foto één Lachend en juichend voor de Noord-Koreaanse leiderKim Jong-Un reisde de wereld rond toen staatspersbureau KNCA vorige week donderdag beelden vrijgaf van een testlancering.
De Noord-Koreaanse autoriteiten beweerden via het persbureau dat dit de eerste succesvolle volledige testlancering van de Hwasong-17 ICBM was.
In tegenstelling tot zijn voorganger, de Hwasong-15, heeft deze raket meer dan één kernkop. Dit betekent dat terwijl 15 slechts één stad kan infecteren, 17 meerdere steden kunnen infecteren. Beide zijn ontworpen om kernwapens te leveren aan andere continenten en een aantal Landen veroordeelden de lancering toen het bekend werd.
Nadat ze de beelden van wat Noord-Korea beschouwt als de lancering van donderdag van naderbij hebben bekeken, beginnen veel experts zich af te vragen waarom ze ze eigenlijk de lucht in hebben gestuurd.
Opgevroren: Foto’s van Kim Jong-un die lacht en juicht, werden vrijdag vrijgegeven, de dag na de vermeende lancering van Hwasong-17. Foto: Korean Central News Agency / NTB
Hij verbergt misschien iets anders
TV2 sprak met een onderzoeker van het Norwegian Defence Research Establishment (FFI), Halvor Kibe, die bekend is met de speculatie. Hij beweert dat hij geen basis heeft om te zeggen hoe Noord-Korea het noemde, maar hij zegt dat er veel prestige is in het land dat erin slaagt het te ontketenen.
Hij zegt dat ze Hwaseong-17 in oktober lieten zien op een tentoonstelling en in een parade, en sindsdien hebben ze de wereld laten wachten.
– Ze hebben het erover gehad om dat te doen, ze hebben delen van het systeem getest.
Kippe zegt nu te speculeren of ze eerder dit jaar misschien een mislukte poging hebben gedaan, en dat het niet is gegaan zoals gehoopt.
De Amerikaanse inlichtingendienst denkt dat ze de Hwasong 17 mogelijk op 16 maart van dit jaar hebben getest en dat de raket op dat moment 20 kilometer boven de stad Sinan explodeerde. Daarna kan Noord-Korea zich onder druk gezet voelen om onmiddellijk een schijnbaar succesvolle test van de Hwasong-17 uit te voeren, zegt Kippe.
Een theorie is dat het land vervolgens een ander type raket heeft gelanceerd.
– Als de test helemaal niet succesvol was, kan het zijn dat ze nu iets stuurden waarvan ze meer vertrouwen hadden dat ze zouden slagen, vermomd als Hwasong-17.
SMILTE: De Noord-Koreaanse leider was aanwezig toen het leger van het land naar verluidt een nieuw type ICBM testte. Foto: Korean Central News Agency / NTB
Volgens mij hebben ze iets anders gepost
Verschillende teams suggereren dat de beelden die de dag na de vermeende succesvolle lancering van Hwasong-17 werden vrijgegeven, in feite afkomstig waren van een mislukte poging op 16 maart.
– Wat veel Amerikaanse analisten nu geloven, is dat de beelden waarvan Noord-Korea beweert dat ze afkomstig zijn van de succesvolle test van de Hwasong-17, mogelijk afkomstig zijn van de test die in de lucht werd uitgezonden. Voor vertrek en in het eerste deel van de ontsnapping.
– Ze stellen dat de objecten met de foto’s aangeven dat ze op een ander tijdstip zijn genomen dan het tijdstip van de vermeende succesvolle lancering.
Tegelijkertijd benadrukt Kippe dat het tot nu toe slechts gissen is.
Er is geen sluitend bewijs dat de laatste test niet Hwasong-17 was. Maar het had een onverwacht hoge snelheid bij het branden, dat wil zeggen, wanneer de motor volledig doorbrandde. De Zuid-Koreaanse autoriteiten denken dat de verklaring kan zijn dat ze de Hwasong-15 hebben afgevuurd met weinig of geen nuttige lading, en dus een veel hogere snelheid hebben behaald dan anders.
