Onmiddellijk nadat de beurs dinsdag werd gesloten, kwam de Salmar-viskwekerij, gerund door miljardair Gustav Witzøe, naar buiten met de boodschap dat het geld zou inzamelen voor zijn eerste uitgifte in bijna tien jaar. De reden is dat het bedrijf “verschillende aantrekkelijke investeringsmogelijkheden” ziet, waaronder potentiële overnames.
Net voor middernacht maakte het bedrijf bekend dat de onderhandse plaatsing was voltooid en dat het 4,5 miljoen nieuwe aandelen had verkocht voor iets meer dan 2,7 miljard NOK. Zo werd de koers van het aandeel vastgesteld op 602 NOK per aandeel – 7,5 procent onder de slotkoers van dinsdag 651 NOK.
De korting is echter iets lager. De nieuwe aandelen geven geen recht op een dividend van 20 NOK per aandeel dat in april werd aangekondigd. Als u de no-dividend-wisselkoers gebruikt, is de korting 4,6 procent. De koers van het aandeel zou al vanaf woensdag worden aangepast voor het dividend.
De slotkoers van dinsdag was de hoogste ooit voor het bedrijf, dat dit jaar een zeer positieve ontwikkeling op de aandelenmarkt heeft doorgemaakt.
Verdun Witzøe
’s Middags werd bekend dat hoofdeigenaar Witzøe, die voorafgaand aan de uitgifte 52,46 procent van de aandelen in handen had via Kverva Industrier, zich eerder had aangemeld om zijn belang in zijn eigendom te verdedigen, maar er zou meer ruimte beschikbaar kunnen komen voor andere investeerders als de uitgifte is overtekend. Tegelijkertijd voegde het bedrijf eraan toe dat Kverva niet minder dan 300 miljoen NOK zal bijdragen, en in ieder geval nog steeds meer dan 50 procent van de aandelen heeft.
Uit het resultaat blijkt dat Kverva-aandelen voor precies dit bedrag zijn toegewezen. Bijgevolg heeft Witzøe na de uitgifte een eigendomsbelang van 50,88 procent.
Brokerages Arctic Securities en Carnegie hielpen het bedrijf met de uitgifte, waarbij voorzitter Leif Inge Nordhammer ook aandelen van ongeveer 15 miljoen NOK toewees via zijn bedrijf Lin.
In totaal maken de nieuwe aandelen iets minder dan vier procent uit van het aandelenkapitaal van de onderneming.
kansen zien
Het bedrijf rechtvaardigt de behoefte aan vers geld omdat het “verschillende aantrekkelijke investeringsmogelijkheden in de hele waardeketen” ziet, waaronder de aankoop van zalmlicenties, bedrijfsovernames en biologische investeringen in kleinschalige visproductie, kustkweek, slachthuis en aanvullende verwerkingsactiviteiten.
Het bedrijf vroeg ook de oprichting aan van het proefproject Smart Fish Farm voor productie in open zee en verkreeg acht ontwikkelingslicenties.
Salmar’s chief financial officer Trane Satheer Rommold vertelde dinsdagmiddag aan DN dat het te lang geleden is dat het bedrijf voor het laatst een aandelenuitgifte heeft afgerond.
– Het mag dan 2012-2013 zijn geweest, maar het was een kleiner probleem, vertelt ze aan DN.
Specifieker wil ze niet zijn over de kansen die het bedrijf nu gaat grijpen.
Nee, dat kan ik helaas niet. Maar in de 30 jaar dat we actief zijn, hebben we laten zien dat we in staat zijn om te groeien en goede winsten te maken, zowel autonoom als door overnames. Er is veel interesse in deze branche en we zullen in staat zijn om te blijven groeien. We hebben ook veel spannende dingen gaande op het gebied van landbouw op volle zee, zegt Rommold, en voegt eraan toe dat het te vroeg is om iets te zeggen over het pad waarin dit probleem zal worden geïmplementeerd.
analist
Analist Carl-Emil Kjølås Johannessen van Pareto Securities heeft een koersdoel van 650 NOK en een aanbeveling voor het vasthouden van Salmar-aandelen, ongeveer hetzelfde tegen de slotkoers van dinsdag. Hij ziet geen reden om het te veranderen op basis van het nieuws van vandaag.
– Ik wil niet zeggen dat er nu een aandelenemissie werd verwacht, maar het bedrag dat ze ophalen is relatief klein in verhouding tot de totale marktkapitalisatie van het bedrijf. De aankondiging van de beurs was niet erg specifiek, maar ze zullen waarschijnlijk veel geld in het buitenland investeren, vertelde hij dinsdagavond aan DN.
– Waarom hebben ze ervoor gekozen om nu geld in te zamelen, vanwege de hoogste slotkoers ooit?
– Ze zien dat er een aantrekkelijke aandelenmarkt is, en dat er mogelijkheden zijn om geld in te zamelen. Je weet nooit hoe de marktomstandigheden er over een paar maanden uit zullen zien. Natuurlijk hadden er veel manieren kunnen zijn om het te financieren, maar er is waarschijnlijk altijd een plan geweest voor een voorraadprobleem, zegt Kjølås Johannessen.
Analisten noemen Salmar vaak als een van de beste aquacultuurbedrijven.
– ongetwijfeld. Ze richtten zich op de juiste dingen, zoals verwerking in het kwartaal. Bovendien hebben ze betere posities dan anderen, vertelde analist Christian Olsen Nordby bij Kepler Cheuvreux aan DN over het rapport over het eerste kwartaal.
– een combinatie van getalenteerde mensen, goede structuur en goede locaties, Gustav Witzøe vertelde het achteraf aan DNDN.
In 2020 genereerde het bedrijf een bedrijfswinst van 413,8 miljoen NOK, vergeleken met 658 miljoen NOK in het voorgaande jaar.
Dit jaar is de koers van Salmar tot dusver zo’n 30 procent gestegen. Zo was de marktwaarde van het bedrijf vóór de uitgifte 73,8 miljard Noorse kronen. Dit maakt het het op een na grootste aquacultuurbedrijf op de Oslo Stock Exchange met een ruime marge, en is alleen overtroffen door ’s werelds grootste bedrijf in deze sector, John Frederiksen Mowi.(Voorwaarden)Copyright Dagens Næringsliv AS en/of onze leveranciers. We willen graag dat u onze cases deelt via een link die rechtstreeks naar onze pagina’s leidt. Het geheel of een deel van de Inhoud mag niet worden gekopieerd of anderszins worden gebruikt met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan door de wet. Voor aanvullende voorwaarden kijk hier.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Norges Bank heeft een fout gemaakt bij het publiceren van delen van het regionale netwerkrapport
Dagens Industri: Tesla spant een rechtszaak aan tegen de Zweedse staat
Staking: – Tesla krijgt geen kentekenplaten voor auto’s