Een Amerikaans onderzoek suggereert dat kleuren van afbeeldingen veel te zeggen hebben over het voedsel dat je kiest.
Voedselkleur beïnvloedt de eetlust.
Niet voor niets wordt gekweekte zalm gevoerd met voer dat het vlees roder maakt. Consumenten willen geen grijze zalm. VG schreef het in 2013.
Het is ook niet voor niets dat voedselreclames op televisie zorgvuldig worden gemanipuleerd zodat de maag van de consument begint in te storten.
Uit onderzoek van de Ohio State University in de VS blijkt dat het gebruik van het juiste kleurenfilter een goede verkooptruc kan zijn voor restaurants. Misschien niet al te verrassend.
Gemakkelijk om afbeeldingskleuren aan te passen
Tegelijkertijd hebben onderzoekers ontdekt dat kleurenfilters niet altijd effectief zijn. Het hangt ervan af of je die dag alleen eet, of met anderen uit eten gaat.
De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Zakelijk onderzoeksjournaal. De resultaten worden besproken in Universitair persbericht.
Kleurverzadiging is een woord dat beschrijft hoe sterk de kleuren in een afbeelding zijn. Hoe sterk zijn de groene, blauwe en rode kleuren. Dit is eenvoudig aan te passen in het bewerkingsprogramma.
In de uitdagende restaurantindustrie kunnen de bevindingen van het onderzoek restaurants helpen overleven, meent onderzoeker Stephanie Liu – de hoofdauteur van het onderzoek.
– Op Instagram betekent dit dat je het X-Pro II-filter moet gebruiken in plaats van het Earlybird-filter. Het is niet moeilijk en kost niet meer tijd, adviseert ze restauranthouders in het persbericht.
Heel veel kleuren, lange en korte afstanden
Het onderzoek bestond uit twee online vragenlijsten.
In één daarvan werden 267 deelnemers gevraagd zich voor te stellen dat ze online door een restaurantmenu bladerden.
Ze kregen afbeeldingen te zien van de Hawaiiaanse pokebowl, die bestond uit rauwe en gekruide vis, groenten, saus en rijst.
Vier verschillende afbeeldingen van hetzelfde gerecht hadden een lage of hoge verzadiging en aten een lange of korte afstand. Deelnemers werden willekeurig geselecteerd om er een te bekijken. Daarna moesten ze evalueren hoe smakelijk het gerecht eruitziet op de foto.
Meer kleuren maken eten verleidelijker
Er wordt hen gevraagd hoe vers het eten eruitziet, hoe lekker het eruitziet en hoe waarschijnlijk het is dat ze het zullen bestellen.
Het eten in de beelden met de hoogste kleurverzadiging bleek het meest aanlokkelijk. Het zag er frisser en beter uit. Deelnemers die deze afbeelding zagen, hadden meer kans om het gerecht te bestellen.
Maar kleurverzadiging was belangrijker als het eten op de foto ver weg was.
– Wanneer het eten van dichtbij wordt getoond, kunnen de deelnemers zich heel gemakkelijk voorstellen hoe gaar het eten is of hoe lekker het smaakt. Onderzoeker Liu vindt dat kleurverzadiging hier niet belangrijk is.
Alleen of met anderen?
De tweede studie omvatte 222 deelnemers. Deze groep moest zich voorstellen dat ze op hun Instagram-feed aan het browsen waren en promotiefoto’s van pizza van een nabijgelegen restaurant tegenkwamen.
Afbeeldingen daarvan werden getoond met een hoge of lage kleurverzadiging.
Daarnaast werd hen gevraagd of ze van plan waren om alleen of met hun gezin te eten. Nogmaals, ze werden gevraagd om de pizza te beoordelen op basis van dezelfde criteria als in het tweede onderzoek.
Op dezelfde manier als in het tweede onderzoek waren de deelnemers meer geïnteresseerd in de pizza die er kleurrijker uitzag. Maar het effect was meer uitgesproken voor degenen die alleen wilden eten dan voor degenen die fantaseerden over dineren met het gezin.
Degenen die alleen eten, kunnen zich meer op eten concentreren
Als mensen met anderen eten, is de sociale beleving een belangrijk onderdeel van de beleving, zegt de onderzoeker.
Ze gelooft dat degenen die alleen eten, zich meer op het eten zelf concentreren.
Ze willen dat het eten vers en smakelijk is. Daarom is kleurverzadiging in deze gevallen belangrijker, denk je.
Er is enige onenigheid onder onderzoekers over kleuren en hoeveel ze ons beïnvloeden. U kunt er meer over lezen in het artikel forskning.no uit 2018.
Maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kleuren de eetlust beïnvloeden. In 2016 herschreef NRK Onderzoek heeft aangetoond dat de juiste kleur op het bord de eetlust verhoogt bij krankzinnigen.
Referentie:
Liu, Stephanie Q, et al. (2022). Online food image marketing via kleurverzadiging: een zintuiglijk beeldperspectief. Zakelijk onderzoeksjournaal.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Arme landen zullen naar verwachting de helft van de Britse bilaterale hulp ontvangen
Gezondheid, gezondheidsplatform | Verwijzingen voor patiënten in Mure en Romsdal werden niet naar het gezondheidsplatform gestuurd
Commentaar: Astrid Milland commentaar: De Labour Party en de Centrumpartij lijken de belangrijkste kanshebbers te zijn