Oliegigant Shell heeft zich in de strijd geworpen om offshore windenergie in Noorwegen te bouwen en volgt daarmee rivalen BP en Equinor.
Lyse-CEO Eimund Nygaard, BKK-CEO Jannicke Hilland, Marian J. Olsens, CEO van Norske Shell.
Noorse schelp
Shell sluit zich aan bij de Noorse energiebedrijven BKK en Lyse om offshore windvergunningen aan te vragen op het Noorse plat persbericht.
Ze willen vooruitgang boeken in beide gebieden die zijn geopend door de Noorse ontwikkelingsautoriteiten, Sørlige Nordsjø II en Utsira Nord, volgens een rapport.
“Samen kunnen we in een joint venture het beste van wereldwijde bronnen naar lokale bronnen brengen en een zeer sterke aanvrager worden van deze offshore windlicenties”, zegt CEO Marianne J. Olsens van Norske Shell.
Eerder deze week werd bekend dat BP gaat samenwerken met Statkraft en Aker Offshore Wind om verder te komen.
Het is al bekend dat Equinor, het Duitse RWE en Norsk Hydro een gezamenlijke vergunning gaan aanvragen. Equinor kondigde deze week ook aan dat het bedrijf tot 2026 bijna NOK 200 miljard zal investeren in hernieuwbare energie.
Danske Ørsted is een van ’s werelds grootste ontwikkelaars van offshore windenergie en heeft zich ook aangesloten bij de strijd voor Noorse offshore wind, in samenwerking met Fred. Olsen en Häfslund et al.
De concurrentie om Noorse wind op zee te bouwen zal zeer hevig zijn, zegt analist Anders Holt van Kepler Chevreux tot E24.
Lees ook
Ørsted investeert samen met Fred in Noorwegen. Olsen en Havslund: Het potentieel van offshore wind in Noorwegen is enorm
Goed bezig
Shell, BKK en Lyse zeiden allemaal dat ze onlangs een samenwerkingsovereenkomst hebben getekend en bezig zijn met het voorbereiden van offshore windorders.
Zij zijn van mening dat de zuidelijke Noordzee II, grenzend aan het Deense plat, een ideale regio is voor offshore windparken die verbonden zijn met Europa. Ze zullen ook gelden voor de bouw van offshore windturbines in het noorden van Utsira, waar het erg diep is.
We zien Noorwegen als een interessante regio om ervoor te zorgen dat er voldoende duurzame elektriciteit beschikbaar is voor Europa en om offshore windoplossingen te ontwikkelen die commercieel kunnen worden, zegt Hessel de Jong, Europees hoofd offshore windactiviteiten van Shell.
Het is onzeker wie drijvende offshore windtechnologie zal leveren aan een potentieel project in de regio Noord-Utsira.
– We hebben ons niet beperkt tot een specifieke leverancier van technologie. Onze projecten zullen opwindende kansen bieden voor de Noorse toeleveringsindustrie, zegt CEO Emond Nygaard in Lisie.
Janek Hyland, CEO van BKK, gelooft dat offshore wind en waterkracht een ideale combinatie zou zijn voor het energiebedrijf.
Fred Ivar Otse Klimtsin
Ze kunnen elkaar perfect aanvullen
BKK Senior Director Jannicke Hilland zegt dat de combinatie van waterkracht uit West-Noorwegen en offshore wind uit de Noordzee elkaar perfect kunnen aanvullen in de energiemarkt.
– Als er harde wind op de Noordzee staat, kunnen we water besparen in de reservoirs, en integendeel, we kunnen veel waterkracht produceren als er geen wind in de zee staat, zegt ze.
Hyland zegt dat de drie bedrijven verschillende ervaringen bijdragen aan de samenwerking.
– Shell kent het energiesysteem op zee, BKK en Lyse kennen het energiesysteem op land. Dat maakt dit consortium zo krachtig. We zijn erg blij dat Shell nu wil investeren in offshore wind op het Noorse plat, zegt ze.
Hyland zegt dat de BKK zich ook verantwoordelijk voelt om groene banen te creëren. Investeren in wind op zee kan daar volgens haar aan bijdragen.
We bevinden ons nu in een enorme verandering en het is een belangrijke taak voor ons om ervoor te zorgen dat we een goed functionerend energiesysteem hebben. Ze zegt dat offshore wind daar een belangrijk onderdeel van zal zijn.
Illustratie offshore wind: Dit is het Nederlandse offshore windpark in Ørsted Borselle, waarvan de helft onlangs is gekocht door het Norwegian Petroleum Fund.
