Het team van Nobelprijswinnaars, Edward en May-Britt Moser, heeft een nieuw type hersencel gevonden waarmee we afstand en richting kunnen berekenen.
– Dit is een zoektocht naar een optreden! De nieuwe bevinding komt volledig overeen met de bevindingen van de retinale cellen, dus dit is enorm, zegt May-Britt Moser NRK.
De twee kregen de Nobelprijs voor hun ontdekkingen van onder meer netvliescellen. Ze maken een soort kaart in onze hersenen, van waaruit we ons bewegen en oriënteren.
Lees ook
Misschien vond Moser het besef van tijd
Ze hebben nu een ander belangrijk onderdeel ontdekt van wat we ons gevoel van plaats noemen, namelijk de cellen die de afstand en richting van alle objecten in onze omgeving meten.
Hersencellen worden facetvectorcellen genoemd en ze laten zien hoe we ons verhouden tot de dingen die we om ons heen hebben.
Het menselijk brein bestaat uit ongeveer honderd miljard neuronen. Elk van deze cellen ontvangt signalen van ongeveer tienduizend andere neuronen.
Bijna wat we ook doen, we moeten aandacht besteden aan de omgeving. Øyvind Arne Høydal zegt: je moet begrijpen waar je bent ten opzichte van dingen om in het bos te kunnen rennen, op straat te kunnen lopen of in een kamer te kunnen bewegen.
Hij is een onderzoeker aan het Kavli Institute van NTNU en hoofdauteur van het onderzoeksrapport dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
(© NTB)
Lees ook
Een Noors echtpaar heeft de Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Aftenbladet vindt dat de overheid offshore wind moet heroverwegen
The Wonderful World Festival Stavanger juni 2023 – Dagsavisen
Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag chocolade eet