Hoog doel: Jenny Steni (links) en Janet Heig Doystad zijn de twee Noorse vrouwen op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Ole Kristian Strøm / VG
FREDRIKSTAD (VG) Noorwegen stond in de frontlinie voor de vrouwen om hun eigen lessen te krijgen op de Olympische Spelen. Velen in de Noorse fotografie zijn nu van mening dat beide geslachten weer samen moeten strijden.
Voor vrouwelijke schutters net zo goed als mannen. Dus waarom zouden ze hun eigen klas hebben?
– Ik denk dat vrouwen en mannen hadden moeten worden geïntegreerd, zegt de Noorse coach Espen Berg-Knutsen.
Bekijk alles van de Olympische Spelen in Tokyo bij ontdekking +
Er zijn geen financiële redenen voor het mislukken ervan. Ze schieten hetzelfde programma. Ze zijn goed, zegt Berg Knutsen, en hij is blij dat hij voor het eerst gemengde competitie heeft in Tokio.
De Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles waren de eerste keer dat er aparte damescompetities werden gehouden. Dat was destijds nodig, zegt Unni Nikolaisen (82), die in de internationale schietsport hogere posities heeft bekleed dan welke andere Noor dan ook. Ze kreeg veel eer omdat ze vrouwen toestond om voor haar te strijden tijdens de Olympische Spelen van 1984.
Ze is erg onder de indruk van wat de Noorse schutters in 2021 gaan bereiken.
Lees ook
Debuut Olympische Spelen Henny Ristad: – Ik had geluk met de genen
– Noorse meisjes schieten vaak beter dan jongens, dus het was een hele vooruitgang. Maar dit geldt voor Noorwegen en de Scandinavische landen. In grote delen van de wereld is de situatie niet hetzelfde. Als we ons allemaal willen betrekken, is er nog steeds een grote behoefte aan onze vrouwenklassen, zegt Unni Nikolaisen.
Over de hele wereld hoeven vrouwen niet op dezelfde dag voor zichzelf te strijden. Ze schieten heel goed, dat is het beste. Maar het is niet dezelfde breedte bij mannen. We zijn er nog niet, volgens de boogschietlegende.
Espen Berg-Knutsen zegt dat vrouwen en mannen elkaar nodig hebben in het Noorse nationale team. Er is geen verschil.
Lees ook
Olympische hoop Anita is sinds september pas tien dagen in Noorwegen: -Je moet de passie hebben
– We hebben een nationaal team. Het zijn de jongens tegen de meisjes op training. Soms winnen de jongens, soms winnen de meisjes. het is een genoegen. Het nadeel van samenvoegen is natuurlijk dat er minder medailles zijn om voor te vechten – als ze het programma niet uitbreiden.
De twee Noorse deelnemers in de categorie dames op de Olympische Spelen in Tokio, Janet Heig Doystad (22) en Jenny Steni (23), hebben hier ook interesse in:
Het zou moeilijker zijn voor het been, maar het zou cool zijn, zegt Janet Heig Doystad. Haar vriend Henrik Larsen (23 jaar) zit ook in het Olympisch team.
– Hebben jullie de jongens toch gewiegd?
– Hij, ja, maar er zullen twee keer zoveel zijn die zullen vechten voor medailles. Tegelijkertijd wordt winnen leuker.
Samenvoegen is heel goed mogelijk. Met betrekking tot fotografie zijn er geen voorwaarden die anders aangeven. Jenny Steni zegt dat ik niet begrijp waarom lagen niet gecombineerd kunnen worden.
Olympisch team Noorwegen: Van links naar rechts: Janet Heig Doystad, John Hermann Heig, Jenny Steni en Henrik Larsen. Daarnaast is kleiduivenschieter Eric Wattendall in Tokio. Foto: Ole Kristian Strøm / VG
– Maar niet alle landen vinden het een goed idee. Er is veel cultuur en religie.
Espenberg Knutsen is het ermee eens:
– Er zijn waarschijnlijk veel landen die nog steeds niet willen dat vrouwen en mannen in dezelfde categorie deelnemen. Als u bijvoorbeeld verliest van een vrouw, kunt u gezichtsverlies lijden.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Wat begrijpen wij als coaches niet?
In het azc zag ze in Tesfu was hij een hardloper, en vijf jaar later ging hij naar Nederland naar de EK cross
– Defect – NRK Sport – Sportnieuws, resultaten en uitzendschema