Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Mercedes eerste zelfrijdende auto

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in Finansavisen-motor.

De mogelijkheid om de telefoon te gebruiken terwijl je je handen aan het stuur hebt is niets nieuws, maar Mercedes-Benz lanceert nu een optie die die relatie op zijn kop zet. En binnenkort kan de bestuurder zijn handen vasthouden en op de telefoon letten, terwijl de auto voor het rijden zorgt.

Tijdens het testen van de Mercedes EQS vorig jaar was er gelegenheid om het autonome systeem met de Level 3 uit te proberen op een afgesloten circuit. Het werkte zeer overtuigend, ook met gesimuleerde noodremming, plichtsverzuim van andere weggebruikers en onverwachte obstakels zoals een politieauto die het verkeer van drie naar één rijstrook verkleinde.

Vreemd: Het is een vreemde ervaring om tijdens het rijden het stuur van een Mercedes EQS te laten vallen, aan alle kanten omringd door auto’s. Foto: Ragnvald Johansen / Finansavisen

Kom in mei

De Duitse autoriteiten keurden eind vorig jaar de Mercedes-Benz “Drive Pilot” goed, voor gebruik op een totale afstand van 13.000 km van het autobahnnetwerk van het land, met een topsnelheid van 60 km/u. In de praktijk betekent dit dat het systeem vooral bedoeld is voor gebruik in de wachtrij op de snelweg.

Het plan is om het systeem vanaf mei dit jaar als optie in de S-Klasse en het elektrische alternatief EQS in Duitsland te lanceren. Het zal niet mogelijk zijn om het systeem te installeren op auto’s die eerder zijn verkocht, omdat hiervoor apparatuur nodig is die tijdens de productie in de auto-architectuur is ingebouwd.

Tesla weigerde

Een van de belangrijkste punten bij toestemming is het verduidelijken van verantwoordelijkheden bij een ongeval. Tesla vroeg ook goedkeuring aan voor zijn “Autopilot”-systeem, maar het werd door Duitse rechtbanken afgewezen op grond van het feit dat het meer functionaliteit beloofde dan het bood.

De Mercedes Benz Drive Pilot met zijn derde niveau van autonomie maakt het voor de bestuurder legaal om zijn handen van het stuur te halen en zijn of haar aandacht te vestigen op de telefoon, het scherm in de auto of andere passagiers. Het cruciale punt vanuit juridisch oogpunt is dat de persoon achter het stuur bereid moet zijn om het voortouw te nemen wanneer het voertuig waarschuwt dat het niet weet wat te doen.

Houd de controle: in de Mazda CX-60 moet u zelf rijden.  Tijdens de lancering was er weinig sprake van autonomie.  Foto: Ragnvald Johansen / Finansavisen

Houd de controle: in de Mazda CX-60 moet u zelf rijden. Tijdens de lancering was er weinig sprake van autonomie. Foto: Ragnvald Johansen / Finansavisen

Grijs rechtsgebied

Sommige fabrikanten, zoals Volvo en Mazda, menen dat het een potentieel juridisch grijs gebied creëert, waar een beheerder kan worden ondervraagd in het geval van een ongeval. Onlangs mocht Finansavisen Motor Company de Mazda CX-60 PHEV testen en ’s avonds was er gelegenheid om onder meer zelfrijdende auto’s te bespreken met Mazda Europa-chef Christian Schultze.

– Comfort was duidelijk een focus bij de Mazda CX-60 PHEV, maar je noemde niemand over de autonomiesystemen?

– We hebben gezien dat de chauffeur te allen tijde verantwoordelijk is voor het rijden. Schultz antwoordde: We hebben systemen om je te helpen, maar jij hebt de touwtjes in handen en bent verantwoordelijk.

READ  Dodental overschreed 150 kaarten en de laatste update

Hij vervolgde dat wanneer een persoon de kans krijgt om de aandacht af te leiden van het daadwerkelijke rijden, het altijd een paar seconden zal duren om zich in het verkeersbeeld te oriënteren, vaak in situaties waarin onmiddellijke actie gedeeltelijk zelfrijdende auto’s u vragen om overnemen. nogmaals.

Neemt verantwoordelijkheid: Volgens Volvo krijgt Volvo's ReCharge elektrische SUV autonomie als abonnementsservice, waarbij Volvo de volledige verantwoordelijkheid neemt zolang de auto zelf rijdt.  Foto: Volvo

Neemt verantwoordelijkheid: Volgens Volvo krijgt Volvo’s ReCharge elektrische SUV autonomie als abonnementsservice, waarbij Volvo de volledige verantwoordelijkheid neemt zolang de auto zelf rijdt. Foto: Volvo

Volvo is verantwoordelijk

Volvo test momenteel het Ride Pilot-systeem in Californië, en volgens een persbericht zijn ze van plan het systeem aan te bieden als abonnementsservice voor klanten die hun aanstaande elektrische SUV kopen.

Volvo schrijft dat de naam “Ride Pilot” aangeeft wat klanten kunnen verwachten, dat wil zeggen, zolang de auto zelf rijdt, neemt Volvo de verantwoordelijkheid voor alles. Volvo heeft de naam van het bedrijf gebouwd op veiligheid en schrijft dat het het systeem niet zal vrijgeven totdat ze zeker weten dat het absoluut veilig is voor de bestuurder en passagier om het stuur te laten vallen.