Speculatie: Er wordt gespeculeerd over de vraag of Noord-Korea de wereld probeerde te misleiden over wat ze afgelopen donderdag in de lucht hadden opgehangen. Foto: Korean Central News Agency / NTB
– Soort van vals spelen hier
Bij Recensie Openu Nuclear Network (ONN) analist Xu Tianran schreef onder meer dat er dit keer geen speciaal persbericht op televisie werd uitgebracht, waarin de succesvolle lancering werd gevierd.
Hij merkt op dat een zwaar bewerkte video van 16 minuten pas de volgende dag werd uitgebracht.
– Het is mogelijk dat het redactieproces de uitzending van reportages op televisie vertraagde, zoals in de tekst wordt vermeld.
Colin Zwerko, een senior analist bij een in Seoel gevestigde website die Noord-Korea in de gaten houdt, zet ook vraagtekens bij wat Noord-Korea beweert waar te zijn, schrijft Reuters.
Hij bestudeerde foto’s en satellietbeelden die zijn vrijgegeven door Noord-Koreaanse staatsmedia en merkte op dat er inconsistenties waren in het weer, zonlicht en andere factoren die erop wezen dat de lancering op een andere dag plaatsvond dan Noord-Korea beweert.
– Je hebt kunnen bewijzen dat het hier een beetje oplichterij is, maar de onbeantwoorde vraag is: hebben ze Hwasong-17 getest en niet voor ons gezien, of hebben ze iets anders getest? , vraagt zich af.
Wanneer?: Experts vragen zich af of deze foto van donderdag 24 maart is of van een mislukte poging eerder in maart. Foto: Korean Central News Agency / NTB
– Afschrikking van Amerikaanse agressie
De lancering van donderdag was 15 keer hoger dan de baan van het internationale ruimtestation. Kibe zegt dat de raket de ruimte had kunnen blijven bereiken.
De Hwasong-15-raket is slechts één keer getest, en dat was op 29 november 2017. Deze test was succesvol.
Hwasong-15 kan overal in de Verenigde Staten bereiken met een kernkop, maar Hwasong-17 kan dezelfde afstand bereiken met meer kernkoppen. In plaats van één stad kan het meerdere steden raken. Kibe zegt dat beide raketten worden gelanceerd vanaf bewegende hellingen.
Welke reden zou Noord-Korea kunnen proberen de wereld te laten geloven dat het een succesvolle test van Hwasong-17 heeft uitgevoerd?
– Een ding is dat dit soort race. De Verenigde Staten ontwikkelen raketafweersystemen die vanuit Noord-Korea gelanceerde raketten kunnen onderscheppen. Met raketten met een enkele kernkop zou het misschien kunnen, maar het zou moeilijker zijn als er meerdere kernkoppen waren.
– Dit zijn wapens om Amerikaanse agressie af te schrikken. Ze moeten altijd kunnen vrezen dat Noord-Korea hen zal aanvallen.
– Krachtiger
Volgens Kippe is het van cruciaal belang om raketten te kunnen ontwikkelen met meerdere kernkoppen, in plaats van slechts één.
Een deel van het punt van de meerkoppige raket is dat het goedkoper is om te bouwen dan een eenkoppige raket. Het is het duurst om de raket zelf te bouwen, niet de kernkop.
De raket die naar verluidt op donderdag is getest, zal de volgende zijn De sterkste die is getest in Noord-KoreaVolgens Kibe.
Een ICBM is ontworpen om kernwapens te leveren aan specifieke doelen. Dit zijn raketten met een kromlijnig traject dat grotendeels wordt bepaald door de zwaartekracht van de aarde.
Ballistische langeafstandsraketten kunnen worden gebruikt om doelen op andere continenten aan te vallen.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
De dokter werd in de rug gestoken
Plastic containers – kunnen eetbaar worden
11 Israëlische gijzelaars vrijgelaten en teruggestuurd naar Israël – Laatste Nieuws – NRK