Big Evergrande gaat mogelijk failliet. Veel draait om wat de Communistische Partij nu wil doen, aldus een Noorse onderzoeker over China.
Meer dan 2.600 miljard Noorse kronen.
De schuld die het Chinese bouw- en vastgoedbedrijf bij zijn schuldeisers heeft, lijkt vrij astronomisch.
Het is gegroeid naarmate het bedrijf is begonnen met het bouwen van steeds meer huizen voor de miljoenen Chinezen die van het platteland naar de snelgroeiende steden van China verhuizen.
De beurs van Oslo daalde fors
In totaal zal Evergrande nu ongeveer anderhalf miljoen woningen in aanbouw hebben, aldus AFP.
Deze week maandag bereikten golven van de Evergrande en China de beurs van Oslo, die met 2,5 procent fors daalde.
Toen donderdag bekend werd dat Evergrande overeenstemming had bereikt met een groep Chinese obligatiehouders, steeg de beurs van Oslo weer met bijna 2 procent.
Hoe kan een enkel Chinees bedrijf zoveel invloed hebben op de Noorse economie?
Evergrande is enorm
Henning Kristoffersen is een onderzoeker aan de Universiteit van Oslo en een expert op het gebied van zakendoen in China.
Hij herinnert zich dat de vastgoedsector in China enorm is gegroeid. Het is nu goed voor meer dan 25 procent van de totale economie (bbp) van het land.
China heeft een enorme groei doorgemaakt.
Deze groei is voornamelijk gebaseerd op twee dingen: goederenexport vanuit de zogenaamde “wereldfabriek”. en de bouw van woningen en andere infrastructuur.
Evergrande heeft volgens AFP momenteel meer dan 1.300 bouwprojecten in meer dan 280 Chinese steden. In totaal zullen zo’n vier miljoen Chinese banen direct of indirect verband houden met de activiteiten waar het bedrijf bij betrokken is.
Als zo’n groot bedrijf met grote schulden in de problemen komt, kan de hele vastgoedsector in China door elkaar geschud worden. Het is zo groot dat het het hele Chinese groeimodel opnieuw door elkaar schudt, vertelt Kristofferson aan forskning.no.
Een nieuw ‘Lehman-moment’?
De vrees is nu dat een faillissement in de Evergrande zowel in China als in de rest van de wereld een sneeuwbaleffect zal veroorzaken.
Investeerders en andere financiers die een paar jaar op hun rug hebben, herinneren zich het beruchte “Lehman-moment” van 15 september 2008 nog goed.
Dat was toen de gigantische investeringsbank Lehman Brothers op Wall Street in New York failliet ging.
Met dit faillissement stortte het vertrouwen in het wereldwijde financiële systeem in. De crisis had grote economische en sociale gevolgen over de hele wereld.
zal beslissen en eksempel
– Evergrande is toch iets anders dan Lehman Brothers, vindt Kristofferson.
Hij gelooft niet dat een crisis bij grote bouwbedrijven in China, zoals het faillissement van Lehman Brothers, kan leiden tot een wereldwijde financiële crisis.
Op de lange termijn kan dit de wereldwijde groei vertragen. Maar het punt hier is dat de reden dat Evergrande nu in de problemen zit, is omdat de Communistische Partij van China een voorbeeld wil stellen en opzettelijk een bedrijf steekt dat een enorme hoeveelheid geld heeft geleend.
De Communistische Partij is zich terdege bewust van het probleem van hoge schulden in zich ontwikkelende Chinese bedrijven.
Het overgrote deel van de schuld van Evergrande is verschuldigd aan Chinese crediteuren. Kristofferson merkt op dat bijna alle grote banken en financiële instellingen in China worden gecontroleerd door de Communistische Partij.
Dus als de politieke leiders van China Evergrande willen redden, kan de Communistische Partij dat ook.
– Vraag of ze het willen.
Chinese crisis
Christophersen is momenteel van mening dat de crisis bij het grote Chinese bedrijf meer een Chinese dan een wereldwijde crisis is.
Tegenwoordig is de totale schuld van China bijna drie keer het BBP van het land.
– Dit is niet iets wat de Communistische Partij wil voortzetten. Zovelen vragen zich af of de partij bereid is dit bedrijf te laten gaan en een voorbeeld te stellen, zodat China in de toekomst een meer evenwichtige economie kan hebben.
– Maar ik moet veronderstellen dat een dergelijk faillissement nog niet voorbij is voor de Communistische Partij, zegt de voormalige leider van het North Center van de elite Fudan University in Shanghai.
Themaparken en de beroemde voetbalclub
Een andere factor die volgens Kristofferson tegen het eeuwigdurende faillissement pleit, is dat zoveel gewone Chinezen hun spaargeld in het bedrijf hebben geïnvesteerd.
– Veel Chinezen besteedden grote delen van hun fortuin aan het kopen van aandelen in dit bedrijf. Dit is een factor die de Communistische Partij waarschijnlijk niet lichtvaardig zal opvatten.
Als Evergrande failliet gaat, kan dat ook leiden tot een forse prijsdaling op de Chinese huizenmarkt. Het zou opnieuw enkele miljoenen huizenkopers in China kunnen treffen.
Naast huisvesting heeft Evergrande ook veel geld geïnvesteerd in pretparken, toerisme, de productie van elektrische voertuigen en gezondheidsdiensten.
Bovendien heeft de vastgoedgigant de beroemde Chinese voetbalclub Guangzhou FC gekocht, die al enkele jaren aan de top van de Chinese Super League staat.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Nordman vertelde tegen verschillende grote teams: – Hij zal verschillende rollen krijgen
Het Europees Parlement schort de onderhandelingen over het asielverdrag op
Gemengd op Wall Street – E24