Eerst meldden ze een positief geval. Dan een volle bak. Kort daarna werd een stopzettingsbevel uitgevaardigd.
Het nieuws Krijg een overzicht met onze nieuwsbrief over Oekraïne
Al meer dan twee jaar raast het coronavirus over de wereld. Maar in de Noord-Koreaanse dictatuur is geen positief geval bevestigd. Voor nu.
Het gebeurde de nacht voor donderdag in Noorse tijd. En toen een ondersoort van omicron werd ontdekt bij een persoon uit de hoofdstad Pyongyang, begon de bal snel te rollen. Kort daarna werd de uitbraak bevestigd. Examens moeten op 8 mei worden afgelegd, schrijft Reuters.
De omvang van de uitbraak is onbekend, maar het is in ieder geval groot genoeg om de dictator van het land, Kim Jong Un, van streek te maken. Bijna onmiddellijk beval hij de sluiting van steden in het hele land. Staatsmedia omschrijven het als een ‘nationale noodsituatie’.
Een van de twee landen die geen vaccinprogramma’s hebben
Noord-Korea en Eritrea zijn de enige twee landen ter wereld die nog niet zijn begonnen met het vaccineren van hun bevolking financiële tijden.
Kim Jong-un heeft bij verschillende gelegenheden geweigerd om vaccins te ontvangen die zijn verstrekt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) via het Covax International Vaccinatieprogramma. Noord-Korea heeft ook zijn bezorgdheid geuit over de veiligheid van het Astra Zeneca-vaccin en heeft nee gezegd tegen vaccinaanbiedingen uit zowel Rusland als China.
In Eritrea zijn er bijvoorbeeld coronagevallen gemeld sinds de epidemie begon in maart 2020. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie Ongeveer 10.000 positieve monsters zijn bevestigd en iets meer dan honderd zijn overleden.
Angst voor nieuwe soorten
Met een populatie waarvan wordt aangenomen dat deze vrijwel ondoordringbaar is, en een uitbraak van ongekende omvang, schrijft hij: Washington Post Veel experts zijn van mening dat Noord-Korea nu een broeinest kan worden waar nieuwe soorten virus zich kunnen ontwikkelen.
Een grote uitbraak kan een probleem zijn voor het regime van Kim Jong-un.
“Vanwege de slechte staat van vaccinatie, slechte testcapaciteit en infrastructuur voor de volksgezondheid – evenals een gebrek aan intensive care-afdelingen – is er het potentieel voor veel sterfgevallen”, vertelde Lim Yeol-chul aan Reuters. Hij is hoogleraar Noord-Koreaanse studies aan de Kyungnam University in Zuid-Korea.
Ook werd gemeld dat inwoners van de hoofdstad Pyongyang in paniek raakten en dat er al een tekort aan goederen was.
De Noord-Koreaanse expert van het Sejong Institute in Zuid-Korea, Cheong Seong-chang, denkt dat dit snel problemen kan opleveren.
Na verloop van tijd zal Noord-Korea waarschijnlijk ernstige voedseltekorten krijgen. En zoals China nu ervaart, aanzienlijke bevolkingsverstoringen, zegt hij.
Twee landen zonder positieve tests
Uit een overzicht van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er nu twee landen in de wereld zijn die geen enkele positieve coronatest hebben geregistreerd.
De eerste is de Centraal-Aziatische dictatuur in Turkmenistan. Het land is van meerdere kanten bekritiseerd vanwege het verzwijgen van de uitbraak van het coronavirus.
Het andere land is het kleine eiland Tuvalu. Het land ligt enigszins geïsoleerd tot ver in de Stille Oceaan. Tuvalu is het op twee na kleinste land ter wereld qua bevolking, met iets meer dan 10.000 inwoners.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Monument voor het Tiananmen-bloedbad in Oslo – NRK Noorwegen – Een overzicht van nieuws uit verschillende delen van het land
De slag bij Marioepol is misschien voorbij
Verrassingsbezoek koningin Elizabeth