Al bijna 25 jaar graven archeologen in de Portugese grot Les Becarero. Mensen leven hier al bijna 50.000 jaar.
Op zoek naar de schatten van het verleden deed een internationale onderzoeksgroep onlangs een nogal verrassende ontdekking.
Zoeken Wat kan leiden tot veranderingen in de geschiedenisboeken.
In de grot vonden onderzoekers verschillende stenen werktuigen waarvan werd gezegd dat ze kenmerkend waren voor de moderne mens.
Met behulp van analyses bleek later dat deze objecten ongeveer 40.000 jaar oud zijn. Dit geeft aan dat de moderne mens (verstandig mens) leefde 5000 jaar eerder in het gebied dan aanvankelijk werd gedacht.
– Eerder werd aangenomen dat grote delen van Spanje en Portugal werden bezet door Neanderthalers (neanderthaler) momenteel. Het nieuwe bewijs spreekt dit tegen, wat opwindend is. Nu kunnen we de interactie tussen Neanderthalers en moderne mensen op een nieuwe manier bestuderen.
Daniela Hoffman vertelt NRK. Ze is hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Bergen.
Vanuit de lucht: De grot in Portugal ligt centraal in het land, niet ver van de Atlantische kust.
Foto: Jonathan Howes/Universiteit van Louisville
Immigratie naar Europa
Volgens de geschiedenis hebben de eerste moderne mensen ongeveer 50.000 jaar geleden Europa bereikt via het zuidoostelijke deel van het continent. Hoogstwaarschijnlijk uit Afrika.
Maar de routes die ze hebben gekozen, hoeveel en waarom ze kwamen, zijn nog steeds onzeker.
– We weten dat nederzettingen op dit continent veel later plaatsvonden dan in Azië en Australië, maar de vraag is waarom? Om antwoorden op zulke dingen te krijgen, zijn dergelijke bevindingen belangrijk. Dat helpt ons om orde op zaken te stellen, zegt professor Daniela Hoffmann.
De verspreiding van de moderne mens over Europa, duizenden jaren geleden, is fundamenteel voor onze geschiedenis. Dit zegt iets over waar we vandaan komen als wereldwijde soort, legt John Yellen, een onderzoeker van het project, uit.
Gereedschap: Deze stenen zijn het bewijs dat de moderne mens bijna 41.000 jaar geleden in Portugal leefde.
Foto: Jonathan Howes/Universiteit van Louisville
Vind meer bewijs
De Portugese grot, waar de gereedschappen onlangs werden gevonden, werd enige tijd voordat de moderne mens op de plaats arriveerde, bewoond door Neanderthalers. Dit duidt op eerdere archeologische vondsten.
Maar volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat deze mensen ook na de komst van onze voorouders in het gebied zijn blijven wonen. Dit zou kunnen betekenen dat soorten al honderden jaren naast elkaar hebben geleefd.
We weten al dat de twee soorten elkaar ooit ergens moeten overlappen. Maar wat onzeker blijft, is waarom de kleine Neanderthalers ons hebben beïnvloed en uiteindelijk zijn verdwenen, zegt Hoffman.
Familieleden: Homo Neandertalis wordt vaak geproduceerd met een onderscheidend uiterlijk. Ze waren de naaste verwanten van de moderne mens.
Foto: P. Plailly / NRM Stockholm
Elke persoon die tegenwoordig buiten Afrika is geboren, heeft tussen één en vier procent van zijn DNA van een Neanderthaler. Dat werd duidelijk nadat het genoom in 2010 in kaart was gebracht.
Een van de vragen die opkwamen na de nieuwe ontdekking was of Neanderthalers werden geassimileerd of vervangen door moderne mensen in het veld, zegt projectonderzoeker Lucas Friedel.
Dit kan erop wijzen dat onze soort het beter heeft gedaan dan de concurrentie voor onze overleden familieleden, zegt hij.
In de hoop nieuw bewijs te vinden dat licht kan werpen op de geschiedenis van onze voorouders, werken archeologen nog steeds aan nieuwe opgravingen in de Portugese grot.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
“In het noorden zijn de uitdagingen groter”
Wetenschappers hebben getest wie denkt het meeste over wetenschap te weten
Noord-gezondheid, ziekenhuis | Dit weten we over het bezoek van de minister dinsdag