De Nederlandse veiligheidsdienst wacht om de NH90-helikopters naar de grond te brengen na de rampzalige crash van 19 juli.
Patrouillevaartuig Zr.Ms. Twee van de vier mensen aan boord van het vliegtuig kwamen om toen een helikopter vlakbij in zee stortte. Buiten Aruba in het Caribisch gebied loopt het “Croningen”.
In gesprek met Nederland
Direct na het ongeval werd de Nederlandse NH90-vloot routinematig aan de grond gehouden.
Op 29 juli maakte de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijlewald-Schwartz bekend dat de resterende 19 NH90-marinehelikopters uit voorzorg aan de grond zouden blijven.
Tot nu toe zijn er geen details uit het onderzoek gekomen, zo is er bijvoorbeeld een technische storing of een inherente zwakte te vinden bij andere helikopters van hetzelfde type.
Volgens luitenant-kolonel Stein Barclay Gosland van de luchtmacht blijft Noorwegen vliegen met NH90.
– De crash van de Nederlandse NH90-helikopter had geen effect op onze normaal functionerende NH90. We krijgen constant updates via ons netwerk en ons gesprek met Nederland, zegt hij.
Ondergedompeld na 24 uur
De Nederlandse helikopter ging de zee in en zweefde op een dag dankzij nooddrijvend materieel. De marine was destijds in staat de toograph te bergen, maar de helikopter zonk nadat twee van de vier drijvende elementen in de ruwe zee braken.
Volgens de Nederlandse veiligheidsdienst staat de helikopter nu zo’n 100 kilometer ten westen van Aruba op een diepte van zo’n duizend meter.
Nederland was een van de eerste landen die NH90 gebruikte voor maritieme operaties en kreeg net als andere landen te maken met kinderziektes per helikopter. Nederland legde in 2014 de voeten neer en weigerde meer NH90-helikopters te accepteren als gevolg van abnormale erosie op hen en de NH90 NFH in Frankrijk.
Afgelopen herfst hoopte men dat de Nederlanders zouden beginnen te anticiperen op een tussentijdse levensverlenging na 2025, en dat België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Noorwegen kort na 2025 zouden kunnen worden toegevoegd aan de gezamenlijke upgrade van het oorlogsschip.
Voor Noorwegen, waar de definitieve oplevering binnenkort in 2022 zal plaatsvinden, is dit waarschijnlijk niet mogelijk en bestaat er nog onzekerheid over de oplevering en netfase.
Eerder deze zomer besloot België om vier van zijn acht NH90 Cayman-helikopters te lanceren, met name de Transport Editions (TTH).
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Bevestigd: Selenus keert terug naar Europa
Uitgeroepen tot een van de beste rijstroken ter wereld
– De droom is echt