Op eerste kerstdag 2017 kreeg Jan Einar Storoy te horen dat hij longkanker had. Een van de kankers waaraan de meeste mensen overlijden over de hele wereld.
Ik woog 51 kilo en verloor al mijn eetlust. Bovendien kreeg ik een ernstige longontsteking. Het was een “zware show”, zegt Storoy.
Een paar weken later begon hij met chemotherapie en radiotherapie in het St. Olaf’s Hospital in Trondheim.
Dit is een standaardbehandeling voor longkankerpatiënten in Noorwegen, maar Storøy wist dat het weinig kans had. Omdat hij de meest agressieve vorm van kanker had, genaamd kleincellige longkanker.
Vlak voordat de behandeling begon, werd hij gevraagd deel te nemen aan een nieuwe studie waarin een experimentele behandelmethode werd getest.
Dit zou een keerpunt in het leven van Jan Einar moeten zijn.
Overleven: Jan Einar Storøy, 79 Bedankt voor de studie dat je hier vandaag staat. Nu knipt hij haar en geniet van zijn extra jaren.
Foto: Kaja Kristen Ness/NRK
zet op alles in
– Ik zei meteen ja. Storøy zegt dat ik geen tijd nodig had om na te denken.
Bjørn Henning Grønberg is onderzoeker en professor bij de afdeling Klinische en Moleculaire Geneeskunde van NTNU. Hij las veel rapporten die suggereerden dat strengere stralingsdoses de overleving van patiënten met kleincellige longkanker zouden kunnen verbeteren.
We weten vandaag dat slechts een kwart van de patiënten deze vorm van kanker overleeft. Het is daarom van belang om de behandeling van deze groep te onderzoeken en te verbeteren.
Men geloofde dat Storøy in de studie zou passen, ondanks het feit dat hij in een zeer slechte conditie verkeerde.
– We hebben afgesproken om op alles te wedden. Toen bleek Storøy een goed voorbeeld dat deze behandeling heel effectief kan zijn, ook als het uitgangspunt slecht is, zegt Grønberg.
Briljant: Bjørn Henning Grønberg en Tarje Halvorsen van NTNU en St. Olav de zoekresultaten zijn zeer indrukwekkend.
Foto: Kaja Kristen Ness/NRK
Boze cellen straling cells
In de studie, die liep van 2014 tot 2018, werden 170 patiënten met kleincellige longkanker uit 22 Scandinavische ziekenhuizen gerekruteerd.
Ze verdeelden de patiënten in twee groepen.
Eén groep kreeg drie weken standaardbehandeling met cytotoxische medicijnen en bestraling, met een totale stralingsdosis van 45 Gy.
grijs, Gy , is de meeteenheid die wordt gebruikt voor straling en zegt iets over hoeveel energie er in het weefsel wordt opgenomen.
De andere groep kreeg chemotherapie en radiotherapie in vier weken, Dat wil zeggen, bestraling voor een extra week, en met Top De totale stralingsdosis is 60 Gy.
Volgens Grunberg was het voorheen moeilijk om zulke hoge doses straling te geven, omdat het een grote hoeveelheid gezond weefsel zou beschadigen.
Maar nu is dit mogelijk dankzij betere technieken van radiotherapie, en omdat je de stralingsvelden kunt beperken met behulp van een hightech machine genaamd PET-CT.
– Dan kunnen we precies zien waar de kankercellen zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid om kankergezwellen bijna punt voor punt te bestralen, en daarbij zullen minder gezonde weefsels worden aangetast, zegt Grunberg.
Kleiner gebied: de afbeelding toont een persoon met longkanker, terwijl de tumor oplicht. Voorheen bestraalden artsen het hele gebied binnen de blauwe lijn. Met de huidige methoden worden alleen de gebieden binnen de groene vorm bestraald.
Foto: NTNU
konijn test
Jan Einar Storøy maakte deel uit van de groep die vier weken lang hoge doses bestraling kreeg.
