Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Onjuist gebruik van kleur kan wetenschappelijke gegevens vervormen

Als je de weersvoorspelling op tv of online ziet, zijn de kaarten van meteorologen vaak vol kleur. Niet omdat de wereld er precies zo uitziet, maar omdat we gemakkelijk kunnen begrijpen wat de kaarten echt laten zien.

Onderzoekers gebruiken kleur voortdurend op deze manier, zowel bij het schrijven voor elkaar voor wetenschappelijke tijdschriften als bij het communiceren met het grote publiek. Planetaire kaarten, overzichten van geologische omstandigheden en lawinegevaar, evenals de verspreiding van plant- en diersoorten zijn slechts enkele voorbeelden.

Maar hoe bewust zijn onderzoekers van de kleuren die ze in verschillende contexten gebruiken? Volgens Fabio Karameri en Grace Sheppard van de afdeling Aardwetenschappen van de Universiteit van Oslo niet veel.

Mensen doen niet genoeg om te begrijpen welke kleuren ze zouden moeten gebruiken, zegt Karameri.

Hij ontwikkelde een dienst waar onderzoekers en andere geïnteresseerden illustraties kunnen maken met kleuren die het beste passen bij wat ze eigenlijk zouden moeten laten zien.

Fabio Karameri van de afdeling Geowetenschappen aan de Universiteit van Oslo.

Het klinkt triviaal, maar het kleuraspect is eigenlijk heel belangrijk. Dit is hoe we gegevens overdragen, zegt Sheppard.

Alle kleuren van de regenboog

Het populairst is om een ​​kleurenschema te gebruiken dat is gebaseerd op de kleuren van de regenboog. Een beetje rood, een beetje blauw, een beetje groen, een beetje geel, enz.

Hoewel het ook bekend staat als de rode planeet, is Mars niet felrood. En in ieder geval niet groen, geel en blauw.

Als je ‘Mars-terrein’ googelt, zie je alleen kaarten met regenboogkleuren, zegt Karameri.

Het ziet er bijvoorbeeld zo uit:


De regenboog van Mars verbergt hele kraters in het groen. Voegt een kunstmatige rand toe, bijvoorbeeld tussen paars en rood, of tussen geel en groen. Het is helemaal niet intuïtief leesbaar.

READ  NASA's Curiosity Rover vindt een vreemde rots op Mars

Of paars, geel of wit betekent dat hogere waarden niet meteen duidelijk zijn, en het gebruik van blauw voor de laaglanden doet het lijken alsof er een oceaan op Mars is. Dit is niet het geval, zegt Karameri.

Sheppard en Creamery denken dat het het beste is om het op deze manier te laten zien:


– Door gebruik te maken van het wetenschappelijke kleurenpalet is de planeet direct herkenbaar. Het toont de gegevens ook intuïtief en zonder vervorming, zelfs voor lezers die aan kleurenblindheid lijden, zegt Karameri.

Het creëert kunstmatige grenzen

Grace Sheppard van de afdeling Geowetenschappen van de Universiteit van Oslo.

Grace Sheppard van de afdeling Geowetenschappen van de Universiteit van Oslo.

Het gebruik van scherpe kleuren die van elkaar verschillen, kan luid en duidelijk overkomen. Maar zijn er bijvoorbeeld echt duidelijke grenzen op de kaart?

De meeste scherpe randen in de regenboogkleurenkaart zijn kunstmatig en door de mens gemaakt. Ze zijn er niet echt, zegt Kramiri.

– We krijgen feedback van mensen die zeggen dat ze graag de kleuren van de regenboog gebruiken. Ze zeggen dat het een hoog contrast biedt en meer gegevens laat zien, maar dat is niet echt waar. Integendeel, zegt hij, de gegevens zijn anamorfisch.

De kleuren van de regenboog kunnen speciale problemen veroorzaken voor mensen die kleurenblind zijn. Volgens de Norsk Lexicon-winkel heeft bijna acht procent van alle mannen en één procent van alle vrouwen een verminderd kleurenzien.

