Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Nederlandse verkiezingen: extreemrechtse accounts proberen beschuldigingen van kiezersfraude zoals Donald Trump te verspreiden

Het is in de Verenigde Staten een bekend verhaal dat politici sociale media gebruiken om de zaden van wantrouwen in een verkiezingsproces te zaaien en om ongefundeerd bewijsmateriaal te bedriegen, maar het duikt nu ook in Nederland op.

In de aanloop naar de peiling van deze week hebben extreemrechtse sociale media-accounts vage opmerkingen geplaatst dat stembiljetten gemanipuleerd zullen worden.

Er is geen bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Kamerleden, waaronder Thierry Budet, oprichter en voorzitter van het extreemrechtse Forum voor Democratie (FVD). Deze claims zijn verspreid door kandidaten.

Analisten zeggen dat er bij voorbaat inspanningen worden geleverd om de uitslag van de Nederlandse verkiezingen over te dragen.

EEN Democratie verdedigen Vond dat ongefundeerde aantijgingen van kiezersfraude niet “gedeeltelijk” en significant online werden belemmerd.

De algemeen directeur, Alice Stolmeyer, zei dat de leugen alleen de online ‘filterbellen’ was van extreemrechtse stemmen en complottheoretici.

“Minder dan de helft van de Nederlandse Twitter-gebruikers zijn actieve gebruikers”, zegt Stolmeyer tegen Euronews. “Hoewel dit een populair onderwerp is, is het een klein onderdeel van de Nederlandse samenleving, dat niet de werkelijkheid weerspiegelt.”

“De overgrote meerderheid van de samenleving gaat stemmen. We hopen dat er vrije en eerlijke verkiezingen zijn.”

Pudet probeert ‘het speelboek van Trump te kopiëren’

Ongefundeerde aantijgingen van verkiezingsfraude domineerden het politieke landschap voor en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

Ongefundeerde beweringen dat de verkiezing van Donald Trump was “gestolen”. Op 6 januari vielen verschillende complottheoretici het gebouw van het Amerikaanse Capitool aan.

Soortgelijke claims worden nu gedaan, ondanks een groot vertrouwen in het Nederlandse verkiezingsproces.

READ  Het Netherlands Regex Museum heropent na 10 jaar

In de dagen voordat Nederland begon met stemmen, verschenen hashtags als #verkiezingsfraude (#electionfraud), #stemfraude (#voterfraud) en #stopthesteal online.

Stolmeyer vertelde Euronews dat politici zoals Budget proberen de tactiek van Trump te kopiëren door “suggestieve vragen” te stellen over de vraag of de verkiezingen eerlijk zijn.

“Zelfs de kwestie van electorale rechtvaardigheid aan de orde stellen, beïnvloedt de gedachten van de mensen wanneer ze stemmen”, zei Stolmeyer.

“Het is een klein zaadje, maar als je veel van die zaadjes plant, zal het ons democratische proces samen ondermijnen.”

“Hij bereidt het publiek voor op het verhaal dat verkiezingen kunnen worden gestolen.”

Stolmeyer herhaalde dat uit de analyse van Verdachte Democratie bleek dat deze valse beweringen sinds januari kortstondig een populair onderwerp waren geworden in Nederland.

“Budget probeerde het verkiezingsspelboek van Trump te kopiëren, maar tot dusver is het hem niet gelukt op sociale media.”

Online ‘grappen’ hebben het valse verhaal van verkiezingsfraude gevoed

Volgens het rapport ontdekte Defend Democracy dat slechts een beperkt aantal socialemedia-accounts in Nederland ‘kiezersfraude’ bespraken.

Op 22 februari stuurde de gemeente Horn per ongeluk een stempas naar burgers via een verouderde database.

Hoewel niet alle ongeldige stembiljetten snel werden gevalideerd, gebruikten rechtse socialemedia-accounts het nieuws als een vals “waarschuwingsteken” dat verkiezingen konden worden gemanipuleerd.

Stolmeyer zei ondertussen dat online “grappen” over de verkiezingen waren buitgemaakt en overdreven door complottheoretici.

De vragen of kiezers op twee partijen kunnen stemmen als ze niet worden bepaald, of dat de stembiljetten zullen worden gescheurd als ze op een bepaalde partij stemmen, zijn op geen enkele verkiezingskalender bekend. Beide zijn in principe verboden door het Nederlandse kiesreglement

READ  De machtselite begint de kou op hun reet te voelen - doc

Maar deze “ongelukkige” of “ongepaste” online commentaren worden nog steeds gebruikt om te delen met de hashtag #voterfraud, zei Stolmeyer.