Euronav-aandeelhouder Alexandre Savries is niet tevreden met de voorwaarden van de fusie met Frontline en overweegt verschillende acties om het plan van John Fredriksen een halt toe te roepen.
Vorige week werd bekend dat de tankerbedrijven Frontline en Euronav, die beide miljardair John Fredriksen als hoofdeigenaar hebben, fuseren en een totale waarde van minstens 36,9 miljard kronen behalen.
De fusie heeft de steun van de raden van bestuur van de twee bedrijven, maar Alexander Saveries, aandeelhouder en scheepserfgenaam van Euronav, is niet tevreden met de overeenkomst, schreef hij. financiële tijden.
De aandeelhouders van Euronav ontvangen 1,45 Frontline-aandelen voor elk gehouden Euronav-aandeel. Dit betekent dat de aandeelhouders van Euronav 59 procent van het gecombineerde bedrijf zullen bezitten, terwijl de aandeelhouders van Frontline de resterende 41 procent zullen bezitten.
Saverys is van mening dat de overeenkomst de aandeelhouders van Euronav “niets” oplevert.
– We zien dat Euronav niet in de goede richting beweegt. Hij zegt: We haten het om de dingen die we hebben gebouwd verkeerd te zien gaan financiële tijden.
Lees ook
Sissener gokt op containerscheuren op de beurs
Het zal moeilijk zijn om een overeenkomst te krijgen
De familie Saverys controleert iets meer dan 13 procent van het Belgische Euronav.
Om te voorkomen dat de deal wordt gesloten, overwegen ze, volgens de Financial Times, ook weerstand op te bouwen bij andere investeerders, het eigendomsbelang van de familie te vergroten en een plan op te zetten om Euronav minder afhankelijk te maken van olietransport.
Ons eigendomsbelang is echt groot. Het zou niet onmogelijk zijn voor Frontline en Euronav om de overeenkomst te krijgen, maar het zou moeilijk zijn, zegt Saverys financiële tijden.
Hugo de Staub, de baas van Euronav, vertelde de Britse krant dat de voorstellen van Savery “onverenigbaar” waren met het bedrijfsmodel van het bedrijf en dat de vraag naar offshore olievervoer de komende decennia hoog zou blijven.
De voltooiing van de fusie is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder goedkeuringen van de overheid. Bovendien moet nog overeenstemming worden bereikt over een bevredigende transactiestructuur met betrekking tot de fusie.
Lees ook
Containers worden van grote schepen gehesen voor ontmanteling
– Positieve deal
E24 sprak vorige week met verschillende analisten die positief waren over de fusie.
Een overwinning voor beide, schreef Pareto-analist Eric Havaldsen in een analyse.
De analist merkte op dat de fusie grotendeels te verwachten was, nadat Frederiksen afgelopen najaar Euronav kocht.
Kortom, het is een positieve transactie waarbij we synergieën (positieve effecten van samenwerking, dagblad.) zullen zien op zowel omzet als kosten.
Ook Danske Håvard Sjursen Lie, analist bij Danske Bank, kijkt positief naar de transactie.
“De synergie moet voor beide partijen erg belangrijk zijn, vooral aan de commerciële kant, omdat het hebben van zo’n groot aandeel in de wereldwijde tankervloot zoals deze bedrijven een veel grotere marktmacht geeft”, vertelde hij aan E24.
– Hij voegde eraan toe dat er ook kostensynergieën zullen zijn en dat bedrijven waarschijnlijk goedkopere financiering zullen krijgen.
Danske Bank merkt op dat het nieuwe bedrijf, dat Frontline gaat heten, zeker ’s werelds grootste beursgenoteerde olietankerbedrijf zal worden.
– Als je maar één belang in de olietankerbusiness wilt hebben, dan is dat het, zegt Lee.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Facebook-eigenaar Meta springt 20 procent te midden van positief Wall Street – E24
Dit is het ongelooide Tesla-uiteinde
De zoektocht naar de nieuwe Halland