Ørsted
Lees ook
Equinor, Hydro en RWE worden partners: focus op offshore wind ten zuiden van de Noordzee North
– Zo geweldig
Anders Holte van Kepler Chevreux denkt dat oliemaatschappijen met veel productie op het Noorse schap zich in een iets andere positie bevinden dan andere deelnemers aan de komende offshore windtour.
Een bedrijf als Ørsted verdient in de eerste plaats geld. Maar voor Shell, dat een aanzienlijke productie en uitstoot heeft in Noorwegen, is dit waarschijnlijk niet in de eerste plaats om geld te verdienen, maar meer om de uitstoot te compenseren, zegt Holt.
Hij wijst erop dat de wind goed is op het Noorse plat, en dat dit misschien een reden is waarom veel grote bedrijven geïnteresseerd zijn in de Noorse offshore wind.
De offshore windbronnen op het Noorse plat zijn zeer indrukwekkend. Er is een capaciteitsfactor van 50 tot 60 procent, zegt Holt, terwijl het gemiddelde voor alle Britse offshore windparken 34 procent is.
Noorwegen is dus een zeer aantrekkelijke regio, en er is ook een zeer laag risico om te investeren in offshore wind in een van de rijkste landen ter wereld, zegt hij.
Het ziet er goed uit voor zowel olie als offshore wind
Pareto Securities-analist Nadia Martin Wiggin trekt parallellen met de hausse in schalieolie in de VS wanneer ze de ontwikkelingen in offshore wind beschrijft.
– We zitten in een offshore windgolf. Net zoals schalieolie in de Verenigde Staten een hausse in de lokale economie veroorzaakte, zien we een vergelijkbaar effect ook bij offshore wind. Dat is heel positief, vertelt Wiggin aan E24.
Tegelijkertijd verkopen grote oliemaatschappijen olie in de Noordzee, maar tegen goede prijzen. Deze activa worden ook gekocht door andere kleinere spelers. Met $ 75 per vat ziet olie er momenteel erg rooskleurig uit voor zowel olie als offshore wind in de Noordzee, zegt ze.
Ze merkt op dat alle grote Europese oliemaatschappijen hebben gezegd dat ze zich volledig inzetten voor energietransformatie en diversificatie van hun energieproductie. Ook Equinor maakte hier goede winsten mee, onder meer door activa aan BP te verkopen.
– Maar dit draagt natuurlijk ook bij aan de hogere prijzen van deze activa, zei ze.
– Zolang andere grote oliemaatschappijen zich ook op offshore wind richten, zal de strategie van Equinor er goed uitzien. Maar na verloop van tijd zullen hogere activaprijzen dit effect verminderen, zoals we hebben gezien bij Amerikaanse schalie, maar hopelijk zal het effect minder dramatisch zijn, zegt Wiggin.
Lees ook
Equinor verdient negen miljard kronen aan verkoop van offshore wind: – Een zeer goede dag
Nu is de beheerder gearriveerd
Vorige week kwam de overheid met een Leidinggevende Hoe de aanvraagprocedure voor de Norwegian Offshore Wind uit te voeren.
In totaal zal het mogelijk zijn om 3.000 MW vaste offshore wind op de zeebodem te ontwikkelen in de Zuid-North Sea II-regio en 1.500 MW drijvende offshore wind, verdeeld over drie faciliteiten in de regio North Utsera.
De regering zal offshore winden ondersteunen die ten noorden van Utsira drijven via de Innova. De projecten bij Sørlige Nordsjø II zullen echter zonder subsidies worden ontwikkeld.
De Noorse offshore windgebieden worden toegewezen via een kwaliteitswedstrijd of veiling. Wedstrijden worden binnen 6-12 maanden beslist.
Bedrijven moeten eerst vooraf gekwalificeerd zijn om te kunnen solliciteren, en ze moeten een vroegtijdige kennisgeving geven van een potentieel project, wat het gaat kosten en wat er moet worden onderzocht.
Lees ook
Het zal bijna $ 200 miljard investeren in hernieuwbare energie
BP gaat Noorse offshore winden bouwen met Statkraft en Aker
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Facebook-zwendel | Klanten van Eskil zijn opgelicht op Facebook: – Eng
Pretparkketen BillyBird wil de “Ikea van het dagvermaak” worden
Italië draagt bij aan het trustfonds “Het alomvattende fonds voor economische veerkracht en inclusie in Tunesië”.