Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Vladimir Poetin: – De oude foto trekt de aandacht

Jarenlang fotografeerde voormalig hoofdfotograaf van het Witte Huis, Pete Souza, Amerikaanse presidenten tijdens ontmoetingen met andere machtige figuren.

In 1998 fotografeerde voormalig president Ronald Reagan met de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov. Een van de foto’s toont Gorbatsjov en Reagan tijdens een rondleiding op het Rode Plein in Moskou, waar veel andere mensen aanwezig waren.

Hier is de foto die nu, 33 jaar later, de aandacht trekt – is de man in een gestreept shirt, met een zijscheiding en een camera om zijn nek, de Russische president Vladimir Poetin als jonge man?

Ik heb een brief per post ontvangen

In 1993 publiceerde Souza Unguarded Moments met foto’s uit zijn tijd in het Witte Huis onder de regering-Reagan.

“Tien jaar later kreeg ik een willekeurige brief per post van iemand die vroeg of ik wist dat ik een foto had gemaakt van Reagan en Vladimir Poetin – die toen president van Rusland werden”, schreef de fotograaf in Instagram-berichten Dinsdag.

Hij liet de fotograaf op zijn hoofd krabben.

– de spion

In 2009 werd hij aangesteld als fotograaf van de regering-Obama. Een paar dagen voor de presidentiële inauguratie gaf het Amerikaanse persbureau NRP een interview aan Souza.

In een gesprek over het belang van presidentiële foto’s en hoe deze in de loop van de tijd kunnen veranderen, gebruikte Souza de foto uit Moskou als voorbeeld.

– Als je de foto nu ziet, denk je: “Oh, hij is het echt”, zei hij.

READ  Zo gaat het in de eerste crashtest

– Maar wat moet ik zeggen, schrijft Souza op Instagram, eraan toevoegend dat het tot geweldige discussies heeft geleid.

Amper een maand na het NRP-interview ontving Souza een nieuwe brief. In de envelop zat een foto uit 1998 met een rode ring om de man in het gestreepte shirt. Ernaast stond “Spy”.

Het is bekend dat Poetin destijds bij de KGB-inlichtingendienst in Berlijn werkte

– Ik heb de brief aan de inlichtingendienst gegeven, maar het werkte niet, schrijft hij.

Onzeker

De twee brieven schokten de ervaren fotograaf.

Hij was al een hele tijd bezig om erachter te komen wie de man in het gestreepte shirt eigenlijk was, maar niemand kon zijn identiteit bevestigen.

De woordvoerder van Poetin had eerder gezegd dat hij niet de Russische president was. De fotograaf zelf is er echter van overtuigd dat het Poetin was die in 1998 met Gorbatsjov op de foto sloop – maar waarom dit nog steeds een raadsel is.