Hij wierp een blik op zijn mobiele telefoon toen hij de Meny-winkel in Vika in Oslo binnenkwam. Op een app ziet hij welke boodschappen hij deze week met persoonlijke kortingen heeft gekregen.
— Krijg nu 20 procent korting op rundergehaktdeeg, Maarud-snacks en sap, zegt John Kårikstad.
De mede-oprichter en algemeen directeur van het adviesbureau selecteert een kartonnen liter sinaasappeldrank.
Kårikstad zelf profiteert van de producten die het adviesbureau voor klanten ontwikkelt. Onder meer Forte Digital is betrokken geweest bij de ontwikkeling van apps voor de supermarktketens van Norgesgruppen.
– We hebben geholpen bij het ontwerpen van gepersonaliseerde weergavecoupons in apps, afhankelijk van wat de gebruiker koopt. Karikstad zegt dat er tal van algoritmen achter zitten die zijn afgestemd op elke individuele klant.
‘Ze had grote ambities’
In 2017 hielp Kårikstad bij het opzetten van Forte Digital met een paar mensen die ervaring hebben in de adviesbranche. Ze hebben geavanceerde expertise op het gebied van digitalisering, technologie, product- en serviceontwikkeling en -beheer.
Er zijn tal van algoritmen aan de achterkant die zijn aangepast aan elke individuele klant, zegt algemeen directeur John Karjstad van Forte Digital, die hun kortingsbonnen in de Menu-app toont. (Foto: Hanna Christine Hajjardar)
Sindsdien zijn de winnende aandelen in de oostelijke provincie alleen maar hoger gestegen, zowel in termen van omzet, bedrijfswinst als aantal werknemers.
Het bedrijfsresultaat steeg met meer dan 2.500 procent tot NOK 127 miljoen, het bedrijf kan in alle jaren winst maken en het aantal werknemers is van nul tot bijna 220 hoofden gestegen.
– Dingen zijn sneller gegaan – meer dan het dubbele van de snelheid die we vier jaar geleden hadden gepland, zegt algemeen directeur Jon Karekstad die hier gespiegeld is op zijn mobiele telefoon. (Foto: Hanna Christine Hajjardar)
We hadden grote ambities toen we begonnen, maar verre van de resultaten die we tot nu toe hebben behaald. Dingen zijn sneller gegaan – meer dan het dubbele van de snelheid die we vier jaar geleden hadden gepland, zegt Karekstad.
Alleen al in de afgelopen weken heeft het bedrijf afspraken gemaakt met in totaal 30 mensen in Noorwegen en Polen. Het totale aantal werknemers van het bedrijf komt niet voor in officiële Noorse gegevens, deels omdat de helft van de werknemers in een ander land dan Noorwegen werkt.
– Forte Praktisch AS is een bedrijf dat bestaat uit drie professionele afdelingen voor alle praktische doeleinden, maar om interne redenen hebben we ervoor gekozen om ze als afzonderlijke juridische eenheden te organiseren, zegt Tobias Grimstad, directeur communicatie van het bedrijf.
Forty Digital behoort tot de herten van het jaar met een sterke groei van het aantal loontrekkenden sinds 2017. In de hele private sector is het aantal banen van 2017 tot eind 2020 met zo’n 20 duizend gestegen, blijkt uit cijfers van Statistics Norway. . Wat de 3.263 hertenbedrijven betreft, zij verhoogden het aantal loontrekkenden in dezelfde periode met meer dan 29.000. Zonder herten waren er in de vier jaar duizenden minder banen in de particuliere sector.
Geen enkel Gazelle-bedrijf is erin geslaagd om zoveel nieuwe banen te creëren als de goedkope reguliere series. In 2017 had Normal 193 mensen op de loonlijst. Eind 2020 was dat aantal opgelopen tot 1343. Dat betekent dat de keten het aantal vestigingen met 1150 heeft uitgebreid, wat overeenkomt met een groei van bijna 600 procent in deze periode.
Wervingsbedrijf First Mover Group Noorwegen had de sterkste procentuele stijging, met een stijging van 1.149 procent in de aanwerving van 2017 tot eind 2020.
Door de groei van Forte Digital verhuisde het bedrijf naar Oslo. DN ontmoet Kårikstad in een tijdelijk gehuurde kamer in Aker Brygge.
– Ik was hier niet eerder vandaag.
In het voorjaar zal het bedrijf verhuizen naar een villa in Wergelandsveien van Slottsparken in Oslo. Het moet dienen als een “thuis” voor de werknemers.
Onze medewerkers werken veelal bij opdrachtgevers.
Kårikstad is van mening dat een van de redenen voor de groei is dat ondernemers veel goede mensen hebben kunnen binnenhalen.
Goede mensen trekken vaak andere goede mensen aan. Tegelijkertijd werken opdrachtgevers graag met goede mensen. Dan hebben we ook een goed netwerk voor onszelf.
Forte Digital is een Noors-Pools bedrijf met ondernemers uit beide landen met bedrijven in Krakau en Oslo. In de Poolse stad heeft het bedrijf 80 medewerkers in dienst.
