Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Tandy spreekt voor het eerst na het ongeval – VG

Schansspringer Daniel Andre Tandy zegt dat hij nog niet in paniek is geraakt bij Planica – en nu weer aan het trainen is.

Gepubliceerd:

Het Hoppland-team heeft woensdag een video gedeeld In een interview met Daniel André Tande waar hij voor het eerst sprak na het zware ongeval in Planica eind maart.

Ik heb goed gehuild toen ik ze voor het eerst zag, zegt hij over haar toen hij zijn vriendin en zijn moeder voor het eerst zag nadat hij uit een coma ontwaakte. Dit is ook een van de eerste dingen die hij zich herinnert na de val.

Hij zegt dat het veel betekent dat ze in Ljubljana in het ziekenhuis liggen.

– Het was misschien jammer geweest als ik daar alleen had gelegen, zegt hij.

Daniel André Tandy Ik ben eind maart hard gevallen op de skihelling in Planica. Hij is per helikopter naar een ziekenhuis in Ljubljana gebracht. Daar werd hij gediagnosticeerd met een gebroken sleutelbeen en een geperforeerde long. De 27-jarige werd vervolgens in een kunstmatige coma geplaatst. Iets meer dan een week later werd hij per ambulance naar een Noors ziekenhuis gebracht.

Praat met een van de artsen die hem hebben bijgewoond en behandeld.

Ze schatten dat ik twee en een halve tot drie minuten geen hartslag had. Tandy zegt dat het niet alleen dat was.

Sterker nog, zijn sleutelbeen was helemaal gebroken, ontdekten ze toen hij op de operatietafel lag.

– Ik heb het niet op röntgenfoto’s gezien. In totaal heb ik tien schroeven die gewoon veel van de stukjes op hun plaats houden, zegt Tandy, die zei dat hij na de schrik vier interne hersenbloedingen had.

READ  Festival bijna gesloten in Texas vanwege nieuwe abortuswet - VG

De tand werd na de val in een kunstmatige coma geplaatst. Foto: Srdjan Zivolovic/X00501

Een van de bloedingen was in de hersenen in de buurt van het gebied dat de persoonlijkheid controleert, maar ook zaken als focus en concentratie.

– Als het bloeden groot genoeg is, word ik wakker zoals iedereen. Als er een grote bloeding was, zegt Tandy, zou ik nu een heel ander persoon kunnen zijn.

Lees ook

Hier is Tandy terug nadat hij bang was: – Hij mist het schaatsen

In de nu gedeelde video zei Tande dat het goed met hem gaat, dat hij blij is om weer normaal te trainen en dat hij anders “ontgroeid” is.

Op de vraag wat hij zich van de val herinnert, antwoordde Tandy:

– Ik herinner me helemaal niets.

– Het laatste wat ik me herinner is de dag dat we naar Slovenië gingen, waar ik ging wandelen met mijn zus en haar partner. Tandy zegt, dit is het laatste wat ik me herinner.

Wat is de betekenis van het niet herinneren van zo’n dramatische val?

– Ik denk dat het bijna net zo goed is, zegt Tandy.

Hier wordt Tande gedragen door reddingsploegen na de gruwelijke val in Planica op 25 maart. Foto: Grzegorz Momot / PAP

– Het is een beetje zoals toen ik de rest van de jongens ontmoette bij de eerste bijeenkomst, dat het nog schokkender voor hen was, omdat ze hem al herinneren. Ik doe dat niet.

Tandy heeft de sprong in het verleden wel eens gezien, omdat hij in de video zegt dat hij het vooral technisch een goede sprong vindt. Maar dan gebeurt er iets.

READ  Miley Cyrus moest een noodlanding maken - het vliegtuig werd geraakt door de bliksem - VG

– In de eerste fase van de sprong waar ik de ski’s zal “noemen”, zoals we ze noemen, heb ik zeer platte ski’s, dus er zal veel druk zijn. En dan probeer ik de slee een beetje weg te duwen, zodat ik kan draaien, maar dan duw ik de linker slee een beetje gemakkelijk en soepel weg, beschrijft Tandy de dramatische seconden in de lucht.

Hij dacht niet dat het ernstige ongeval zijn sprong in de toekomst opnieuw zou beïnvloeden.

– Ik kijk er naar uit om weer te gaan springen.

Hij hoopt in juli al op de grond te zijn voor de sprong.

– Ben je niet bang na deze herfst?

– Het valt nog te bezien, ik ben nog niet. Maar misschien reageert het lichaam een ​​beetje de eerste keer dat ik weer moet springen, maar ik kan me niet voorstellen dat het een probleem zou zijn om een ​​gewone heuvel op te springen en een grote heuvel, zegt Tandy, die denkt dat er de eerste keer meer zenuwen zullen zijn hij probeert zijn hand.Op de helling vlucht ski weer.

– Hoe zou het zijn om weer terug te gaan naar Planica?

– Ik kijk er echt naar uit, want het is iets wat ik echt wil doen, de aarde weer verslaan en hopen weg te springen. Ik wil niet dat dit betekent dat ik niet meer in een compleet gekke skischans kan springen, zegt Tandy, die benadrukt dat hij nooit een WK heeft afgemaakt en met de wereldelite heeft gesprongen.

READ  Ik moest de spin verwijderen - het tuinhuisje is afgebrand