Grote delen van de rug waren verbrand. Afschilfering van de huid ter grootte van een duim. Het was erg moeilijk. Maar het is haar gelukt.
Bijwerkingen maken deel uit van de behandeling, legt Tarri Halvorsen uit, de recente auteur en medisch directeur van het NTNU-ziekenhuis en het St. Olaf-ziekenhuis.
Verrassend genoeg werden er echter niet meer bijwerkingen gemeld dan in de hooggedoseerde groep.
Halvorsen denkt dat dit komt doordat de aan straling blootgestelde gebieden kleiner zijn.
Verrassend grote overwinning
Het is meer dan drie jaar geleden dat Jan Einar Storøy de zware doses straling ontving, en alle aanwijzingen zijn dat de kanker voorbij is.
Het is opgenomen in statistieken waaruit blijkt dat hogere stralingsdoses, in een extra week, effect hebben.
In de Storøy-groep leefde 74 procent na twee jaar nog, vergeleken met 48 procent in de groep die de standaardbehandeling kreeg.
De studie werd gepubliceerd in het hoog aangeschreven tijdschrift Lancet oncologie.
Dit zou een doorbraak kunnen zijn in de behandeling van een groep longkankerpatiënten waar in 20 jaar geen vooruitgang is geboekt, zegt Grunberg.
Ostfold Hospital-oncoloog Andreas Stensfold vindt de resultaten erg spannend.
Dit is goed, uitgebreid onderzoek bij een groep patiënten die de afgelopen 20 jaar ongeveer dezelfde behandeling hebben gehad. Dat is cool, zegt Stensfold.
Volgens Grønberg steeg de levensverwachting van iets minder dan 22,5 maanden tot meer dan 37 maanden voor degenen die een extra week hooggedoseerde straling kregen.
– Dat is een verrassend grote winst.
Voor altijd dankbaar, zegt Jan Einar Storøy, kijkt op naar Grønberg.
Studeren is de reden dat ik hier vandaag zit. Hij zegt: ik heb er veel over nagedacht.
Heb de wijziging al doorgevoerd
In de zomer van 2020 werden delen van de onderzoeksresultaten gepresenteerd op ’s werelds grootste kankerconferentie, de American Society of Clinical Oncology, ASCCO.
– We hebben ongelooflijk goede feedback gekregen. In principe zou een bevestigend onderzoek moeten worden uitgevoerd, maar het kan moeilijk zijn om uit te voeren. Grunberg zegt dat ik niet helemaal zeker weet of patiënten instemmen met drie weken radiotherapie, terwijl uit onze gegevens blijkt dat de overlevingskans veel groter is met vier weken behandeling.
Momenteel wordt besproken of deze behandeling de standaardbehandeling moet worden voor iedereen in Noorwegen met de diagnose kleincellige longkanker.
Dit werd bevestigd door Odd Terje Brustugun, een oncoloog en leider van de Norwegian Lung Cancer Group, die ook de auteur van het onderzoek is.
De raad van bestuur van de Norwegian Lung Cancer Group heeft geconcludeerd dat we een wijziging in het radiotherapieplan zullen aanbevelen, dwz een verhoging van de stralingsdosis voor deze groep patiënten, wanneer de gegevens worden gepubliceerd.
We weten dat veel ziekenhuizen over de hele wereld al verschillende praktijken hebben. In St. Olaves krijgen nu alle kleincellige longkankerpatiënten deze behandeling, zegt Grunberg.
Het onderzoek loopt nog. Onderzoekers zullen alle patiënten vijf jaar volgen om te zien of er meer zijn die gezond zijn van de behandeling.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
“In het noorden zijn de uitdagingen groter”
Wetenschappers hebben getest wie denkt het meeste over wetenschap te weten
Noord-gezondheid, ziekenhuis | Dit weten we over het bezoek van de minister dinsdag