– Degenen die in Polen werken, werken alleen voor dezelfde klanten als wij hier in Noorwegen werken. Veel projecten van onze Noorse klanten worden bijvoorbeeld 100% beheerd door Poolse consultants. We denken niet dat er veel anderen zijn die kunnen bogen op een vergelijkbaar model.
De algemeen directeur van het bedrijf verzekert dat de keuze voor Polen niet te wijten is aan lage kosten, maar aan de beschikbaarheid van ervaring.
Polen werd uitgeroepen tot het vijfde beste land ter wereld wat betreft expertise op het gebied van informatietechnologie. Alleen al in Krakau zijn er meer dan 40.000 ontwikkelaars.
Factureringsvereisten voor managers
Forte Digital leeft voort door klanten nieuwe oplossingen te bieden in digitale dienstverlening.
– We verbeteren oplossingen voor al onze klanten, onder andere door slimmer met data om te gaan, bijvoorbeeld door binnen regelgeving een digitale en gepersonaliseerde beleving voor eindklanten te creëren. En we komen niet zomaar als leverancier voor het project binnen en ronden af als er iets is opgeleverd. Anderzijds zitten we strategisch bij klanten en werken we met hen samen voor de lange termijn. Karikstad gelooft dat dit deel uitmaakt van ons succes.
Alle bedrijfsleiders moeten factureren en directe afspraken met klanten maken.
Als manager moet je weten wat er speelt en hoe medewerkers werken en dat je nauw verbonden moet zijn met klanten. We hebben liever meer managers die verantwoordelijk zijn voor minder medewerkers, dan managers die maar voor 100 procent met andere managers samenwerken, zegt Karekstad die dat zelf doet met Norgesgruppen.
De kruideniersgroep trad in het voorjaar van 2019 toe tot de eigendomskant van Forte Digital en werd de grootste klant van het adviesbureau.
“Het was een openbaring”
De pandemie gaf het adviesbureau bijna een boost.
Wij en veel klanten waren, net als iedereen, niet zeker wat er zou gebeuren als Noorwegen in het voorjaar van 2020 zou sluiten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We hadden niet veel te doen na de zomer van 2020. Het was zo’n openbaring . Al onze klanten moeten digitaal transformeren via e-commerce. Sindsdien heeft e-commerce zich hier in binnen- en buitenland enorm verspreid.
De leider en mede-oprichter van het bedrijf had heel andere plannen toen hij een jonge student was – het doel was om een ’thriller over de pil’ te worden.
– Eigenlijk had ik aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen moeten werken omdat ik een graad in scheikunde heb. Maar ik was erg geïnteresseerd in computers en ging tegen het einde van mijn studie meer informatica studeren, zegt Karekstad.
Geneesmiddelen behoren tot de belangrijkste productgroep van een van de klanten van het bedrijf.
– De apotheek is in recordtempo gegroeid tot de grootste online apotheek van Noorwegen.
In het begin van zijn carrière startte Kårikstad het softwarebedrijf Efactory, dat later werd overgenomen. Ook Forte Digital kreeg vrijers aan de deur.
– Maar de timing is niet te koop. We moeten voortbouwen op wat we begonnen zijn.
“Hier werken wij voor”
De groei van Forte Digital zal volgens het management niet onmiddellijk stoppen.
– In 2021 bedroeg ons verkoopvolume iets meer dan 180 miljoen. Karikstad zegt dat de groei doorzet.
“We hebben als doel dat we in 2024 een omzet hebben van een half miljard kronen in Noorwegen en het equivalent daarvan in het buitenland, met in totaal 800 medewerkers”, zegt mede-oprichter en algemeen directeur Jon Karekstad van Forte Digital. (Foto: Hanna Christine Hajjardar)
Nu heeft de administratie plannen om de horizon te verbreden.
– We zijn op zoek naar verschillende alternatieven in de Scandinavische en Duitstalige landen.
– Wat is uw maat over vijf jaar?
Vijf jaar is erg lang en het is de budgethorizon in onze branche, maar we hebben als doel dat we in 2024 een omzet hebben van een half miljard kronen in Noorwegen en het equivalent daarvan in het buitenland, met in totaal 800 medewerkers.
– Maar is het realistisch om in 2024 een omzet van 1 miljard te hebben?
Ja, daar zijn we mee bezig. Het wordt een mix van biologische teelt en ingekochte teelt. Karikstad zegt dat het vanaf nu de taak is om partners te vinden om in het buitenland te investeren – Extra rijk sinaasappelsap op basis van bedrijfsalgoritmen.
(Conditie)Copyright Dagens Næringsliv AS en/of onze leveranciers. We willen graag dat u onze cases deelt via een link die rechtstreeks naar onze pagina’s leidt. Het geheel of een deel van de Inhoud mag niet worden gekopieerd of anderszins worden gebruikt met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan door de wet. Voor aanvullende voorwaarden kijk hier.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Analisten slachtten Viable af nadat de resultaten bekend waren gemaakt
Ik kreeg een crown shock: – Hij is gek
Facebook-zwendel | Klanten van Eskil zijn opgelicht op Facebook: – Eng