Minister-president Mark Rutte heeft namens het land excuses aangeboden voor 250 jaar slavernij.
Rutte bood maandag in een toespraak zijn excuses aan. Daar noemde hij slavernij een misdaad tegen de menselijkheid, schrijft de krant T Telegraaf.
Rutte verontschuldigde zich in het Nederlands, Engels en vele andere talen vanuit voormalige koloniën naar Nederland.
– Rutte zei dat we dit niet doen om het verleden af te sluiten en achter ons te laten, om te herinneren wat er is gebeurd en om samen te werken met de landen waar de slaven naartoe zijn gebracht.
– Lange tijd dacht ik dat slavernij iets was dat achter ons lag in de geschiedenis. Maar Rutte zei dat ik ongelijk had.
Velen zijn echter nu kritisch over het excuus van Rutte. Bezorgde groepen drongen er bij hem op aan te wachten tot 1 juli volgend jaar. Op die dag vieren afstammelingen van de Nederlandse slavernij in Suriname dat het 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de praktijk.
– Waarom zo’n haast?
De jaarlijkse viering staat plaatselijk bekend als ‘Ketti Kodi’ (Break the Chains).
– Waarom zo’n haast? vraagt Baril Beekman van het Landelijk Platform Slavenverleden.
Verschillende organisaties stapten vorige week naar de rechtbank om te voorkomen dat de premier de toespraak nu zou houden.
Rutte ging in op de controverse toen ze maandag haar toespraak hield.
– We weten dat er geen moment is dat goed is voor iedereen, er zijn niet genoeg woorden voor iedereen of er is geen geschikte plek voor iedereen, zei de premier.
Volgens Rutte gaat Nederland nu een fonds oprichten voor initiatieven om de erfenis van slavernij in Nederland en voormalige koloniën aan te pakken.
De gouden eeuw van de slavernij
De “Gouden Eeuw” van Nederland in de 16e en 17e eeuw werd grotendeels gefinancierd door de slavenhandel, waarin 600.000 Afrikanen naar de koloniën van het land werden gestuurd, voornamelijk in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.
Op zijn hoogtepunt omvatte het Nederlandse rijk koloniën in Suriname, het Caribische eiland Curaçao, Zuid-Afrika en Indonesië.
Nederland begint de laatste jaren te accepteren dat de huidige historische steden en musea vol meesterwerken van Vermeer en Rembrandt grotendeels zijn gebouwd met geld uit de slavenhandel en slavenarbeid. Meerdere steden hebben al excuses aangeboden, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Zomerskolen is eenvoudig in het Nederlands
Raisin brengt 100 miljoen euro op Nederland Sparklet per week onder Bij Beutenlands Banken
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toon hij hoofd land verliat