Instellingen zijn er niet in geslaagd mensen te beschermen, en leiders die wetenschap ontkennen, hebben het vertrouwen van mensen in gezondheidsmaatregelen ondermijnd, aldus het eindrapport van IPPPR, het onafhankelijke panel voor paraatheid en reactie op pandemieën.
De situatie waarin we ons vandaag bevinden, had vermeden kunnen worden. Dit komt door een overvloed aan fouten, vertragingen en hiaten in paraatheid en reactie, zegt Ellen Johnson-Sirleaf. De voormalige president van Liberia zat de commissie voor samen met de voormalige premier van Nieuw-Zeeland, Helen Clark.
Giftige cocktail
Sirleaf is van mening dat de prille crisis werd aangepakt met een combinatie van “vroege en snelle actie, maar ook met vertraging, aarzeling en ontkenning”.
Slechte strategische keuzes, de onwil om ongelijkheid aan te pakken en de ongecoördineerde orde creëerden een giftige mix waardoor de pandemie veranderde in een catastrofale menselijke crisis, aldus het rapport.
De commissie schreef dat vroege maatregelen toen de uitbraak in Wuhan werd ontdekt niet zo urgent waren. Ze geloven dat februari 2020 een “verloren maand” was waarin landen de dreiging niet serieus namen.
Hij bekritiseert de voorspelling van de WHO
Het rapport “Covid-19: Let It Be The Last Epidemic” werd uitgebracht in opdracht van de WHO-lidstaten. De Wereldgezondheidsorganisatie is ook onder vuur komen te liggen door de commissie, die gelooft dat de organisatie op 22 januari vorig jaar een wereldwijde gezondheidscrisis had kunnen aankondigen. In plaats daarvan koos de Wereldgezondheidsorganisatie ervoor om acht dagen te wachten.
“Gezien het gebrek aan beweging in de landen, zouden we op dezelfde plek kunnen eindigen”, zegt Clark.
Pas toen de WHO in maart de term “pandemie” gebruikte – een term die geen deel uitmaakt van het officiële waarschuwingssysteem – begonnen landen in actie te komen.
Aanbevelingen
Naast de harde kritiek doet de commissie verschillende aanbevelingen, waaronder dat de rijkste landen ter wereld een miljard doses vaccins aan de armste landen moeten geven.
De commissie beveelt ook aan dat rijke landen nieuwe noodorganisaties financieren die de wereld kunnen voorbereiden op de volgende pandemie.
Gegarandeerde toegang
Opvallend is dat er ook in China duidelijke vertragingsfactoren waren.
Clark legt uit: “Zonder de vertraging tussen de eerste identificatie in Wuhan en de WHO-crisisverklaring – en de verloren maand in februari – denken we dat we niet getuige zouden zijn geweest van de versnellende epidemie die we de afgelopen 15-16 maanden hebben gezien.
In de toekomst zou de WHO een “gegarandeerd recht op toegang” moeten hebben tot landen om vroege uitbraken te onderzoeken. Het is een controversieel idee, het geeft de organisatie meer macht waardoor lidstaten een deel van hun macht moeten opgeven.
(© NTB)
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Sydney Sweeney over de naaktscènes: – Hij is mijn vader niet meer
Sana Marin: – Verrassing op het menu
Australië: – Totaal verbod op jacht en mijnbouw