De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Thermisch Onderzoek (DNO) heeft potentiële verbeteringen aangekondigd voor de productie van aardwarmte. Dit is de luifeltechniek Stalen kogelboren TNO Dat meldt Ridgewiz Centrum voor Duurzame Geoenergie RCSG) Zal meer onderzoek doen naar deze techniek. Dit moet de productie van geothermische energie tegen lage kosten verhogen.
Wat is aardwarmte?
Geothermisch Dat wil zeggen onderwerp Hitte van de aarde Het speelt een belangrijke rol bij energieconversie en klimaatverandering. In Nederland is het de bedoeling om met aardwarmte op een schone manier te zorgen voor comfortabele temperaturen voor miljoenen gebouwen en woningen. In andere (veelal vulkanische) gebieden wordt aardwarmte gebruikt om complete energiecentrales van stroom te voorzien. Zie onderstaand voorbeeld van een IJslandse elektriciteitscentrale.
Toch zijn er enkele tekortkomingen in de techniek. Een daarvan is de kosten. De olie- en gasindustrie gebruikt het concept van horizontale boortakken bij het winnen van fossiele brandstoffen. Dit verwijst naar extern boren vanuit een hoofdput. Simpel gezegd, het verwijst naar het eenmaal recht boren van een gasbel en vervolgens het boren van meerdere zijgaten. (Takken) Vanaf daar.
Heel duur
Dit is een effectieve maar dure techniek en wordt daarom niet gebruikt in geothermische systemen. TNO denkt dat de nieuwe Canobas staalkogelboortechniek uitkomst kan bieden.
TNO zegt: “Veel lange horizonten vergroten ook de kans op het vinden van goede reservoirsystemen, wat momenteel een van de grootste risico’s is voor projecten voor opwarming van de aarde. De nieuwe boortechnologie heeft extra voordelen, zoals een verbeterde boorgatkwaliteit en een kleinere footprint van apparatuur op de boorlocatie.
In het Ridzwijk-project zal de nieuwe staalkogelboortechniek voor het gecontroleerd boren van lange zijputten worden getest op een hydrostatische boortestopstelling.
Naast boor- en stuurmogelijkheden zullen ook de boorpatronen van de horizontale roosters worden onderzocht. Het doel is hierbij om een betrouwbare en voorspelbare productie te verhogen.
Net als TNO werd DEPLOI een federatie EPN (Nederland), Sterk (Frankrijk), The Technische Universiteit van München (Duitsland), P.R.G.M. Instituut voor Geografie (Frankrijk), Goede begeleiding Otfjel Well Services (Nederland), Nagara (Zwitserland) en Canopus Den Haag (Nederland). Het project loopt tot april 2022.
Onze correspondent Milan Lenders schreef onlangs dit artikel getiteld Leven op een energieneutrale manier.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Rijkere patiënten krijgen een betere psychiatrische behandeling
– In mijn dringende spel werken we veel individueel
Het Nederlands Offenen de Winkel kwam op 6 oktober bijeen in Halle bij Van 2 Dot en.