Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Russische analist waarschuwt voor nieuwe wereldorde



Een Russische analist zei dat China onder Xi Jinping en Rusland onder Poetin een nieuwe wereldorde zullen leiden.  Ze ontmoetten elkaar hier in Dushanbe in Tadzjikistan in 2019, een land dat grenst aan Rusland, Afghanistan en China.


© Aangeboden door ABC News
Een Russische analist zei dat China onder Xi Jinping en Rusland onder Poetin een nieuwe wereldorde zullen leiden. Ze ontmoetten elkaar hier in Dushanbe in Tadzjikistan in 2019, een land dat grenst aan Rusland, Afghanistan en China.

Een Russische analist zegt dat de VS en hun bondgenoten vasthouden aan hun privileges, terwijl er voor hun ogen een nieuwe wereldorde ontstaat. – NUPI-onderzoeker zegt dat het niet is gezonken dat ook de hoogtijdagen van Rusland tot het verleden behoren.

De Russische hoogleraar pedagogiek, auteur en voormalig journalist bij de Russische RTR, Andrei Bystritsky, was deze week in een interview met Wereldwijde tijdenEen van de partijkranten van de Chinese Communistische Partij.

Hij merkte op dat president Xi Jinping beloofde dat China niet opnieuw zou worden vernederd, toen Xi sprak tijdens de viering van het honderdjarig bestaan ​​van de Communistische Partij.

De positie van Rusland is hetzelfde. Dit betekent dat de concurrentie om een ​​nieuwe wereldorde ontstaat, naarmate de wereld meer gefragmenteerd raakt.

– Bystritsky zegt: We zijn getuige van een verzwakking van internationale organisaties en de federaties van staten spelen een grotere rol.

‘Geen vernedering meer’ voor China en Rusland

Vergeleken met de Noorse “Vierhonderd jaar Nacht”, zoals Henrik Ibsen het Deense tijdperk noemde, lijdt ook China onder zijn eigen schokken. Een daarvan is de “hoorn der vernedering”. De term dateert uit de tijd van de onderdrukking van de onafhankelijkheid van China door het Westen van 1839, toen China de zogenaamde Opiumoorlogen tegen de Britten verloor, tot de revolutie van Mao Zedong in 1949.

READ  Klimaatdoelen zijn een links shariadocument

Bystritzky kijkt terug op de tijd dat Henry Kissinger besloot de Amerikaanse betrekkingen met China te verbeteren. Kissinger was in 1971 op een geheim bezoek aan het land en legde in 1979 officiële betrekkingen aan.

Het bijzondere hierbij is dat China zich heeft ontwikkeld tot een geheel nieuwe en onafhankelijke speler, zegt Bystritsky.

Bystritsky zegt dat China en Rusland totaal verschillend zijn, maar ze delen de mening dat alle landen de kans moeten krijgen om deel te nemen aan de ontwikkeling van de wereld. En er komt een klap voor de westerse wereld.

Het Westen probeert zijn waarden op te leggen

Het grootste probleem is dat westerse landen, geleid door de Verenigde Staten, de illusies van hun superioriteit en uniciteit niet kunnen opgeven. Het lijdt geen twijfel dat de bijdrage van het Westen aan de ontwikkeling van de moderne beschaving groot is. Men kan alleen de westerse wetenschap bewonderen, wat het Westen heeft bereikt en de sociale ontwikkeling van westerse samenlevingen.

“Maar tegelijkertijd met de wanhopige strijd voor bevrijding, autonomie en voor de rechten van verschillende minderheden, is het verrassend om een ​​sterk verlangen te zien om hen waarden op te leggen, waarover zelfs in westerse landen vaak wordt gesproken”, zegt Bystretsky.

Hij zegt dat er vlak voor onze ogen een nieuwe wereldorde vorm krijgt. Rome is niet in één dag gebouwd, maar in meerdere eeuwen, maar Bystritsky gelooft dat het nu nog sneller zal gaan, met heel China, India en heel Eurazië.

Noorse onderzoeker: – Rusland moet de rol van de tweede viool spelen

Sinds de jaren negentig dromen de Russische autoriteiten ervan een einde te kunnen maken aan wat zij zien als een unipolaire wereldorde die wordt gedomineerd door de Verenigde Staten. Zo waren de groei van China en de verschuiving van het economisch gewicht van de Verenigde Staten en Europa naar Azië welkom in Moskou, zegt Helge Blacksrud, hoogleraar politieke wetenschappen en onderzoeker bij NUPI.

READ  De natuurkundigen hebben twee atomen opgepikt die met elkaar 'praten'

– Het lijkt er echter niet op dat het op het hoogtepunt van de hoogtijdagen van Rusland is gezonken, zegt hij.

Hij merkt op dat de Russische economie grotendeels afhankelijk is van de olie- en gasexport. Afgezien van grondstoffen heeft het land de opkomende economieën van Zuidoost-Azië niet veel te bieden.

Het BBP van Rusland is kleiner dan dat van Italië en Zuid-Korea, dat op hetzelfde niveau ligt als in 2010.

– In de nieuwe wereldorde die Moskou nu opbouwt, zal Rusland de rol van de tweede viool moeten spelen in relatie tot China, zegt Blakesrud.