Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Mobiele telefoons en satellieten blindelings geavanceerde ruimtetelescopen

Mobiele telefoons en satellieten blindelings geavanceerde ruimtetelescopen

Het zijn onderzoekers van het Duitse Max-Planck-Institut für Radioastronomie die aan de alarmbel trekken. Ze staan ​​hierin niet alleen. Astronomen van de US Green Bank Telescope in West Virginia hebben een scenario gecreëerd waarin mensen op de maan leven. Eenmaal thuis van zijn werk drukt een maanbewoner op de garagedeur om de rover voor het weekend te stoppen. Het kleine radiosignaal wordt opgevangen in West Virginia.

ander gevecht

De Duitsers maken het realistischer en overtuigen zichzelf om als voorbeeld de op één na grootste ruimtetelescoop ter wereld te nemen, die zich in Eifelsberg in de Eiffel bevindt. Het pakt op en kan defect raken als gevolg van volledig normaal gebruik van een mobiele telefoon.

Het is al bekend dat licht, ook van satellieten, interfereert met gevoelige en geavanceerde apparatuur. Nu dragen de toegenomen draadloze verbindingen ook bij aan de toegenomen problemen.

Onderzoekers waarschuwen nu dat de voortdurende toename van het gebruik van niet alleen mobiele telefoons, maar van alle afstandsbedieningen in de wereld, binnenkort zelfs meer geavanceerde ruimtetelescopen kan verblinden.

Het Duitse technische tijdschrift VDI Nachrichten wijst erop dat er een ongelijke strijd is tussen de onderzoeksgemeenschappen en de onverzadigbare behoefte van de wereld aan frequenties en radiocommunicatie. In 2021 werden in de Verenigde Staten 5G-licenties gekocht voor $ 81 miljard, ongeveer 810 miljard NOK, in Duitsland werden 5G-licenties gekocht voor € 6,6 miljard, ongeveer 66 miljard NOK.

We hebben afgeschermde banden voor radioastronomie, maar die bestrijken slechts een fractie van de frequenties die we kunnen en willen gebruiken, zegt Michael Kramer, directeur van het Max Planck Instituut voor Radioastronomie.

READ  Noem de Taliban niet middeleeuws

Verloren stukjes van de geschiedenis van het universum

Tegenwoordig, voegt hij eraan toe, hebben ze ook problemen om een ​​frequentieband in stand te houden die kan worden gebruikt in de radioastronomie, simpelweg omdat ze niet de koopkracht hebben om te concurreren met commerciële spelers.

Kramer gebruikt als voorbeeld de zogenaamde waterstofstreep. Het bevindt zich in het frequentiebereik dicht bij 1420MHz en heeft een golflengte van 21 cm. Met behulp van deze “lijn”, zoals het in vakjargon wordt genoemd, kunnen astronomen de geschiedenis van het universum begrijpen. Maar daarvoor moet je het hele radiospectrum van 1420MHz tot 10MHz in kaart brengen.

Als we niet met een frequentie kunnen meten, missen we een periode in de geschiedenis van het heelal, zegt Kramer.

gebrek aan koopkracht

In het Norwegian Space Center werd dit probleem bevestigd door Arvid Berthew Johansen, hoofd van het Department of Manned Space Flight and Exploration.

– Ja, er is een eeuwige strijd over frequenties. Niet alleen onderzoek, maar alle niet-commerciële gebruikers van frequenties, bijvoorbeeld in de meteorologie, worden getroffen. Johansen zegt dat actoren in de wetenschap en de publieke sector niet het kapitaal hebben om te concurreren met private actoren.

Hij voegt eraan toe dat er vandaag geen frequenties beschikbaar zijn. Om de drie of vier jaar wordt een Wereldradiocommunicatieconferentie gehouden onder auspiciën van de Verenigde Naties, de Internationale Telecommunicatie-unie, de Internationale Telecommunicatie-unie. Volgende in Dubai in november volgend jaar. Dan zullen onderzoekers en publieke actoren opnieuw moeten strijden tegen machtige commerciële krachten om afgeschermde frequenties veilig te stellen.