– zegt Nils van der Boel tegen NRK nadat hij een proefschrift van 62 pagina’s had gepubliceerd waarin hij alles beschrijft wat hij deed om zijn twee Olympische gouden medailles in Peking te behalen.
Met wereldrecords, WK-goud, Olympisch goud en een zeer onorthodox trainingsregime heeft Zweden de afgelopen jaren zijn stempel op het schaatscircus gedrukt.
Maar de geschriften van Van der Boel interesseerden hem niet, door velen beschouwd als de koning van het schaatsen van de afgelopen 15 jaar.
– Nee, ik heb er totaal geen interesse in, zegt Sven Kramer op de vraag of hij op de website van NRK zat howtoskate.se.
– Waarom?
– Omdat we in Nederland een filosofie hebben en ik denk dat ik het de afgelopen 15 jaar goed heb gedaan. Nils van der Boel doet het nu goed, maar het zou me verbazen als hij het de komende 15 jaar goed blijft doen, met 29 WK-gouden en vier Olympische gouden medailles die Zweden een duidelijke voorsprong geven.
Niet enthousiast: Sven Kramer vindt het plan van Nils van der Boel op de lange termijn niet houdbaar. Daarom is hij totaal niet geïnteresseerd in zijn trainingsdocument.
Foto: Peter DeJong / AP
Ik zal op de vlucht naar huis studeren
Sven Kramer’s teamgenoot Patrick Rost is niet afwijzend tegenover de geschriften van Van der Boel. Hij zegt dat hij na de medailleceremonie van zaterdag een hardcopy van de 62 pagina’s van Van der Boel heeft gekregen.
– Na de Olympische Spelen ga ik thuis in het vliegtuig studeren. Maar nu concentreer ik me op mezelf, vertelt ze aan NRK.
Niet voor iedereen: ook al vindt Nils van der Boel schrijven interessanter, Patrick Rost zal zijn praktijk niet veranderen. – Bij mij werkt het niet, zegt Rost.
Foto: Peter DeJong / AP
Rost eindigde als tweede op zowel de 5.000 als de 10.000 meter achter van der Boel. Maar zelfs als er geen kans is om de Zweed te verslaan, zal hij niet terugdeinzen tijdens de training.
– Het werkt voor hem, maar het werkt nooit voor mij. Ik denk dat als ik ga trainen zoals hij, ik slechter zal worden, zegt Patrick Rost.
- Het volledige verhaal over de unieke schaatser Nils van der Boel lees je hier:
Absoluut uniek
Na een dag was de website van Van der Boel 200.000 keer bekeken, zei Niklas Green, persmanager van Zweden, zondagavond.
Van mei 2019 tot het wereldrecord van vrijdag en Olympisch goud op de 10.000 meter was het trainingsdagboek van Van der Boel zichtbaar voor iedereen die er was.
Bovendien legt hij elk detail achter zijn trainingsfilosofie uit. Zelf gebruikt hij de woorden: “Wees simpel, wees dwaas.”
– Ik heb nog nooit iemand zoveel over zichzelf en zijn training zien vertellen. Sondre Skarley zegt dat als het afkomstig is van hem die op dit moment de beste ter wereld is, het absoluut uniek is.
Verrassing: Sondre Skarli coachte van 2016 tot 2018 bij het Noorse nationale team onder leiding van Nils van der Boel.
Foto: NRK
Hij was eerder coach van het Noorse nationale team en werkt nu als speciaal adviseur uithoudingsvermogen bij Olympiadopen.
Scarley zegt dat “iedereen” in de gemeenschap het nu over het document heeft.
– Er kan hier ongelooflijk veel van worden geleerd, maar ik zou mensen niet aanraden om het rauw te slikken en een kaart te maken, zegt hij.
Grotere wattwaarden
Zondag wonnen Peder Gongshak, Haljir Engebraden en Sverre Lunde Pedersen op de ijsbaan in Peking de kwalificatiewedstrijd voor teamsnelheid.
De uitbetaling voor die weddenschap is het lezen van het document van Van der Boel.
– Dit is echt te gek. Het is ongelooflijk, zegt de 20-jarige Peder Kongshaug, die alle 62 pagina’s verslond zodra hij het publiceerde.
Absoluut ziek: dit zijn de woorden die Peder Kongshaug (voor) en Hallgeir Engebråten (midden) gebruiken over het trainingsdocument van Nils van der Boel.
Foto: Jeff McIntosh/AP
Haljir Engbreton zegt dat hij geschokt was toen hij het trainingsdagboek van zijn Zweedse rivaal zag.
– Engebreton zegt dat de wattwaarden die hij fietste vergelijkbaar waren met die van veel professionele wielrenners.
Watts beschrijft simpelweg hoeveel kracht je in de pedalen zet als je fietst. Meer watt betekent meer kracht in je pedalen stoppen.
Maat: Nils van der Boel doet zijn bloktraining op een fietsstoeltje. Uren dwaalde hij rond.
Foto: Maxim Thor / Biltbyron
Engebråten wordt ondersteund door Sondre Skarli.
– Hij deed zich gelden in NM op een tempo-podiumcyclus met de watt-waarden die hij presenteert. Aerodynamica in een zittende positie zou een uitdaging zijn geweest, zegt hij.
NRK huurde ook een professor bewegingswetenschap in om het trainingsprogramma van Van der Boel te evalueren. Je kunt het hier lezen:
Twee keer goud: Nils van der Boel keert met twee keer goud terug uit Peking. Maar toen NRK hem vroeg waar hij heen ging, antwoordde hij dat hij dat nog niet wist. – Ik moet even nadenken. Ik woon eigenlijk nergens, zegt hij.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Duitse deelstaat Hessen worsttelt Winterse met ‘Sneevchas’
Beck scoort zijn eerste seniordoelpunt in zijn carrière, en Morton blijft indruk maken
Info aan VG: Rutte is favoriet om Stoltenberg op te volgen