Formule 1-commentator Attlee Gulbrandsen houdt niet van de ontwikkeling in de stemming onder fans van Lewis Hamilton (37) en Max Verstappen (24).
Veel experts zien de groeiende interesse in de Formule 1 als een keerzijde. Nieuwe fans gedragen zich anders. De rivaliteit en wedstrijd tussen Hamilton en Verstappen leidt tot steile fronten onder de fans.
– Formule 1 en autosport zijn erg spannend. Er is helemaal geen overlast op de tribunes. Fans van verschillende coureurs kunnen naast elkaar zitten en een goed humeur hebben. Maar met de toegenomen belangstelling die we zien, gedragen nieuwe fans zich anders. Het is meer polariserend. Atle Gulbrandsen, een Formule 1-commentator van Viaplay, zegt dat er een strakkere toon is onder fans.
Wie juichen jullie toe in het Formule 1-circus?
In het voetbal worden sommige wedstrijden “haatwedstrijden” genoemd, zoals Vålerenga tegen Lillestrøm, Liverpool tegen Manchester United en de nederzettingen tussen Celtic en Rangers in Schotland.
Persoonlijk vind ik die ontwikkeling niet goed. De temperatuur is oké, zegt Gulbrandsen, maar het kan een herinnering zijn voor andere sporten.
In de eerste ronde van het WK was er geen duel tussen Verstappen en Hamilton. Aan de andere kant waren er gewelddadige misstanden tussen Verstappen en Charles Leclerc, door Auto van Verstappen stopte en Nederlander moest breken.
Televisiebeelden toonden Verstappen en Ferrari-fans zij aan zij. Gulbrandsen merkte tijdens de uitzending op dat er prachtige foto’s zijn.
In de tweede race van het seizoen dit weekend won Verstappen voor Leclerc.
De wrede woordenwisseling tussen fans van Verstappen en Hamilton. Het bereikte zijn hoogtepunt toen vorig jaar in de laatste ronde de WK-finale werd beslist. Hamilton had alles in zijn lege hand, totdat er nog een paar ronden te gaan waren en Nicholas Latifi vlak voor de finish crashte. Het zorgde voor een warboel van berichten van de racedirecteur en de safety car en eindigde ermee Verstappen won en werd wereldkampioenMannen Latifi ontving doodsbedreigingen.
Wij die commentaar gaven, noemden nauwelijks een van de twee namen zonder ons ervan te beschuldigen het met hen eens te zijn. Dit is iets nieuws voor ons. We moeten uitleggen wat er op het circuit gebeurt, en als we denken dat de ene coureur de schuldige is, betekent dat niet dat we de andere toejuichen, zegt Gulbrandsen.
Hij is van mening dat de manier waarop de Netflix-serie “Drive to Survive” de conflicten en rivaliteit tussen teamleiders Christian Horner (Red Bull), Toto Wolff (Mercedes), Verstappen en Hamilton overdrijft en overdrijft, en dat het veel emotie oproept.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat Verstappen de populairste coureur in de Formule 1 is. Hij heeft veel jonge fans. Het is een beetje lawaaierig zowel op als naast het veld, velen vinden het leuk. Terwijl Hamilton een excentrieke man is in vreemde kleren. Hamilton is een man met goede waarden, maar hij zou een heel goede zaak kunnen zijn, en dat zal hij ook zijn over Politiek correct, zegt Gulbrandsen tegen VG.
Anna Anderson schrijft al 20 jaar Formule 1 in het Zweedse Aftonbladet. Ze vindt dat Horner Wolf een groot deel van de schuld op zich moet nemen voor de woordenstrijd tussen fans.
– Wolf en Horner zijn erg moeilijk in hun opmerkingen tegen elkaar en gebruiken woorden die volledig op de grens liggen van wat een normale conversatie toelaat. De situatie verbeterde er niet op na het controversiële einde van vorig seizoen. Tegelijkertijd is de concurrentie tussen coureurs erg goed voor de sport. Het is alsof de realiteit vorig jaar de geschiedenis heeft gepasseerd, en het is duidelijk dat de Formule 1 eigenlijk zoveel beter is dan “Drive to Survive”. Wat wil je nog meer? vraagt Anderson.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
– Ik wil het weer voelen
Oslo-derby in de beker: de brief aan de miljardair bleef onbeantwoord:
Kjetil Knutsen, Bodo Glimt | Knutsen reageert op de geruchten over Ajax: