Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Verkiezingen, Politiek | Een electorale nederlaag voor de Boerenpartij in Nederland kan gevolgen hebben voor heel Europa

De Farmers’ Citizens Movement (PPP) staat momenteel op het punt om 15 van de 75 zetels in de eerste kamer te winnen, die de macht heeft om wetten te blokkeren die in het lagerhuis van de tweede kamer zijn aangenomen.

De partij koos bij de verkiezingen van 2021 slechts één vertegenwoordiger in het Lagerhuis, maar is sindsdien sterker geworden. Gisteren hebben de Nederlanders provinciale staten gekozen, die de eerste kamer kiezen.

De verrassende verkiezingsuitslag komt na een grote golf van boerenprotesten tegen het klimaatbeleid van het kabinet-Rutte. Nederlandse boeren zijn zeer ontevreden over het kabinetsvoorstel voor strengere maatregelen om de veestapel te beheersen en daarmee de stikstofvervuiling te verminderen. Veel boeren vrezen dat dit hen zal dwingen te sluiten.

– We voelen ons niet gehoord en soms zijn we niet welkom in eigen land, zegt BBB-topman Eric Steking tegen persbureau AFP.

Boeren in veel landen zijn gefrustreerd

De demonstraties hebben wereldwijd voor opschudding gezorgd: Nederlandse vlaggen worden ondersteboven gehangen, mest wordt op de trappen van politici gegooid. Tractoren blokkeerden wegen en sloten steden af ​​in zowel Nederland als België, waar autoriteiten soortgelijke plannen hebben voor de landbouw.

Het heeft gecreëerd Regeringscrisis In Nederlandstalig Vlaanderen. En in landen als Frankrijk en Duitsland raken boeren gefrustreerd door het stikstofbeleid.

Het kabinet zegt dat het strengere beleid moet voldoen aan een uitspraak van de rechtbank dat Nederland al jaren de EU-regels over stikstofverontreiniging overtreedt, schrijft persbureau AP.

– Niemand kan meer om ons heen. Kiezers hebben zich heel duidelijk uitgesproken tegen het regeringsbeleid, zegt BBB-voorzitter Caroline van der Plas woensdag tegen de NOS.

READ  Europees kampioenschap voetbal: Nederland treft Frankrijk in kwartfinales

Klimaatverandering

De partij heeft veel aanhang in het noorden en oosten van het land. De regering van Rudd wil de stikstofvervuiling tegen 2030 halveren, maar dat levert grote problemen op voor de landbouw.

Nu de daadwerkelijke uitvoering van het stikstofbeleid in handen is van provincies en de BBB nu op veel plaatsen de grootste partij is, is het twijfelachtig of Nederland de klimaatdoelstellingen kan halen.

Nederland is zeer kwetsbaar voor klimaatverandering, maar is een van ’s werelds grootste voedselproducenten, waardoor de Nederlandse autoriteiten voor een dilemma komen te staan. De Nederlandse landbouw is intensiever dan de Noorse landbouw en richt zich op veeteelt, waardoor de uitstoot toeneemt.

Zoals in veel andere landen is er een kloof tussen de stad en het platteland: het beleid van de regeringscoalitie is populairder in het verstedelijkte westen dan in het landelijke oosten, zo blijkt uit peilingen op de dag van de verkiezingen. NOS.

Chaotisch feestlandschap

Tegelijkertijd is het niet de eerste keer dat een provinciale verkiezing in Nederland een soort protestverkiezing is geworden: in 2019 werd het extreemrechtse FvD de grootste, maar de partij zakte dit jaar van twaalf naar twee. Bestellingen in de Eerste Kamer. Ook de rechts-populistische PVV viel, wat suggereert dat de meeste kiezers van FvD naar de BBB gingen.

De rechts-liberale VVD van premier Mark Rudd is van twaalf naar tien zetels gegaan, terwijl ook andere partijen in zijn coalitie zijn gevallen. Met name het CDA, voorheen de grootste partij van Nederland. Het kabinet-Rutte heeft sinds de laatste Provinciale Statenverkiezingen in 2019 geen meerderheid in de Eerste Kamer behaald en is gedwongen om deals te sluiten met veelal linkse oppositiepartijen.

READ  Nederlandse hond besmet met coronavirus

Zowel de sociaal-democratische PvdA als de groene GL behouden waarschijnlijk hun zetels, het meest bereid om mee te werken. Als dat zo is, heeft de regering van Rudd mogelijk voldoende steun, schrijft persbureau Reuters. De PvdA en GL komen overeen om zich aan te sluiten bij een gezamenlijke coalitie in het hogerhuis, mogelijk de eerste stap naar eenwording na een zeer moeilijk decennium voor de Nederlanders.

Maar de toch al vierpartijenregering heeft meer steun nodig in het hogerhuis en terwijl de hete stikstofkwestie blijft woeden, vragen veel Nederlanders zich nu af of het kan overleven – of dat er nieuwe verkiezingen voor het lagerhuis komen. .

(© NTB)