Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

– Vi trenger absolutt hjelp – VG

SPRIKENDE FORKLARINGER: Det er fremdeles usikkerhet rundt motief voor drapet på Haitis president Jovenel Moïse. Foto: Andres Martinez Casares / X03701

Drapet van president Jovenel Moïse har fått store konsekvenser voor Haïti. Regjeringen har bedt om hjelp fra USA og FN, og Haïti-kjenner sier til VG at det er skyting mellom ulike gjenger en politiet.

uitgever:

– Vi trenger absolutt hjelp, og vi har bedt våre internasjonale partnere om hjelp, sier midlertidig statsminister Claude Joseph til AP.

– Hva skal vi gjøre? Skal vi la landet ende i kaos? La eiendom bli ødelgt? Folk drip etter drapet op presidenten? Vi ber ikke om en okkupasjon av landet. Vi ber om en liten som kan hjelpe oss, og så lenge vi er svake, trenger vi hjelp fra våre naboer.

Det sa landets valgminister, Mathias Pierre, når han en flere i regjeringen denne helgen ba USA en FN om hjelp til beskytte viktig infrastruktur.

Haïti har den siste uken vært sterkt preget etter bij president Jovenel Moïse ble skutt en drept i sin egen leilighet.

Forstedame Martine Moïse ble også hardt skadet i det dødelige angrepet. Lørdag kom midlertidig gladnyheten: – Jeg er ik leef, takk Gud, sa hun i et innlagt lagt ut på sosiale medier.

les ogs: Van bananeksport tot omstridt president

UVENTET: Johan Hindahl en Kirkens Nødhjelp mener bij man ikke kunne forutse drapet van president Jovenel Moïse. Foto: Håvard Bjelland, Kirkens Nødhjelp

Ukjent motief

– Allerede har flere tusen blitt fordrevet ut av hovedstaden Port-au-Prince op grunn av vold en fattige områder. Det er skyting mellom ulike gjenger en mellom gjengene en politiet, sier Haiti-kjenner Johan Hindahl en Kirkens Nødhjelp til VG.

READ  Paniek nadat een raket op de grond viel tijdens een test in Zuid-Korea - VG

Landet har siden 2018 vrt preget av uro, men det har escalert ytterligere etter drapet:

– Vi har sett en spended situasjon i landet med en dyp konflikt mellom ham en opposisjonen, som har ført til økt uro, sier han en sikter til den avdøde presidenten.

Haitiske myndigheter mistenker nå at 28 personer kan st bak det dødelige angrepet. Så langt er kun 20 av dem pågrepet. Ifølge CNN er fremdeles fem mistenkte på frifoot, mens tre av dem har blitt drip.

Av de 28 personene som er anklaget for an skal 26 ha vært colombianske ekssoldater, mens de to gre har av politiet blitt identifiert som amerikanske agent.

les ogs

Haïti president skutt og drip – naar pågrepet

HOUDER VAKT: Haitiske soldater houder vakt etter attentatet mot president Jovenel Moïse tidligere denne uken. Foto: Joseph Odelyn / AP

Skeptiske til politiets teori

de bewaker trekker frem at det er flere som stiller spørsmål ved politiets teori.

Påstandene og teoriene, som går imot politiets opprinnelige teorier, stammer stort sett fra opposisjonspolitikere og lokale medier – uten at det har vært mulig å etterprøve dem.

ÅSTEDSUNDERSØKELSER: Haitiske politietterforskere på jobb utenfor Moïse sitt hus. Foto: Jean Marc Herve Abélard / EFE

Den sentrale opposisjonspolitikeren Steven Benoit fortalte til en radiokanaal op Moïse ble «drept av sine egne vakter, ikke av colombianerne». Dette er påstander som man ikke har kunnet dokumentere.

Medieoppslag, basert på anonyme kilder, påstår også bij “det colombianske mannskapet var tilkalt for å beskytte den tidligere statslederen etter gjentagende trusler mot ham”.

READ  Congres zal Mike Pence vragen om te getuigen op 6 januari

Den colombianske avisen El timepo skriver bij de ankom Haïti i 2.30-tiden samme natt, altså en droy time etter bij presidenten ble drept.

– Umulig ta stilling til

Hindahl var sist i Haïti in mei 2019. Han har innsikt i de lokale forholdene gjennom kontakt med kolleger og andre personer som befinner seg i landet. Han forteller bij befolkningen frykter hva som vil skje fremover og bij de aktivt søker en forklaring.

Selv om spekulasjonene rundt drapet er mange – mener han de er vanskelige å ta stilling til:

– Jeg stiller spesielt spørsmål rundt hvorfor dette skjer akkurat nå. Moïse har selv nektet å gå av, men nå nærmet det seg slutten av hans presidentperiode.

Også høyskolelektor Jørgen Sørlie Yri ved Høgskolen in Østfold er usikker.

– Jeg har prøvd å bli klok på dette, men det er vanskelig å komme med et tydelig svar. De een of andere manier is het beste wat er kan gebeuren met een ressurser. Jeg tviler sterkt op det kan være haitiske demonstrater eller andre i middelklassen.

Natt til mandag ble det kjent at det amerikanske forsvarsdepartementet afzender sikkerhets- en rettseksperter til Haïti, skriver NTB.

Groepen zijn het beste van het personeel van de VS, het departement en de FBI, de woordvoerder van de Pentagons John Kirby tot Fox News Sunday.

– Det er slik vi best kan bruke våre ressurser akkurat nå, je hjelpe dem med å få oversikt over den hendelsen og finne ut hvem some er skyldige, en hvordan vi best can stille dem til ansvar interv, ju Kirbyt Reuters.

READ  Heinz zoekt een man die 24 dagen ketchup heeft overleefd - Dagsavisen

USA har så langt avslått ønsket fra Haitis midlertidige regjering om sende militære styrker.