Volgens Finanstilsynet overtreedt Arctic Securities al jaren de effectenwetgeving. Het verschillende begrip van de regels, antwoordt de beste makelaar Mads Syversen, die vier weken de tijd krijgt om op te ruimen.
Mads Syversen (59) is beschreven als de persoon die het onmogelijke mogelijk maakt.
De geldmachine van brokerage SEB begon net voor de financiële crisis in 2007 met andere financiële instellingen Arctic Securities. Je hebt hem rijk gemaakt.
Het vestigde ook Arctic, samen met ABG Sundal Collier en Pareto, als een echte concurrent van beursvennootschappen die eigendom zijn van banken, onder leiding van DNB Markets.
Lang denkproces
Syversen is vanaf het begin kapitein van het schip geweest, ook al zijn veel oprichters vertrokken. Niet in de laatste plaats omdat het dik en dun wordt gesteund door Trond Mohn, de grootste aandeelhouder van vandaag, miljardair en sponsor uit Bergen.
Hoewel Severson volgend jaar 60 wordt, trok het nieuws van zijn ontslag enige aandacht toen het op 6 juni van dit jaar werd aangekondigd. Het besluit kwam volgens de grootste makelaar na een “doordacht proces”.
Na 15 jaar als kapitein van het Arctische schip, vind ik het nu normaal om het roer aan iemand anders over te laten. Toen we in 2007 met Arctic begonnen, was het de bedoeling dat ik voor twee jaar CEO zou worden – en toen was ik 15, zegt Severson in de brief.
Ook werd aangekondigd dat hij de functie van actief bestuursvoorzitter zou op zich nemen. Mohn is het daarmee eens, en “hij is positief over de veranderingen bij het bedrijf”, aldus Arctic.
– De unieke ontwikkeling van het noordpoolgebied sinds de oprichting in 2007 was zeer interessant voor de aandeelhouders. Als het nu de ambitie is om het noordpoolgebied naar een ander nieuw niveau te brengen, zijn we blij dat Mads de rol van bestuursvoorzitter wil op zich nemen en dat Inge (Hansen, voorzitter, noot van de redactie) in het bestuur blijft, zegt Mohn.
Lees verder E24 +
Mads Severson De financiële geest: – Hij is degene die het onmogelijke mogelijk maakt
– de regels breken
Wat niet is aangekondigd, is dat het bemiddelingshuis voortdurend in gesprek is – en is – met Finanstilsynet over ernstige overtredingen van de regels.
Op vrijdagochtend licht het volgende overzicht op de website van Finanstilsynet:
- Finanstilsynet concludeerde in het rapport dat het bedrijf de regels voor kapitaalvereisten had geschonden door ten onrechte kredieten toe te kennen aan klanten voor de handelsportefeuille.
- Door het verkeerd toekennen van futures-contracten aan klanten in een aandeel dat niet in de handelsportefeuille is opgenomen.
- Door niet zeker te zijn van de juiste waardering van een niet-beursgenoteerd aandeel in een termijncontract.
- Het bedrijf moet voldoen aan de regelgeving en alle gerelateerde verplichtingen zo snel mogelijk, en uiterlijk op 31 juli 2022, onder de 25 procent grens van secundair kapitaal brengen.
Op de vraag van E24 hoe de Noordpool reageerde op kritiek op de autoriteit, antwoordde Seversen dat de Noordpool een goede relatie had met Finanstilsynet, maar daar een andere mening over had.
– Wilt u naar aanleiding van kritiek iets veranderen?
– Nee, dit is nu de geïnterpreteerde wetgeving, en veel mensen doen eraan mee. Ik denk dat ik ontkennend zou antwoorden. Dan moeten we misschien terug, zegt hij.
Minder dan de minimumvereisten
Het rapport, geschreven door directeur Ann Merith Bellamy en divisiedirecteur Roy F.
“Een onderneming mag, na rekening te hebben gehouden met het effect van kredietrisicovermindering (…) geen transacties uitvoeren met een tegenpartij of een groep onderling verbonden tegenpartijen als de waarde meer dan 25 procent van het berekende kapitaal bedraagt”, schrijft Finanstilsynet.
Het rapport is gedateerd woensdag en gepubliceerd op vrijdag 24 juni.
Lees ook
Bedreigd met faillissement – nu kan de opkomst van Noorwegen miljarden krijgen in een verzekeringsschikking na een Russische raketaanval
Beroemd bedrijf failliet
Volgens het rapport is de inbreuk op de dekking in het bijzonder van toepassing op kredieten die Arctic heeft toegekend aan windenergieprojectbedrijf ERH AS, voorheen Emergy AS en NBT AS.
Emergy staat onder meer bekend om investeringen in windenergie in Mongolië, China en Oekraïne, met bekende investeerders als Trond Mohn, Kjell Inge Røkke en Block Watne-erfgenaam Lars Nilsen, evenals Arctic aan de kant van de eigenaar.
Vanaf 2021 heeft Emergy sinds de oprichting in 2005 een tekort van meer dan 1,5 miljard NOK en wordt al lang met faillissement bedreigd.
