De structuur van het Himalaya-meer is al tientallen jaren een mysterie voor wetenschappers. Nieuwe DNA-analyses van menselijke skeletten in en rond het water hebben meer vragen dan antwoorden opgeleverd.
Op een hoogte van iets meer dan 5000 meter boven de zeespiegel ligt een klein meer in de Indiase Himalaya genaamd Roopkund. Steile berghellingen en rotsachtige gletsjers dalen af naar de kust.
Maar de aboriginals gebruiken een heel andere naam voor Roopkund. Het wordt in de volksmond Skjelettsjøen of Mysteriesjøen genoemd.
Op de bodem van het water en langs de kust zijn honderden menselijke skeletten gevonden.
De skeletten werden in 1942 serieus ontdekt na verschillende meldingen van het meer.
Robekund is al tientallen jaren een mysterie voor onderzoekers. De skeletten zijn eerder (onjuist) gedateerd in de 9e eeuw, maar hoe en waarom ze daar terecht zijn gekomen, daar heeft de wetenschap geen volledig antwoord op.
Inmiddels zijn er nieuwe DNA-testen uitgevoerd, maar dit heeft het mysterie alleen maar vergroot.
– We waren erg verrast door de genetica van de Roopkund-structuren, zegt onderzoeksleider Éadaoin Harney van de Harvard University in uitspraak.
De resultaten van de tests worden gepubliceerd in een artikel in het tijdschrift Verbindingen met de natuur.
Hier schrijven de onderzoekers dat “er weinig bekend is over de oorsprong van deze skeletten, aangezien ze nooit het onderwerp zijn geweest van systematisch antropologisch of archeologisch onderzoek.”
De onderzoekers verklaren het gebrek aan onderzoek mede door de ligging van het water. Het gebied wordt vaak getroffen door steenslag en wordt regelmatig bezocht door lokale pelgrims en wandelaars die met skeletten hebben gerommeld en voorwerpen hebben verwijderd.
Er werden houten voorwerpen, speerpunten, leren zolen en ringen gevonden met skeletten.
DNA-analyses van 38 skeletten hebben onderzoekers verbijsterd. Het blijkt dat terwijl 23 van hen van typisch Zuid-Aziatische afkomst waren, 14 van hen afkomstig waren uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Eén persoon werd gevonden van Zuidoost-Aziatische afkomst.
Het feit dat er individuen zijn met voorouders die gewoonlijk worden geassocieerd met het oostelijke Middellandse Zeegebied, geeft aan dat de Robekund niet alleen interessant was voor de inheemse bevolking, maar ook bezoekers van over de hele wereld trok, zegt Harney.
Studies naar de voeding van mensen die in het meer belandden, ondersteunen gegevens die aantonen dat het betrekking heeft op verschillende volkeren.
Eerder onderzoek heeft bijna alle 300 skeletten gedateerd in de 9e eeuw. Het nieuwe onderzoek geeft aan dat Zuid-Aziatische individuen 800 jaar vóór onze jaartelling stierven, terwijl andere skeletten 1800 jaar vóór onze jaartelling dateren.
Deze bevindingen druisen in tegen de theorie dat mensen in het meer zijn omgekomen bij een catastrofale gebeurtenis, leggen de onderzoekers uit in Nature Communications.
Er zijn eerder verschillende verklaringen voorgesteld voor hoe de skeletten in het kleine meer terechtkwamen.
Een verklaring is dat de soldaten of kooplieden werden verrast door een storm. Een andere theorie is dat een epidemie mensen in het meer heeft gedood.
Volgens de folklore kwam een groep pelgrims, geleid door een koning en een koningin, naar de berg om de berggodin Nanda Devi te aanbidden. Het ongepaste feest in de bergen moet Nanda Devi echter boos hebben gemaakt, die de festiviteiten prompt met dodelijke afloop beëindigde.
Het Birbal Sahni Paleontological Institute in Lucknow, India was ook betrokken bij het onderzoek.
Het is nog steeds niet duidelijk wat deze mensen naar Roopkund leidde of hoe ze stierven. “Ik hoop dat de nieuwe studie de eerste is van vele onderzoeken naar de mysterieuze plek”, zegt Neeraj Rai van het instituut.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Olijfboeren verlangen naar de winter
Arme landen zullen naar verwachting de helft van de Britse bilaterale hulp ontvangen
Gezondheid, gezondheidsplatform | Verwijzingen voor patiënten in Mure en Romsdal werden niet naar het gezondheidsplatform gestuurd