Op vrijdag 22 januari 2021 hebben ruimtecentra in Noorwegen en Nederland een contract gesloten voor een Nederlandse lading op de nieuwe Noorse satelliet NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD).
De ondertekening vond gelijktijdig plaats tijdens een ceremonie op de ambassades van de twee landen. Ondertekende de directeur van het Dutch Space Center en de Noorse ambassadeur in Den Haag. Ondertekende de directeur van het Norwegian Space Center en de Nederlandse ambassadeur in Noorwegen in Oslo.
NorSat-TD zal nieuwe technologieën en processen testen voor Noorse bedrijven, agentschappen en internationale partners.
Deze nieuwe satelliet zal bijdragen tot het opbouwen van competenties in de Noorse ruimtevaartsector op een aantal gebieden, waaronder geavanceerde communicatietechnologieën en het bedienen en monitoren van satellieten in de ruimte.
De bouw van de grootste Noorse kleine nationale satelliet tot nu toe is al in volle gang.
Gemeenschappelijke handtekening op het scherm
De ondertekening in Oslo werd bijgewoond door Tom Van Orschott, de Nederlandse ambassadeur in Noorwegen, samen met Christian Hugli Hansen, CEO van het Norwegian Space Center, en andere vertegenwoordigers van het Norwegian Space Center.
Tegelijkertijd waren de Noorse ambassadeur in Nederland, Bard Svendsen, samen met Harm van de Wetering, CEO van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO en andere vertegenwoordigers van NSO, aanwezig in Den Haag. De twee ambassadeurs ondertekenden de overeenkomst tegelijkertijd via video.
Norsat-TD toont de kracht van bilaterale samenwerking tussen landen in de ruimtevaartsector. Christian Hogli Hansen, CEO van het Norwegian Space Center, zei dat een dergelijke samenwerking, die de nationale behoeften verbetert en tegemoet komt aan de commerciële behoeften van de toekomst, een belangrijke aanvulling is op de Noorse ruimtevaartactiviteiten binnen het European Space Agency en de Europese Unie.
– Het is geweldig om de satelliet te delen met onze Noorse collega’s. Deze samenwerking stelt ons in staat om veelbelovende geavanceerde technologie voor kleine satellieten te laten zien, zei Harm Van de Wittenring, CEO van het Nederlandse ruimtevaartagentschap NSO.
Neem contact op met laser en elektrische aandrijving
NSO zal in samenwerking met het Norwegian Space Center de communicatie tussen NorSat-TD en de grondstations testen met behulp van optische lasercommunicatietechnologie. Deze payload, SmallCAT genaamd, wordt geproduceerd door het Nederlandse TNO.
De Norwegian Defense Research Foundation (FFI) zal met de hulp van SmallCAT kritische tests kunnen uitvoeren met haar lasercommunicatie-grondstation.
Het Franse bedrijf ThrustMe gaat in samenwerking met het Norwegian Space Center en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES een nieuwe elektromotor testen die jodium als brandstof gebruikt.
De impuls zal worden gebruikt om Noorse expertise op te bouwen in het besturen en manoeuvreren van kleine satellieten in laagvliegende banen, en om te testen hoe dit op een veilige en deugdelijke manier kan worden gedaan om botsingen met andere satellieten te voorkomen.
Laserreflectoren, VDES en super-GPS
NorSat-TD heeft ook een nieuwe en compacte laserreflector van het Italiaanse INRI SCF Lab Nuclear Institute. Het reflecteert licht van lasers op aarde om de afstand tot de satelliet te meten en zijn positie in een baan om de aarde te bepalen.
Deze lasermetingen zijn gebruikt om ruimteverkeer en geodesie te beheren bij instanties zoals de Mapping Authority. NorSat-TD zal worden gevolgd door laserstations van het laboratorium van het Norwegian Mapping Agency in Nie-Olsund en met partners in Italië en Frankrijk.
Space Norway zal ook nieuwe en verbeterde communicatietechnologie (VDES) demonstreren voor tweerichtingscommunicatie tussen satellieten, schepen en land. Deze technologie zal, samen met NorSat-2, bijdragen aan de ontwikkeling van een krachtig smalbandnetwerk in het Boven-Noorden.
Met NorSat-TD tilt Fugro zijn scheepsbesturingstechnologie de ruimte in. Met de technologie van Fugro, Space Star genaamd, kan een satelliet in realtime binnen 10 centimeter worden gelokaliseerd en kan er beter worden gewaarschuwd voor mogelijke botsingen tussen satellieten.
De toekomst van AIS van de vijfde generatie
Net als de NorSat-1 en NorSat-2, die in juli 2017 werden gelanceerd, zal de NorSat-TD worden uitgerust met een Kongsberg Seatex AIS-ontvanger om schepen vanuit de ruimte te volgen.
Deze nieuwe 5G mini AIS-toekomst zal ook in staat zijn om het IoT-potentieel in het noordpoolgebied te onderzoeken.
De AIS-ontvanger moet de bewegingen van schepen in Noorse en internationale wateren volgen via het Automatic Identification System for the International Anti-Collision System (AIS), dat alle schepen met een brutogewicht van meer dan 300 ton aan boord moeten hebben.
Een belangrijke mijlpaal voor de Noorse ruimtevaartsector
Over het algemeen hebben de apparaten aan boord van de NorSat-TD een iets grotere satelliet nodig dan de NorSat-1 en NorSat-2.
De NorSat-TD heeft afmetingen van 30 x 30 x 40 cm en weegt ongeveer 35 kg, terwijl de NorSat-1 en -2 een afmeting hebben van 20 x 20 x 40 cm en een gewicht hebben van ongeveer 16 kg. Je kunt er hier meer over te weten komen.
NorSat-TD heeft zojuist een succesvolle ontwerpevaluatie ondergaan en bevindt zich in de vroege productiestadia van het Institute of Aeronautics and Space Studies van de Universiteit van Toronto – UTIAS Space Flight Lab (UTIAS), en de lancering staat gepland voor begin 2022.
Dit is een belangrijke mijlpaal voor het Norwegian Space Center en de Noorse ruimtevaartsector.
Contact
Tyler Jones – Satellite Project Manager – Norwegian Space Center – 941 32846
Christian Hugli Hansen – Algemeen directeur – Norwegian Space Center – 920 60043
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
De vraag naar winstgevendheid in de cloud vormt een nieuwe uitdaging
Zaptec-baas komt op afspraak naar buiten – E24
Ten Hag heeft de grootste favoriet aller tijden verloren van United