Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Nederlandse rechter beveelt shell reductie – Vrt Land

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een grote oliemaatschappij door een rechtbank de opdracht gekregen om haar eigen uitstoot te verminderen om de klimaatverandering te beheersen.

Friends of the Earth en zes andere milieuorganisaties, waaronder 17.000 particulieren, gingen in 2019 in Nederland naar de rechter en eisten een grotere reductie van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen uit de schelp. Woensdag werden ze bevestigd.

Volgens een uitspraak van de rechtbank in Den Haag moet de schil in 2030 zijn uitstoot met 45 procent verminderen ten opzichte van het niveau van 2019.

Dit is meer dan het energiebedrijf in zijn plannen had gepland, maar het bedrijf heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het vonnis. De rechtbank oordeelde echter dat de emissiereducties niet mogen worden uitgesteld.

“Zelfs als het omhulsel verankerd is, zal het vonnis leiden tot meer rechtszaken wereldwijd, en politici en oliemaatschappijen zullen de druk voelen om van richting te veranderen”, aldus een woordvoerster van Friends of Earth. Euronews Green.

Niet genoeg concreet

Tijdens de hoorzitting zei Shell dat het aan overheden is, niet aan bedrijven zoals zijzelf, om te voldoen aan de emissie-eisen van het Akkoord van Parijs.

Het bedrijf zei hard te werken om de uitstoot te verminderen en had voor februari nieuwe doelen gesteld. Volgens deze doelstellingen wordt de schaal met 20 procent verkleind tussen 2016 en 2030, 45 procent in 2035 en 100 procent in 2050.

De eerdere doelstelling van Shell werd teruggebracht tot 30 procent in 2035 en 65 procent in 2050.

READ  Het Nederlandse vrachtschip kapseisde nadat de bemanning op dramatische wijze was gered uit Noorwegen

De rechtbank Den Haag concludeert dat deze doelen niet voldoende zijn en dat er geen concrete stappen zijn gezet om ze te bereiken.

Uniek

– De klimaatzaak tegen Shell is uniek omdat, voor het eerst in de geschiedenis, rechters is gevraagd een bedrijf te bevelen om CO2-arm te stoten, zoals de Nederlandse tak van Friends of Earth al voor het vonnis aangaf.

In een verklaring wezen ze er ook op dat shell verreweg de grootste vervuiler van het land is.

– Het bedrijf combineert heel Nederland en stoot negen keer zoveel CO2 uit. Shell weet al sinds de jaren zestig dat het gebruik van olie en gas schadelijk kan zijn voor het klimaat.

Nederland is bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering, aangezien een derde van het land onder zeeniveau ligt.

De Nederlandse regering heeft toegezegd de uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen.

– Noorwegen wordt wakker

– Dit is geweldig nieuws. De milieubeweging is lichtgewicht vergeleken met de machtige oliemaatschappijen. Frode Flame in Greenspeace Noorwegen zegt dat het ongelooflijk prettig is om de prioriteit te krijgen van een leefbaar klimaat in plaats van winst op korte termijn.

Hij zegt dat de uitspraak een marsbevel is voor politici en de fossiele brandstofindustrie in olieproducerende landen zoals Noorwegen.

– Hij zegt dat het de hoogste tijd wordt dat we beginnen met de transitie van fossiele brandstoffen.

De Noorse Vereniging voor Natuurbehoud zegt dat de uitspraak een bewustmakingsoproep moet zijn voor Noorse politici en organisaties.

READ  Subsidies voor twee co-producten / NFI

– Dit historische oordeel en de waarschuwingen van meteorologen en het IEA laten zien dat het Hooggerechtshof en Noorse politici en instellingen de tijd niet hebben bijgehouden. Trolls Glowsen zegt dat dit een duidelijk signaal is dat landen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, zoals fossiele brandstofbedrijven en Noorwegen, onmiddellijk moeten beginnen met een eerlijke overgang van olie en gas.

Hij dringt er bij Noorse politici en instellingen op aan actie te ondernemen voordat klimaatschade aan mens en natuur en klimaatrisico’s voor de economie en banen een onbeheersbare crisis veroorzaken.

Het is ongelooflijk prettig om het leefbare klimaat voorrang te geven boven winst op korte termijn

Fraude vlam

Veel gevallen

Het proces in Den Haag is op de voet gevolgd door milieu- en klimaatactivisten over de hele wereld, en regeringen en bedrijven in veel landen zijn voor de rechter gebracht met eisen voor emissiereducties.

Vorig jaar verloren Nature and Youth en Greenpeace in Noorwegen een klimaatzaak tegen de regering, die beweerde dat deze de grondwet had geschonden door zich open te stellen voor olie-exploratie ten zuidoosten van de Barentszzee.

In maart verwierp het Europese Hof van Justitie een class action-rechtszaak die streefde naar harde klimaatdoelen in de unie, terwijl een Franse rechtbank een paar weken geleden in het voordeel van milieuorganisaties oordeelde en zei dat de Franse regering niet voldoende was om klimaatverandering te voorkomen.