In Denemarken, Zweden, Finland en Rusland zijn religieuze mensen niet geneigd te geloven dat religie een recht is.
Volgens een groot nieuw onderzoek weet 41 procent van de religieuze mensen in Noorwegen, die tussen onderzoek en geloof in de knoop zitten, zeker dat ze het antwoord zullen kiezen dat hun religie hen biedt.
De antwoorden wijken af van die in onze buurlanden. Religieuze Finnen en Denen geven meer de voorkeur aan wetenschap als ze in dezelfde situatie belanden. De Zweden lijken veel op ons, maar klagen wat meer als de geschriften en wetenschappelijke tijdschriften het niet met elkaar eens zijn.
Onder onze Russische buren in het oosten, waar negen van de tien respondenten zeiden religieus te zijn, is er meer onzekerheid. Hoewel slechts 19 procent van de ondervraagde Russen zei dat ze bij religieuze antwoorden zouden blijven als de wetenschap anders was, zei 20 procent ook dat hen werd “gevraagd” wat ze wilden doen.
Dit verschijnt in één nieuw rapportMeer dan 140.000 mensen in meer dan 140 landen werd gevraagd naar hun houding ten opzichte van onderzoek en onderzoekers. Het rapport is gepubliceerd door de Britse Wellcom Foundation.
Grote twijfels over het vaccin in Frankrijk, bijna geen in Noorwegen
Het onderzoek laat ook significante nationale verschillen zien in hoe mensen tegen vaccins aankijken.
In Noorwegen was slechts 6 procent van de ondervraagden het ermee eens dat vaccins veilig zijn. In Frankrijk is het beeld heel anders. Het cijfer is 33 procent.
Volgens de Franse historicus Laurent-Henri Vignaud is scepsis over het vaccin in Frankrijk een vrij nieuw fenomeen.
“In onze recente geschiedenis was de Mexicaanse griep het moment waarop de bevolking argwaan kreeg”, vertelde Vigno aan de krant. Wachter. Vignaud is historicus aan de universiteit van Bourgondië in Dijon en schreef onlangs een boek over de antivaccinatiegemeenschappen in het land.
Toen de Mexicaanse griep in 2009 Frankrijk bereikte, nam minder dan 10 procent van de bevolking het vaccin dat de autoriteiten hen hadden gegeven. Vignaud denkt dat het kwam door angst voor de bijwerkingen van het vaccin en de sterke wantrouwen van de Fransen jegens politici.
Zeer positief over onderzoek in Noorwegen
Uit het onderzoek blijkt dat Noren vrij positief staan tegenover onderzoekers en onderzoek.
Ongeveer 90 procent van de ondervraagden zei dat ze volledig of gedeeltelijk vertrouwen hadden in de Noorse onderzoekers. De enigen die we het meest vertrouwen zijn de artsen, de verpleegsters en onze buren.
Degenen die reageerden, worden sceptischer wanneer de onderzoeker voor een bedrijf werkt, en sommigen zijn ook sceptischer over de vraag of deze bedrijfsonderzoekers vertellen wie voor hun werk heeft betaald.
Over het algemeen hebben bijna alle ondervraagde Noren een hoog of gemiddeld vertrouwen in het onderzoek, aldus de enquête.
Referentie:
Welkom: Welkom Global Monitor 2018. Verslag, 19 juni 2019.
Lees ook
Vraag de onderzoeker: Waarom hebben mensen religie nodig?
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Olijfboeren verlangen naar de winter
Arme landen zullen naar verwachting de helft van de Britse bilaterale hulp ontvangen
Gezondheid, gezondheidsplatform | Verwijzingen voor patiënten in Mure en Romsdal werden niet naar het gezondheidsplatform gestuurd