Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Meditatie en mindfulness kunnen leiden tot angst en depressie – NRK Viten – Nieuws in Wetenschap en Onderzoek

Mindfulness is in zeer korte tijd een super populair. Het is een vorm van meditatie waarbij het doel is om innerlijke vrede te ervaren, je te concentreren op je gedachten en gevoelens en aanwezig te zijn in het huidige moment.

Mindfulness wordt op veel plaatsen als training aangeboden, trainingen en zgn Retraites. Het doel is om meer aanwezig te zijn in het leven.

Dit ook Het wordt veel gebruikt als een behandeling Tegen depressie, angst en stress. Meer onderzoeken geconcludeerd dat de methode kan leiden tot een getal Lichamelijke en mentale voordelen.

Maar nu geloven veel internationale onderzoekers dat ze that negatieve gevolgen Meditatie is decennialang over het hoofd gezien.

In hun nieuwe studie ontdekten ze dat meer dan 8 procent van degenen die meditatie probeerden, ongewenste effecten meldde.

Mensen hebben alles meegemaakt, van verergering van angst tot paniekaanvallen. Daarnaast vonden we gevallen waarin mensen een psychose ontwikkelden of zelfmoordgedachten hadden.

Dat zegt Miguel Farias van Coventry University in het VK, een van de onderzoekers achter de studie.

De studie is gepubliceerd in Acta Cycritrica Scandinavica.

Het wordt na verloop van tijd erger

“We wilden weten welke bijwerkingen werden gemeld en hoe vaak ze waren”, zegt Farias.

Hij en verschillende onderzoekers analyseerden 83 verschillende onderzoeken waarin meditatie en mindfulness zijn gebruikt als therapie en therapie, en als oefening en welzijn. De onderzoeken die ze onderzochten, werden gepubliceerd van 1974 tot 2019.

In 55 van deze onderzoeken werden een of meer soorten meditatie-bijwerkingen gemeld.

In totaal ondervond 8,3 procent aan meditatie gerelateerde bijwerkingen. Onderzoekers geloven echter dat dit aantal in werkelijkheid veel hoger is omdat veel meditatiestudies het melden van bijwerkingen vermijden.

READ  Hoe werk je met innovatie in tijden van crisis? Kun je met design het gedrag van mensen veranderen?

Onze bevindingen suggereren dat bijwerkingen niet ongewoon zijn tijdens of na meditatiebeoefening, en ze kunnen voorkomen bij mensen die nog niet eerder psychische problemen hebben gehad, zegt Farias.

De onderzoekers ontdekten ook dat deelnemers met meer dan acht jaar ervaring in meditatie meer bijwerkingen rapporteerden, vergeleken met degenen die minder dan twee jaar meditatie beoefenden.

Geen remedie: Meditatie is geen wondermiddel. Het is niet voor iedereen de juiste weg, en niet altijd in het leven, zegt psycholoog Per Einar Binder.

Foto: Téo Lannie/AltoPress/Maxppp

Veel ongelukkige effecten

De meest voorkomende bijwerkingen waren angst, depressie, stress, wanen en angst.

Onderzoekers weten dat deze bijwerkingen optreden tijdens of na een meditatiebeoefening, behandeling of interventie.

Ze kunnen echter niet uitsluiten dat er andere redenen zijn voor het optreden van bijwerkingen.

Meditatie lijkt voor sommigen gepaard te gaan met een aantal ongelukkige effecten. Maar we kunnen niet voorspellen wie er getroffen zal worden, zegt Farias.

Hij wijst erop dat er meer onderzoek nodig is op dit gebied.

Maar de resultaten verbazen Farias niet. Er zijn recentelijk verschillende onderzoeken geweest die dezelfde trend hebben laten zien, waaronder een: vanaf 2019.

Er is niets mis met de behandeling

Roger Hagen is een klinische psycholoog voor volwassenen en professor in de afdeling Psychologie van NTNU. Al vele jaren gebruikt hij mindfulness als onderdeel van zijn behandelprogramma.

Ook het park vindt de resultaten niet verrassend.

– Het is goed met onderzoek dat beide kanten laat zien. We moeten voortdurend onderzoeken en proberen te begrijpen waarom iemand zulke ongelukkige episodes heeft meegemaakt.

Maar Hagen vindt dat er niets mis is met de behandeling zelf.

– Ik denk dat het belangrijk is om de behandeling zelf, dat wil zeggen meditatie, niet de schuld te geven. Maar kijk eens hoe het wordt gepresenteerd en wat de verwachtingen van de patiënt zijn. Veel mensen voelen zich beter en dat mogen we niet vergeten.

Roger Hagen

Goede therapie: Roger Hagen vindt dat het belangrijk is om niet te vergeten dat er veel goede bewijzen zijn dat meditatie een goede therapie is.

Foto: NRK

Per Einar Binder is hoogleraar bij de afdeling Klinische Psychologie aan de Universiteit van Bergen. Hij heeft verschillende behandelgroepen geleid gericht op mindfulness. En de afgelopen 10 jaar is hij betrokken geweest bij mindfulness-onderzoek aan de universiteit.

In onze onderzoeken vonden we bij de meeste deelnemers positieve effecten, zowel wat betreft angst als depressie. We hadden een aantal deelnemers die geen effect hadden, maar in onze onderzoeken rapporteerde niemand een exacerbatie.

Bender vindt dat het nieuwe onderzoek op een goede en zorgvuldige manier is gedaan en vindt het belangrijk om goed naar dit onderwerp te kijken.

Alle methoden hebben hun beperkingen, en dat geldt ook voor meditatie. Wanneer meditatie negatief uitpakt, is het de methode die faalde, niet de persoon.

Bender is het eens met de onderzoekers achter het onderzoek die vinden dat je moet kunnen praten over het feit dat meditatie niet voor iedereen is.

Meditatie is geen wondermiddel. Het is niet voor iedereen de juiste weg, en niet altijd in het leven.

door Einar Binder

Schaamte: Per Einar Binder vindt dat het geen schande mag zijn om openlijk te spreken over negatieve ervaringen met meditatie. Gelukkig, zegt Bender, zijn er verschillende andere manieren om met jezelf te werken.

Foto: Universiteit van Bergen

morele plicht

De onderzoekers achter de studie zijn van mening dat we meer bewustzijn nodig hebben dat meditatie kan leiden tot zowel positieve als negatieve ervaringen.

Volgens Farias draagt ​​iedereen die meditatie onderwijst, of het in therapie gebruikt, een grote verantwoordelijkheid.

“Zelfs degenen die apps verkopen, hebben een ethische verplichting om deelnemers en patiënten te informeren over de aanwezigheid en prevalentie van bijwerkingen”, zegt Farias.

Miguel Farias

Balans: Miguel Farias hoopt dat de resultaten zullen bijdragen aan een meer evenwichtige kijk op meditatie.

foto: privé