Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Uitspraak van het Hooggerechtshof over het Verdrag van Spitsbergen – NRK Troms en Finnmark

Het Hooggerechtshof heeft uitspraak gedaan in een civiele procedure van de Letse rederij SIA North Star Ltd. , die werd veroordeeld op grond van de Svalbard Fishing Marine Resources Act. Continentaal plat.

De rechtszaak betrof een rederij die in 2019 bij de Noorse autoriteiten toestemming vroeg om in het gebied te vissen, maar werd geweigerd. De reden voor de weigering is dat de Noorse autoriteiten van mening zijn dat Noorwegen alleen mag vissen op het continentaal plat van Spitsbergen.

Dat liep uit op een rechtszaak, omdat de rederij meende het recht te hebben om in het gebied te vissen vanwege het Svalbard-verdrag.

Het Hooggerechtshof besloot dat de geografische reikwijdte van het Verdrag van Svalbard verder niet van toepassing was Territoriale wateren. Dat gezegd hebbende, werd in 2017 bewezen dat de rederij aan het stropen was, en de ontkenning die ze in 2019 indienden, wordt door de staat bevestigd.

De uitspraak van het Hooggerechtshof ondersteunt de Noorse interpretatie van het Svalbard-verdrag.

Foto: Henrik Myhr Nielsen/NRK

Het vonnis werd unaniem uitgesproken en werd voorgelezen door Arne Ringnes, rechter van het Hooggerechtshof.

– Het betekent dat we winnen door de manier waarop deze specifieke zaak is behandeld, en het betekent ook dat het land wint en de erkenning krijgt van het Hooggerechtshof voor zijn interpretatie van het Svalbard-verdrag, zegt openbaar aanklager Frederik Sierstedt.

Minister van Visserij en Oceanen, Bjornar Skiran, verklaarde dat het Hooggerechtshof het met het land eens was over hoe het Svalbard-verdrag moet worden begrepen.

– Dit betekent niets meer dan dat we het systeem zullen voortzetten dat is opgezet om hulpbronnen in de Noorse maritieme gebieden te beheren. De uitspraak draagt ​​dus bij aan de voortdurende stabiliteit en voorspelbaarheid van het systeem, schreef Skjæran in een commentaar aan NRK.

Groot belang

Het besluit is van groot belang voor Noorwegen, omdat het van invloed is op de interpretatie ervan Verdrag van Spitsbergen.

De maritieme grenzen van Noorwegen.

Dit is de zeegrens van Noorwegen. Afbeelding met dank aan de Noorse Cartografische Autoriteit.

Foto: © Kartverket

Als het vonnis in het voordeel van de rederij was, zou Noorwegen de middelen op het continentaal plat van Svalbard moeten delen.

– en dan geldt het niet alleen voor sneeuwkrabben. Dit geldt ook voor olie, gas, mineralen en visserij. De uitkomst van de uitspraak waarin het Svalbard-verdrag van toepassing is op het continentaal plat zou mogelijk ernstige gevolgen hebben voor Noorwegen, zei Osten Jensen, een expert op het gebied van maritiem recht en professor in de rechten aan het Fridtjof Nansen Instituut in Oslo, toen het proces in januari begon.

Wat is het conflict?

De uitspraak van vandaag geeft antwoord op de vraag in hoeverre het Svalbard-verdrag van toepassing moet zijn. Tot nu toe werd de tekst van het verdrag letterlijk geïnterpreteerd. Met deze interpretatie is het verdrag niet van toepassing buiten de territoriale wateren.

De mate waarin het verdrag van toepassing is, is van belang. Een punt in het Svalbard-verdrag is de bepaling over gelijke behandeling. De overeenkomst houdt in dat inwoners van alle landen die het verdrag hebben ondertekend gelijk moeten worden behandeld.

sneeuw krab

Het vangen van sneeuwkrabben is de reden waarom de zaak bij de Hoge Raad belandt.

Foto: Ksenia Novikova

Personen of bedrijven uit een van de andere 43 landen die het verdrag hebben ondertekend, moeten dezelfde rechten hebben als Noorse personen of bedrijven.

Als wordt vastgesteld dat het Svalbard-verdrag van toepassing is buiten de territoriale wateren, hebben 43 landen ook hetzelfde recht op hulpbronnen in het gebied als Noorwegen.

Toen het verdrag in 1920 werd ondertekend, waren er geen bepalingen over het continentaal plat of continentaal plat. economische zone. Het is sinds 1982 geregeld in het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee. Zo kon Noorwegen zijn rechten op Svalbard uitbreiden, maar bleef het Svalbard-verdrag steken aan de grenzen van de territoriale wateren.

Veel van de landen die het verdrag hebben ondertekend en de Europese Unie zijn van mening dat het recht op gelijke behandeling ook geldt voor het continentaal plat, omdat er rekening moet worden gehouden met voorzieningen die zijn getroffen na de ondertekening van het verdrag. Noorwegen is er vast van overtuigd dat het verdrag niet van toepassing is buiten de territoriale wateren.

Hij heeft een EU-licentie

De Europese Unie is daarom van mening dat andere landen visrechten hebben op het continentaal plat van Spitsbergen en heeft veel boten een vergunning verleend om in het gebied te vissen. In 2017 verleenden ze een vergunning voor 16 schepen, waaronder de sneeuwkrabboot “Senator”, van de Letse rederij die momenteel in het Hooggerechtshof zit.

Sneeuw krab boot

De sneeuwkrabboot “Senator” heeft van Svalbard een visvergunning gekregen van de Europese Unie, maar niet van Noorwegen. Noorwegen denkt dat de EU-vergunning niet geldig is.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

In januari 2017 werden ze echter gearresteerd door de Noorse kustwacht voor het illegaal vissen op sneeuwkrabben op het Noorse continentale plat buiten Spitsbergen.

Zowel de kapitein als de rederij kregen een boete wegens het overtreden van de Marine Resources Act.

Letten kozen ervoor om in beroep te gaan tegen de zaak. Ze vinden dat ze het recht hebben om op krabben te vissen, op basis van het beginsel van gelijke behandeling in het Svalbard-verdrag en het verkrijgen van toestemming van de Europese Unie om in het gebied te vissen.

De zaak eindigde bij het Hooggerechtshof, dat het beroep verwierp. De zaak is vandaag echter beslist, omdat de Letse rederij een civiele rechtszaak heeft aangespannen.

Advocaat Hallvard Østgård vervolgde de zaak namens de rederij. Hij was niet verrast door het resultaat.

Advocaat Hallvard Østgård (rechts) en paralegal Brynjar Østgård (links) volgen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Advocaat Hallvard Østgaard (rechts) en juridisch medewerker Berenjar Östgaard (rechts) volgden de uitspraak van het Hooggerechtshof vanuit hun kantoor in Tromsø.

Foto: August Hansen/NRK

– We waren op de hoogte van de mogelijkheid van een dergelijke uitkomst, zegt de advocaat.

Bovendien hoopt hij dat een land de zaak aanhangig zal maken bij het Internationaal Gerechtshof, dat is gevestigd in Den Haag, Nederland.

– Ik weet zeker niet zeker of het argument van het Hooggerechtshof steek houdt, zegt Ostgaard.

READ  Instagram - daarom wordt het wazig