“Als kleurenblinde mensen geen kaarten van gevarenzones kunnen begrijpen die bijvoorbeeld aangeven waar een orkaan naartoe gaat, dan is er geen erg effectieve communicatie over gevaar of wetenschap”, zegt Sheppard.

READ  Biles is geprezen omdat hij prioriteit gaf aan zijn geestelijke gezondheid

Het mag niet worden gebruikt in wetenschappelijke gegevens

Maar het probleem is veel meer dan alleen kleurenblindheid. Geologen geloven dat het gewoon onwetenschappelijk is.

“We zijn zeker niet in een kruistocht tegen elk gebruik van regenboogkleuren in het algemeen”, zegt Sheppard, “maar ze mogen niet worden gebruikt voor wetenschappelijke gegevens.”

Om het voordeel te laten zien van het gebruik van het Cramires-kleurenschema zoals het het noemt Wetenschappelijke kleurenschema’sIn tegenstelling tot de onwetenschappelijke regenboogvariant lieten ze afbeeldingen van Apple, Globe en Marie Curie door verschillende kleurenkaartmolens lopen.

In het midden zie je de originele zwart-witfoto’s. Aan de linkerkant staat in de regenboogversie en aan de rechterkant met een wetenschappelijke kleurenkaart.


– De zwart-witafbeeldingen vertegenwoordigen de originele look. Het is erg intuïtief en je kunt elk detail van het gezicht en de appel zien. Met het wetenschappelijke kleurenschema ziet het er hetzelfde uit en zijn alle details duidelijk te zien en te begrijpen.

Maar als je het een regenboog kleurt, zul je zien waar deze kunstmatige overgangen de indruk die je uit de gegevens krijgt, beginnen te verstoren, zegt Krameri.

Het zag er moeilijk uit om te zien dat het een appel was, vooral als je maar een gedeelte zag. Marie Curie lijkt het slachtoffer te zijn van een Andy Warhol-project.

Dit is erg gevaarlijk omdat we in de wetenschap vaak van tevoren niet weten hoe iets eruit ziet. Dan kunnen we op basis van deze kunstmatige overgang valse conclusies trekken, zegt Kramiri.

Het doet pijn om de oude gewoonte om te keren

Waarom kiezen wetenschappers er nog steeds voor om de flitsende kleuren van de regenboog te gebruiken?

READ  Polen zijn pioniers in het behoud van de poolgebieden

Studies hebben aangetoond dat het wijdverbreide gebruik van regenboogkleuren de belangrijkste reden is waarom mensen het blijven gebruiken. Veel mensen denken dat deze kleuren de vlag vertegenwoordigen, en daarom gebruiken ze hem, zegt Karameri.

Het kan ook verleidelijk zijn om scherpere kleuren te gebruiken om te laten zien wat u het belangrijkst vindt.

Met regenboogkleuren kunt u de kleuren aanpassen zodat de helderste en duidelijkste delen een specifiek deel van uw gegevens benadrukken. Krameri zegt dat je het virtueel kunt gebruiken om de gewenste resultaten te bedriegen.

Service voor de onderzoekswereld

Crameri en Shephard bieden nu gratis, downloadbare, gebruiksvriendelijke kleurenkaartoplossingen. Het biedt ook een eenvoudige handleiding voor het gebruik van kleur in de wetenschap.

U vindt de service hier: Wetenschappelijke kleurenkaarten

We wijzen op het probleem, maar bieden ook een oplossing. Het is gemakkelijk om kleuren wetenschappelijk te gebruiken door deze kleurenschema’s te downloaden. Krameri zegt dat je het in elk programma kunt installeren.

Ze hopen nu collega-onderzoekers van over de hele wereld wakker te schudden uit hun ideologische slaperigheid.

Dit is een dienst voor de onderzoekswereld. Daar is weerstand. Mensen houden er niet van om te horen wat ze moeten doen. Maar er zijn geen wetenschappelijk goede argumenten om de regenboogkleurenkaart te blijven gebruiken, zegt Sheppard.

Referentie:

Fabio Creamery: Misbruik van kleuren in wetenschappelijke communicatie. Nature Communications, 2020. Doi.org/10.1038/s41467-020-19160-7