Maandag om 14.33 uur stond de lancering van NASA’s krachtigste raket ooit gepland, maar die is na verschillende problemen nu uitgesteld. De Artemis I-ruimtemissie markeert het begin van Amerika’s terugkeer naar de maan – 50 jaar nadat het voor het laatst was.
Volgens plan zou de Space Launch System-raket met de Orion-ruimtecapsule maandag om 08.33 uur lokale tijd worden gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida.
14.15 Noorse tijd NASA-tweets De lancering werd onverwachts stopgezet terwijl het team werkte aan het oplossen van problemen met motor nummer drie. Dit eerste startvenster duurt twee uur.
Even na 14.30 uur is duidelijk dat de lancering maandag niet doorgaat. Er zijn back-upoplossingen gepland voor release op 2 en 5 september.
op mij NASA Live-blog Over de lancering schrijft Rachel Craft dat ze een aftelpauze van 40 minuten hebben vanaf de lancering, terwijl ingenieurs de toestand van motor nummer drie, een van de vier RS-25-motoren aan de onderkant van de SLS-raketkern, blijven beoordelen.
Technici traceren ook wat lijkt op een scheur in het hitteschild in een van de “naden” in de kern.
Bekijk hier foto’s van de SLS-raket:
1 / 7
lancering lancering Artemis Ruimteproject die tot doel heeft de mens na 50 jaar terug te brengen naar de maan, schrijft hij BBC.
De onbemande experimentele ruimtecapsule is op deze tour en zal in een lus rond de maan vliegen voordat hij terugkeert en over ongeveer zes weken in de Stille Oceaan landt.
Als alles goed gaat, zullen de astronauten vanaf 2024 deelnemen aan een reeks bemande ruimtevluchten. Naar verwachting zullen er astronauten op de maan zijn tijdens de derde expeditie in 2025.
Alles wat we doen met de Artemis I-ruimtevlucht wordt gedaan om te zien wat we kunnen testen en wat we kunnen bewijzen om de risico’s voor de bemanning van de Artemis II-ruimtevlucht te verminderen, vertelt NASA-astronaut Randy Bresnik aan de BBC.
brandstof lek
Het weer in Florida in die tijd, met frequente elektrische stormen, betekende dat de mogelijkheid om de lancering uit te stellen werd aangekondigd. Maar het eerste raam was van 14:33 NST en twee uur geleden.
Het persbureau meldde maandagochtend AP Dat een brandstoflek het aftellen verstoorde.
Volgens de Associated Press vond het lek plaats op dezelfde locatie als het lek tijdens countdown-tests in april en juni. Het tanken was al een uur vertraagd vanwege onweersbuien op zee toen verkeersleiders een lekkage van vloeibare waterstofbrandstof ontdekten en het tanken stopten.
De 98 meter lange raket zal worden gevuld met ongeveer 3,8 miljoen liter brandstof, of het nu vloeibare zuurstof of waterstof is.
NASA tweet dat in overgang van langzaam naar vloeibaar waterstof (LH2) tanken Detecteer een toename van de hoeveelheid lekkagedie ze bereiken. “Het lek is op een acceptabel niveau en we kunnen snel weer tanken.” Ze schrijven voor 10.30 uur Noorse tijd.
oproep vertraging
Naast het brandstofprobleem was er zondag een communicatie-uitdaging voor launchmanager Charlie Blackwell Thompson. Ingenieurs hebben maandagochtend de 11 minuten vertraging in de communicatie tussen het controlecentrum en de Orion-ruimtecapsule opgelost.
De krachtigste ruimteraket ooit
Volgens NASA is de SLS-raket de krachtigste raket ooit gemaakt. naar mij CNBC Artemis I liep een aantal jaren vertraging op en het programma kostte miljarden van het budget.
In 2012 werd geschat dat de SNL-raket $ 6 miljard zou kosten om te ontwikkelen tot voltooiing in 2017, en $ 500 miljoen per lancering.
Maar pas nu is SNL klaar, met een prijskaartje van 20 miljard om te ontwikkelen en $ 4,1 miljard per lancering. Toch heeft het Artemis-programma brede politieke steun bij beide partijen.
NASA’s interne inspecteur zei eerder dit jaar dat het maanprogramma veel meer geld heeft uitgegeven dan gepland en dat het onwaarschijnlijk is dat de technologie die nodig is om op de maan te landen op zijn vroegst in 2026 klaar zou zijn.
Artemis is ook gebaseerd op SpaceX-technologie. Elon Musk’s SpaceX is gecontracteerd om een versie van de Starship-raket te leveren die speciaal is ontworpen voor landingsbemanningen op de maan. Tot nu toe hebben de Starship-tests de spaceshuttle niet in een baan om de aarde gebracht.
Lees ook
Richt op de sterren: de Japanners zullen tegen het einde van het decennium naar de maan worden gestuurd
De Japanse premier beloofde dinsdag dat Japan voor 2030 een astronaut op de maan zal hebben geland.
Een aantal Amerikaanse bedrijven levert apparatuur voor de ruimteraket en capsule, zoals Boeing en Lockheed Martin.
Het vorige ruimteprogramma om astronauten op de maan te laten landen was Apollo, van 1969 tot 1972, toen 12 astronauten op de maan landden.
Een van de doelen van het Artemis-programma is het creëren van een maanbasis waar astronauten weken achtereen kunnen verblijven.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Levensstijl, NTB-onderwerp | Voor een leven op wielen werd gekozen voor dure woningen
De dokter werd in de rug gestoken
Plastic containers – kunnen eetbaar worden