De omstreden wet geeft de politie in Nederland het recht om vrouwen te vragen hun sluier af te doen. Het “niqab-verbod” leidde tot de aanval op overmatig gebruik van de helm.
Het verdoezelen van de vrouw rechts wordt donderdag in Nederland verboden. Foto: serud, Lise / NTB scanpix
– De zusters met de Nicobes overtuigen pastor Abo Hofs ijverig een paar dagen voordat dergelijke kleding zou worden verbannen uit openbare gebouwen, scholen, gezondheidsinstellingen en het openbaar vervoer in Nederland.
In een video die zich op sociale media verspreidt, offert hij “zusters in niqab” op aan de haat tegen Nederlandse moslims. Hij zegt dat ze niet mogen zijn wie ze werkelijk zijn, want politici vechten tegen zelfbewuste islamitische vrouwen.
Ze dacht dat het een last was, maar wist niet dat het een schild was, een van de slogans in de boerka en niqab-strijd. Foto: screenshot van Facebook
Abo Hofs is niet de enige. Moslimorganisaties mobiliseren actief voordat het verbod donderdag van kracht wordt.
“Gratis nikab, want je mag jezelf zijn”, zegt de Beckerling Foundation op Facebook. Het is onwaarschijnlijk dat de Stichting grote uitgaven zal ontvangen van dit aanbod en zal moeten bewijzen dat vrouwen het zich niet kunnen veroorloven om voor zichzelf kleding te kopen.
Tegelijkertijd belooft de door de islam geïnspireerde partij Nita vrouwen boete te doen voor het overtreden van het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Bij overtreding van de wet staat een boete van 150 euro of 1400 kronen.
De Telegraaf, De grootste krant van Nederland schrijft dat islamitische organisaties de dagen voorafgaand aan het verbod benutten. Op sociale media dreigt het een hel voor zowel vrouwen die ‘halfnaakt’ worden als mannen die alle waardigheid verliezen als ze hun huid op die manier mogen laten zien.
Lees verder
In heel Europa is niqab verboden. Nu komt de VN met harde kritiek.
Het is niet duidelijk hoe het wordt geïmplementeerd
De wet treedt in werking een jaar nadat deze voor het laatst is aangenomen. Dit geldt in principe voor alle soorten gezichtsmaskers zoals Finse hoeden, integraalhelmen, boerka’s en niqaabs. Maar op zijn Informatiepagina over de wet De Nederlandse regering schrijft dat deze wet “in de volksmond bekend staat als het verbod op nikab of boerka”.
De reden voor de wet is dat je soms mensen kunt identificeren en dat het dan nodig is om naar hun gezichten te kijken. Het is nog steeds toegestaan om het gezicht op straat te bedekken, maar de politie heeft het recht om vrouwen te vragen de sluier af te doen als ze dat nodig achten.
Maar het is niet duidelijk hoe de wet zal worden geïmplementeerd. Woordvoerders van grote OV-bedrijven AD dat hun personeel, inclusief inspecteurs, niet de bevoegdheid had om passagiers te verbieden vanwege kleding.
De burgemeester van Amsterdam kreeg veel aandacht. Femke Halsema noemde zo’n verbod ‘un-Amsterdam’. Na een paar Dit zijn de dagen dat ze moet toegeven dat de wetten die in Den Haag zijn aangenomen ook in Amsterdam gelden. Maar hij zei ook dat je moet kiezen welke wetten het meest waarschijnlijk worden geïmplementeerd.
Een andere politieagent die veel kritiek kreeg, was Andre van Wingerton. “Dit is de letter van de wet, dan is het de geest van de wet”, verklaarde hij op Twitter. De politie heeft ook het recht om publieke kennis te gebruiken, dus de politieagent herinnerde hen eraan dat hij een vrouw die met een gesloten gezicht het politiebureau binnenkwam, niet zou ontslaan.
Dit leidde tot een “Twitter-storm” en publieke verontwaardiging van zijn superieuren.
Geen mensenrecht
Toen in 2011 in België het algemene verbod op gezichtsmaskers werd aangenomen, hebben twee vrouwen de regering aangeklaagd. De zaak werd uiteindelijk beslist door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in 2017, en de vrouwen verloren.
De rechtbank benadrukte de redenen voor het verbod. Volgens advocaten Marius Colstadt en Betterville mag dergelijke kleding niet worden verboden om radicalisering te voorkomen. De Belgische grondgedachte vatte samen dat “de mensen van een gemeenschap met elkaar moeten omgaan als sociale mensen en daarom elkaars gezichten moeten zien”.
De uitspraak was in overeenstemming met een uitspraak van de rechtbank uit 2014 met betrekking tot het Franse verbod.
Nederlandse moslim Abu Hofs werpt rechterlijke uitspraak. Hij zegt dat het ouderwets is om het gezicht te zien van de persoon met wie je communiceert.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Rutte pleit voor een hele commissie in de laatste week
Schokkende scènes: De keeper beweegt niet
21 Golden Globe Award op het Nederlands Film Festival