Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Noorwegen Climate Standard Project: 270 miljoen om klimaatverandering tegen te gaan.

Extremer weer, stijgende zeetemperaturen en stijgende zeespiegels. De uitdagingen zijn er voor de komende tijd en daarom worden 12 bijzonder kwetsbare regio’s in Europa nu aangewezen als kernregio’s, zoals in het project Weerstand. In Noorwegen is Vesterålen een regio en wordt daarmee het speerpunt van een project dat met behulp van innovatie, wetenschap en technologie de regio’s duurzamer gaat maken.

– We zijn blij en trots op de realisatie van het RESIST-project. We zien dit als een grote erkenning van de expertise en ervaring die we hebben opgedaan door onder andere de samenwerking met Vesterålen en het onderzoeks- en innovatie-initiatief GaiaVesterålen. Samen zullen we bestuursorganen in staat stellen betere beslissingen te nemen, zegt Odd Are Svensen. Hij is Head of Research bij SINTEF, de onderzoeksinstelling die nu in totaal 56 partners in heel Europa zal leiden.

belangrijke bijdrage

Met behulp van digitale modellen zullen onderzoekers zich alles voorstellen, van hoe de zee stijgt tot hoe het klimaat het beïnvloedt. Hiermee wordt de invloed van het klimaat in de regio’s aan de overheden uitgelegd. Concreet zullen in 12 geselecteerde regio’s grootschalige proeven met innovaties op het gebied van klimaatadaptatie worden uitgevoerd, waarna kennis en innovatieve oplossingen worden overgedragen tussen regio’s. Het project, met een totaal budget van ongeveer NOK 270 miljoen (€ 26,6 miljoen), is een samenwerkingsproject met 56 partners uit de Europese Unie, Noorwegen en Oekraïne over een periode van vijf jaar.

Het project is een belangrijke bijdrage aan de SINTEF-strategie ter ondersteuning van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties en zal bijdragen aan het vergroten van de veerkracht van lokale gemeenschappen en bedrijven om de klimaatverandering aan te pakken. Dit project is een voorbeeld van hoe SINTEF kan bijdragen aan digitale technologie die kan worden gebruikt om te veranderen en besluitvorming te ondersteunen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen, zegt Morten Dalsmo, uitvoerend directeur van SINTEF.

READ  Cultuur en gezondheid | Werelddag voor geestelijke gezondheid: gezangen, koorzang en belangrijke gemeenschappen

toekomstige oplossingen

Samen met SINTEF-onderzoekers werken de actoren van Vesterålen al enkele jaren aan de ontwikkeling van technologie en aan het mobiliseren van de lokale gemeenschap om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Daarom zullen de Noorse partners een grote rol spelen in het verzet.

– Dit is geweldig nieuws en zal van groot belang zijn voor Vistalin. Als kustgemeente is Vesterålen sterk afhankelijk van de zee als het gaat om visserij en toerisme. Via RESIST kan Vesterålen deelnemen aan een belangrijk project dat iets kan zeggen en oplossingen kan bedenken voor toekomstige klimaatuitdagingen, zegt Hugo Jacobsen, hoofd van de regionale raad van Vesterålen.

voor lokale gemeenschappen

Het verzet zal in de toekomst van groot belang zijn voor de lokale gemeenschap in Vesterålen. Het GaiaVesterålen-platform zal verder worden ontwikkeld om de effecten van klimaatverandering aan te tonen en bij te dragen aan de lokale gemeenschap, zowel in de particuliere als de publieke sector, en aan gezinnen die milieuvriendelijker worden en akkoord gaan met het milieucontract dat centraal staat in GaiaVesterålen.

We hebben altijd met de natuur geleefd en we moeten ervoor zorgen dat we dat ook in de toekomst kunnen doen, want de wereld verandert. Ik denk dat regio’s als Vesterålen een belangrijke rol spelen bij het stoppen van klimaatverandering, maar ook bij het verspreiden van kennis over klimaatadaptatie. Via Resist zullen we een tool ontwikkelen die ons kan helpen om toekomstige klimaatverandering beter te plannen, zegt Ane Høyem, GaiaVesterålen Project Manager.

Lees meer over het project in dit geval van NRK.

READ  Zo lang moet je de plank vasthouden voordat het effect heeft