Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

– Natuurlijk is het een groot risico – NRK Sport – Sportnieuws, uitslagen en uitzendschema

Ja, natuurlijk, het is een groot risico. Maar ik ben “hoog risico, hoge beloning”. Ik heb niet het gevoel dat ik iets anders had kunnen doen. Dan rookt het hele beroep.

De seizoensstart nadert als de 29-jarige uit Gilo NRK toespreekt op een rally in Lavaz. Het was een hele goede zomer, ziektevrij en sterke schaatsresultaten. Maar dat was vroeger ook het geval, maar Kristiansen kwam uiteindelijk terecht als het erop aankwam zich op de beste locaties te vestigen – vooral na Kerstmis.

Vorig seizoen waren er zes vierde plaatsen en mocht hij op het WK maar één individuele afstand. Hij eindigde op de zestiende plaats. Op de gezamenlijke lijst van het WK stonden vier Noren voor hem.

Christiansen realiseerde zich dat hij grotere maatregelen moest nemen om op elke afstand in Peking dichter bij een van de vier Olympische stadions in Noorwegen te komen.

– Het werd hard in de kont

Hij begon te rennen. Advies dat hij vorig jaar al van de coach kreeg.

Makkelijk op te stappen: Vetle Sjåstad Christiansen loopt deze zomer tijdens de hooglandrally in Lavazè.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

Vorig jaar heb ik veel gestudeerd, veel geskied, veel verzameld en veel biatlon gedaan, in de hoop er goed in te worden. Het werkt niet. Ik was gewoon een beetje ruw in de kont, zegt Christiansen, het was een beetje zwaar en ik voelde me nooit licht en ruw.

-Dus kocht ik mijn Vaporfly-schoenen en rende en rende en rende, de 3000m, 10.000m keer en vele zware tests gingen alleen maar bergafwaarts, dus ik was in ieder geval in staat om beter te worden dan we dachten, en hij ging door.

De atletische atleet schat dat hij het aantal uren dat hij rent heeft verdubbeld, van ongeveer 15 tot 30 uur per maand. Nog niet zo lang geleden liep hij 10 kilometer in 32 minuten. Op 3000 meter had hij slechts een paar seconden achterstand op de sterkste sprinter van het team, Tarjee Poe.

– We zitten in twee verschillende gewichtsklassen, ik win in mijn klasse. Niet veel mensen rennen zo zwaar als een Vetle zo snel als hij. Hij zou Olympisch goud hebben gewonnen als er gewichtsklassen waren in atletiek, en hij brengt ook hulde aan zijn teamgenoot.

Lichte verwondingen

Maar hardlopen is ook vermoeiend, hoewel Christiansen vooral inspannend en onder gecontroleerde trainingsomstandigheden blijft.

– Ze heeft haar sporen achtergelaten. Ik heb nu achillespeesontsteking en had eerder deze zomer hevige kniepijn. Als mijn benen schokken krijgen van een lichaam van 90 kg, is dat moeilijk en dat heb ik gemerkt. Maar ik had wel het gevoel dat het relatief goed ging, zegt Kristiansen.

En zoals ik al zei, hij was toch bereid het risico te nemen.

Ik zou het liever echt proberen en het helemaal niet doen, dan dingen half doen en halverwege de wereldtop bereiken. Dan zit ik daar het liefst na mijn carrière en ik denk dat ik alles heb gegeven.

Vetle Sjåstad Christianen, Sturla Holm Lægreid, Erlend Bjøntegaard

Goed humeur: Vetle Sjåstad Christiansen (rechts, met de grootste glimlach) met Sturla Holm Lægreid en Erlend Bjøntegaard.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– De rapper in het spierstelsel

Coach Egil Christiansen gelooft dat hij vooruitgang heeft gezien bij de student en beschouwt het project dat hij heeft doorgevoerd tot nu toe als een succes.

“Je wordt een beetje sneller in spieren door te rennen en bent een beetje sterker en zwaarder als je veel skate en spint”, wijst hij erop.

– Hoeveel geloof je in hem in het houden van de winter dit seizoen?

– Ik heb veel vertrouwen in hem. De Vetle was vroeger goed, maar het faalde waarschijnlijk een beetje wanneer het er echt toe doet, dus ik hoop en geloof dat het nu echt zal werken als het er echt toe doet voor de winter, antwoordt Christiansen.

En vierde plaatsen hebben sowieso al genoeg aan een biatlonprofiel.

– Ik kan je beloven dat ik wanhopig ben. Dit is niet waar ik wil zijn. Christiansen benadrukt dat ik onderweg wil vechten voor de topposities, maar ik voel me er nog steeds rustig bij.

In de eerste race van het seizoen eindigde hij als zesde, verloren door Sivert Bakken met 16,5 seconden, die de snelste ooit was.

Hoewel er op het scoreformulier vijf Noren voor hem stonden, kijkt Christiansen gunstig naar zijn niveau in vergelijking met vorig jaar.

– “Snarton” De benen waren erg goed. Ondanks de score ben ik blij met de manier waarop ik de race heb geanalyseerd. Misschien niet mijn favoriete omstandigheden op de laatste heuvel, want ik moest mezelf door 30 cm suikersneeuw slepen. Dat is niet waar ik het meest van geniet”, zei hij na de race van zaterdag tegen NRK.

Vetle Sjåstad Kristiansen

BLONDE EN BLID: Vetle Sjåstad Christianen betreedt het seizoen van dit jaar met een grote glimlach.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

READ  Bodo / Glimt, Voetbal | Online krant ervaringen: Bodø / Glimt dealer met Nederlandse club