt Amanda Lloyd Harris aan Bloomberg.
Ze is stadsdeelmanager in Hammersmith en Fulham.
– De Theems is voor iedereen – niet voor de weinigen – dus we moeten de riviergebieden ontsluiten.
De verwachting is dat het rioleringsnetwerk vanaf 2025 volledig operationeel zal zijn.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Brazilië geeft Noorwegen een gastzetel in de G20
Rode gevaarwaarschuwing: – Sneeuwchaos in Duitsland
-Ik wil mezelf gewoon begraven