Venus en Aarde kunnen bijna een tweeling worden genoemd. Beide zijn rotsachtige planeten in de bewoonbare zone van hun zonnestelsel, zijn ongeveer even groot en hebben twee atmosferen met wolken, wind, bliksem en regen.
Maar wanneer de aarde oceanen heeft en een relatief mild klimaat met wolken en neerslag van water, is Venus een extreem hete, rotsachtige woestijn met een dichte atmosfeer, wolken en neerslag van zwavelzuur en vloeibaar metaal.
Hoe is Venus zo anders geworden dan de aarde? Is er nog steeds geologische activiteit op Venus? Had de bloem een oceaan en ontwikkelde zich daar leven?
Dit is iets waar de nieuwe ruimtesonde van de European Space Agency, EnVision, meer over te weten zal komen. EnVision onderneemt de zoektocht naar Venus vanuit: Venus Express, die de planeet van 2005 tot 2014 bestudeerde.
Binnenstebuiten
EnVision zal Venus van binnenuit onderzoeken. Hiervoor krijgt de ruimtesonde een instrument dat de geologische lagen kan zien.
Een spectrometer zal de atmosfeer onderzoeken en de gassen hier volgen, terwijl een andere spectrometer de samenstelling van het oppervlak zal analyseren en op zoek zal gaan naar tekenen van actieve vulkanen.
EnVision brengt ook een radarinstrument van NASA mee, dat door dikke wolken kan kijken en het oppervlak in kaart kan brengen.
Een radio-instrument zal de interne structuren en zwaartekrachtvelden van Venus onderzoeken, evenals de lagen en samenstelling van de atmosfeer.
Samen zullen de EnVision-tools een globaal beeld geven van Venus en de processen die hier plaatsvinden.
Samenwerking met NASA
EnVision werkt niet op zichzelf. NASA heeft zojuist twee ruimtesondes geselecteerd die ook Venus zullen verkennen.
DAVINCI+ (Venus’s Deep Atmospheric Exploration of Noble Gases, Chemistry, and Imaging) en VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopie) richten zich respectievelijk op atmosferische en oppervlaktekartering.
Veritas ontvangt instrumenten die onder meer zijn ontwikkeld door de Franse en Duitse ruimtevaartorganisaties.
Samen zullen de drie ruimtesondes een nauwkeuriger en uitgebreider beeld geven van Venus en de geschiedenis van de planeet dan we nu hebben.
Hij zal niet alleen de grootste vragen over Venus en haar evolutie kunnen beantwoorden, maar ook over exoplaneten die lijken op onze warme buurplaneet.
Gelanceerd rond 2030
EnVision gaat nu van de ontwerpfase naar de definitiefase. Hier worden het definitieve ontwerp van de ruimtesonde, de instrumenten en de inbedrijfstelling voor de bouw bepaald.
De nieuwe Venus-sonde zal op zijn vroegst in 2031 worden gelanceerd, maar ook in 2032 en 2033. EnVision zal ongeveer 15 maanden nodig hebben om Venus te bereiken en nog eens 16 maanden om zichzelf te vertragen naar zijn definitieve baan.
EnVision zal opereren in een bijna polaire baan op een hoogte tussen 220 en 540 kilometer. Het internationale ruimtestation bevindt zich ongeveer 300 km boven het aardoppervlak.
De twee Amerikaanse Venus-sondes zullen ergens tussen 2028 en 2033 worden gelanceerd.
EnVision is de vijfde middelgrote ruimtesonde die door de European Space Agency is geselecteerd in het Cosmic Vision Exploration Program. Andere middelgrote ruimtesondes zijn de Solar Probe baan om de zon en ruimtetelescopen EuclidesEn de Plato En de Ariël.
Solar Orbiter werd gelanceerd in februari 2020 en andere zullen in de loop van dit decennium worden gelanceerd. Noorse onderzoekers zijn betrokken bij Solar Orbiter, Euclid en Ariel, en Noorse industrieën hebben of kunnen de technologie aan hen leveren.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Gebruikers van Google Chrome zijn gewaarschuwd: negeer deze waarschuwing niet
Sonic Dream Team recensie – Gamereactor
Apple is zijn iPhone-ontwerper kwijt