ABN Amro is in 2010 in de huidige vorm opgericht. Maar deze week verontschuldigde de bank zich voor gebeurtenissen van 100 jaar geleden.
Deze week koos de Nederlandse gigant ABN Amro ervoor om zich te verontschuldigen voor de pioniersrol van de bank in de slavernij in de 17e en 19e eeuw.
– ABN Amro heeft een trotse geschiedenis van meer dan 300 jaar. Desalniettemin moeten we toegeven dat het ook een duistere kant heeft”, zegt Robert Swag, CEO van ABN Amro, in een verklaring.
– De huidige ABN Amro, kan die periode in de geschiedenis niet herhalen. We weten dat onrecht uit het verleden voortduurde ondanks de afschaffing van de slavernij. ABN Amro verontschuldigt zich voor de gebeurtenissen en activiteiten van deze pioniers in het verleden, en de bankdirecteur ging door voor de pijn en het lijden dat ze veroorzaakten.
Geschiedenis gaat terug tot 1720
De verontschuldiging van de bank kwam nadat het de International Society for Social History (IISG) had gevraagd onderzoek te doen naar de pioniersbetrokkenheid van de bank bij slavernij.
ABN Amro is in 2010 ontstaan na de fusie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro. Maar de prehistorie van de bank werd in 1720 opgericht door R. Mees & Zoonen.
Door de eeuwen heen zijn er talloze fusies geweest die bij de huidige bank zijn beland.
Maar het onderzoek heeft nu uitgewezen dat er meerdere donkere hoofdstukken in het verhaal zitten.
– Beïnvloed het leven van duizenden slaven
Hope & Co., opgericht in 1762, zou in de 18e eeuw een sleutelrol hebben gespeeld in de internationale slaveneconomie.
Slavernijgerelateerde activiteiten zijn de belangrijkste inkomstenbron voor Hope & Co. De bank is actief betrokken bij de exploitatie van de plantages waar de slaven werkten.
“Hope & Co. was aan het eind van de 18e eeuw de grootste financiële en zakelijke onderneming in Nederland, en slavengerelateerde activiteiten stonden centraal”, zegt dr. John H. Snyder, die het IISG-onderzoek leidde. Pepigin Brandon.
Voornoemde R. Mees & Zoonen van zijn kant moet de lading van slavenschepen en de goederen die door slavengebonden personen zijn geoogst, hebben verzekerd.
“Beslissingen die in de kantoren in Amsterdam en Rotterdam werden genomen, waren rechtstreeks van invloed op de levens van duizenden tot slaaf gemaakte mensen”, zei Brandon over de twee banken.
In 1863 werd de slavenhandel in Nederland afgeschaft Verdediger Was de eerste die het bericht van de bank noemde.
De bank is nu in gesprek met de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen en schrijft dat ze met hen gaan kijken hoe deze groep hun situatie in de toekomst kan helpen verbeteren.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toon hij hoofd land verliat
Vuelta a España: Sepp Kuss pakt zege voor Jumbo Wisma-teamgenoten Jonas Vingegaard en Primoz Roglic
Hugo de Bruijne, sub-hoofredaktor Nederlands Dagblad, overleden / Villamedia