Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Top 10 in het NAVO Blitzschaakkampioenschap

Top 10 in het NAVO Blitzschaakkampioenschap

Luitenant-kolonel Alexander Flata is daghoofd van de afdeling Militaire Psychiatrie en Stressbeheersing (IMPS) van de Noorse strijdkrachtengezondheidsdienst. Hij is ook een ervaren schaker en speelt schaak sinds 1991. Vorig jaar nam hij met zijn team SOSS (Selskapet voor Oslo-emigraterte Sørlandsjakkspillere) deel aan de Europa Cup, en doet dit jaar opnieuw mee in Tirana, Albanië.

-Ik ben tevreden met het resultaat. Ik heb veel titelspelers en andere ervaren spelers achter me in de resultatenlijst, zegt Flaata na het jaarlijkse NAVO-toernooi, waaraan hij zelf twee keer heeft deelgenomen.

Bij schaken zijn er vier verschillende titels die behaald kunnen worden, afhankelijk van je positie op de lijst van de World Chess Federation (FIDE).

Tijdens het toernooi ontmoette hij veel spelers die kampioenstitels wonnen. Hij vindt het belangrijk dat er een kampioenschap voor NAVO-landen komt.

– Het toernooi is belangrijk om de eenheid te bevorderen en contacten te leggen door spelers uit andere geallieerde landen te ontmoeten. Schaken overschrijdt culturele barrières. Dit jaar keerde Turkije bijvoorbeeld terug met een jong en sterk team, een land met een heel andere cultuur dan Noorwegen. Ik zie schaken als een sport, een vorm van wetenschap en in sommige gevallen als een kunst. Schaken kan ook worden beschouwd als een universele taal: mensen kunnen samen spelen, ongeacht geslacht, cultuur, ras of religie.

Gebruik psychologie

Als psycholoog heeft Flaata een achtergrond waar de meeste schakers hun voordeel mee kunnen doen.

– Wat is het belang van psychologie bij schaken?

– De meeste schakers denken niet veel na over psychologie. Ze concentreren zich op de bewegingen en proberen hun best te doen, maar sommige zijn meer psychologisch georiënteerd, zegt Flaata.

READ  Dekolonisatie zal een krachtigere wetenschap opleveren

Het is vaak een combinatie van sterk spelen, maar tegelijkertijd zelfvertrouwen uitstralen. Magnus Carlsen zou hiervan een voorbeeld kunnen zijn.

– Magnus Carlsen maakt geen gebruik van psychologie, maar zijn reputatie geeft een psychologisch voordeel, zou je kunnen zeggen.

Schaken betekent in principe de beste zijn in rekenen, denken in tijd en ruimte, structuren kunnen herkennen, zwakke punten kunnen opzoeken en begrijpen wat je ziet. Je moet verschillende soorten informatie combineren en een oplossing vinden.

– Dit vereist cognitieve flexibiliteit en nauwkeurigheid. De psychologische benadering van schaken is controversieel geweest in de geschiedenis van het schaken, maar niemand is niet beïnvloed door de psychologie. Het kan gaan over aspecten van de persoon, dat wil zeggen persoonlijkheid, of over aspecten van de wedstrijd zelf. We hebben allemaal onze sterke en zwakke punten, en persoonlijkheid wordt vaak weerspiegeld in de manier waarop we spelen, zegt Flaata.

– Hoe belangrijk is deze ceremonie en hoe snel kun je herstellen na een nederlaag? In bepaalde situaties kan het verschil tussen overwinning en nederlaag betekenen dat je geen wereldkampioen wordt, of dat je geen schaaktitel behaalt, zoals internationaal kampioen of grootmeester. We hebben allemaal gezien hoe zelfs Magnus Carlsen op cruciale momenten getroffen kan worden. Een van zijn sterke punten is dat hij na een bitter verlies snel terug kan komen met een overwinning. Een ander aspect van de schaakpsychologie is lichaamstaal en hoe we ons gedragen. Als u te strijdlustig overkomt, kan dit onzekerheid of aarzeling bij de tegenstander veroorzaken, waardoor de tegenstander in een strijdlustige stemming kan komen. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn: door ongeïnteresseerd of onverschillig over te komen, kan men een tegenstander minder op zijn hoede maken. Je kunt ook op psychologie spelen door te proberen de zwakke punten van je tegenstander en je eigen sterke punten te exploiteren.