Lees verder E24 +
Advies van economen om geen geld te verliezen: – Cash is king
“Voor een lange tijd”
In het accountantsrapport staat in duidelijke tekst dat de beursvennootschap geen andere bedrijfsactiviteiten kan uitoefenen zonder gekoppeld te zijn aan het verrichten van beleggingsdiensten of beleggingsactiviteiten.
De Autoriteit is van mening dat de kredieten niet in aanmerking komen voor een belegger die transacties in financiële instrumenten uitvoert, maar neemt kennis van de Arctic Statement.
Zoals Arctic eerder aangaf, moeten de kredieten worden beschouwd als onderdeel van de handelsportefeuille van het makelaarskantoor.
Finanstilsynet is het daar niet mee eens en is van mening dat Arctic “al lang de regels in de Capital Requirements Ordinance met betrekking tot vereisten voor grote blootstellingen heeft geschonden door relevante futures-contracten toe te wijzen aan een handelsportefeuille.”
Finanstilsynet is ook van mening dat de berekening van de aandelenwaarde en positiewaarde in ERH door de makelaardij onjuist is, en dat Arctic “lang geleden de regels in de verordening kapitaalvereisten inzake prudentiële waarderingsvereisten heeft geschonden”.
“onlogisch”
Dit zijn de vermelde claims en beslissingen die het Noordpoolgebied heeft ontvangen voorafgaand aan het rapport van vrijdag:
De beursvennootschap lijkt bezwaar te maken tegen de verklaringen van de Deense financiële toezichthoudende autoriteit.
Arctic vindt het “onredelijk om te beweren dat het bedrijf zo lang in strijd met de regels heeft gehandeld”, schrijft de audit in het rapport.
Het bestuur is van oordeel dat de vennootschap consequent en transparant heeft gehandeld en dat het begrip van de gehanteerde regels gerechtvaardigd was. […] bedrijf [har] Hij had geen ander of primair motief om verplichtingen aan een handelsportefeuille toe te kennen dan om te voldoen aan de huidige regelgeving, zoals gemeld.
Lees ook
SAS-piloten nemen vanaf dag één iedereen in staking
“Een ander begrip van de regels”
Het rapport van Finanstilsynet werd vrijdag kort voor acht uur op de website van de autoriteit geplaatst.
Ongeveer parallel, om 07.55 uur, stuurde Arctic Securities een bericht dat de beursvennootschap op woensdag 22 juni een brief had ontvangen van Finanstilsynet, meldde de grote makelaar Syversen.
Het rapport stelt dat hij en Arctic geloven dat de audit “een ander begrip heeft van de regels voor de toewijzing van credits en futures aan de handelsportefeuille door Arctic dan het bedrijf uitoefent”.
Syversen merkt ook op dat Finanstilsynet elk kwartaal op de hoogte is van “de al lang bestaande praktijk in het Noordpoolgebied om toezeggingen toe te wijzen aan de handelsportefeuille, door middel van de periodieke rapportage van kapitaaltoereikendheid en grote toezeggingen door de makelaardij.”
We nemen nota van de regel die Finanstilsynet in de brief uitlegt, en zullen ons in de toekomst inzetten voor het toewijzen van aansprakelijkheden die voortvloeien uit commerciële activiteiten waarbij het Noordpoolgebied de bemiddelaar is, zegt Severson.
Lees ook
Nordea is de eerste bank die de leenrente verhoogt
Finanstilsynet heeft Arctic opgedragen ervoor te zorgen dat alle verplichtingen “zo snel mogelijk” en uiterlijk op 31 juli onder de limiet van 25 procent van secundair kapitaal blijven.
“Het bedrijf zal Finanstilsynet-documentatie sturen dat de zaak op dezelfde datum is gecorrigeerd”, staat in de verklaring.
De audit wijst ook op twee eerder verstuurde brieven, van mei en juni van dit jaar.
“Het onderzoek van Finanstilsynet op dit gebied is nog gaande.”
Lees verder E24 +
Mads Severson De financiële geest: – Hij is degene die het onmogelijke mogelijk maakt
Hij trad aan in 2023
In de aankondiging van het ontslag van Seversen op 6 juni staat dat Peter Lovas, hoofd van SEB’s makelaardij in Noorwegen, op 1 oktober bij Arctic zal komen werken. In het eerste kwartaal van volgend jaar zal hij de functie van CEO overnemen.
Syversen zal de functie van voorzitter van de raad van bestuur van Arctic overnemen in verband met de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf in 2023. De huidige voorzitter van de raad, Inge K. Hansen, zal als gewoon lid van de raad in de raad blijven.
ze was DN Die zich eerder dit jaar voor het eerst richtte op Emergy’s Arctic Securities-credits.
Lees ook
Finanstilsynet tegen Noorse cryptoplatforms: – ernstig misleidend
Lees ook
Frederic Mohn verdiende vorig jaar 286 miljoen – kijk uit naar de graafmachine
Lees ook
Bedreigd met faillissement – nu kan de opkomst van Noorwegen miljarden krijgen in een verzekeringsschikking na een Russische raketaanval
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Ford Kuga – brandgevaar
De agrarische sector in Nederland verkeert in crisis
iOS 16 Vergrendelscherm – Binnenkort ziet de iPhone er zo uit