READ  Alle burgemeesters worden benoemd in de hiërarchie

-Heeft u er baat bij om psycholoog te zijn als u schaakt?

-Dat geloof ik graag. Als ik schaak, maak ik soms bewust of onbewust gebruik van psychologie. Ik weet niet hoeveel het mij helpt. Eerst en vooral zijn er technieken die mij helpen stress te overwinnen, door aanwezig te zijn, gefocust te blijven en te proberen de negatieve trend te keren. Ik kan een positieve mantra herhalen: ik voel me sterk, aanwezig en klaar. Of om mezelf te bevrijden van de uitkomst: ik durf te winnen, ik durf te verliezen, ik durf te tekenen. Dan wordt wat ik op het feest doe belangrijker dan het resultaat. Helpt focussen.

– Bij een vorm van schaakpsychologie gaat het ook om het kijken naar de speelstijl van de tegenstander. Het gaat over het evalueren van de tegenstander, het analyseren van zijn partijen en het proberen zijn sterke en zwakke punten van de tegenstander te benutten.

DSC_5161.JPG

– Volgens dit principe kan ik proberen me te oriënteren op een bepaalde opening in het schaakspel. Ik hou van actieve, tactische opofferingen, en ik hou niet van lange eindspelen. Dan kies ik ervoor om richting open en tactische posities te gaan. Maar als je vanaf het begin in de verdediging belandt, moet je proberen het in je voordeel om te zetten, zegt Flaata.

– Vervolgens moet je zoveel mogelijk problemen creëren voor de tegenstander, plekken waar hij fouten kan maken en misrekeningen kan maken. Er wordt vaak gezegd dat een sterke speler in alle fasen van het spel verslagen moet worden, of het nu in het openingsspel, het middenspel of het eindspel is. Dit komt omdat op deze manier spelen in alle fasen problemen kan veroorzaken, zelfs als de positie “objectief” verloren gaat.

READ  Het Noorse Directoraat voor Gezondheid en het Noorse Directoraat voor Arbeid en Maatschappelijk Welzijn nemen nieuwe stappen om werk en gezondheid te bevorderen

Schaken voor iedereen

Veel mensen kennen de schaker Simen Agdesten, maar weinigen weten dat hij het NAVO-schaakkampioenschap in Noorwegen heeft gewonnen. In 1986 en 1987 won Agdestein het NAVO-schaakkampioenschap voor Noorwegen. Later werd hij talloze keren bekend als Noors kampioen, voor het laatst dit jaar, en is hij coach van Magnus Carlsen.

Noorwegen won in 2010 ook de teamcompetitie op het toernooi. Dit is het doel van Flaata, die naast zichzelf nog drie Noorse spelers nodig heeft om aan de teamcompetitie te kunnen deelnemen.

– Ieder lid van de krijgsmacht, inclusief werknemers en dienstplichtigen, heeft het recht om deel te nemen. “Ik probeer meer mensen erbij te betrekken”, zegt Flaata. Volgend jaar hoopt hij een Noors team te kunnen inzetten als zich iemand aanmeldt.

– Ik probeer te werven, en met het dienstplichtmodel in Noorwegen zullen er waarschijnlijk schakers zijn die hun eerste dienst uitzitten. Ze kunnen dan hun interesse in schaken behouden door deel te nemen en misschien een medaille te winnen tijdens het toernooi van volgend jaar, zegt Flaata.